O româncă duce mai departe războiul cu unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei. Ce acuzaţii îi aduce gigantului Tesla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Bălan, un inginer român care a lucrat pentru Tesla şi a semnalat probleme la autoturismele Model S, acuzaţii în urma cărora a fost forţată să demisioneze, continuă lupta cu gigantul american condus de Elon Musk, pe care acum îl acuză de defăimare.

Cristina Bălan este o româncă mutată în Statele Unite, care a fost angajată la Tesla în perioada 2010-2014. Ea a devenit cunoscută în media atunci când a semnalat calitatea în scădere a componentelor folosite de gigantul american pentru autoturismele Model S. După ce şi-a exprimat îngrijorarea, ea a fost forţată să-şi dea demisia.

Bălan susţine că, atunci când a încercat să semnaleze intern problemele, a fost agresată şi umilită. Drept urmare, a înregistrat întâlnirile în care se discuta cu colegii despre probleme pentru a i le arăta lui Elon Musk. În ultimă instanţă, ea i-a scris şefului cel mare un mail direct, în contextul în care chiar Musk a încurajat angajaţii să îi spună direct lui despre problemele majore. În urma acestui mail, Bălan a fost chemată la o întâlnire nu cu şeful companiei, ci cu un alt manager, care ar fi ameninţat-o că dacă nu îşi semnează demisia va fi încătuşată şi târâtă în parcare. Drept urmare, ea a semnat documentul şi a plecat, fără a fi lăsată nici să îşi colecteze obiectele personale, potrivit Huffington Post.

În 2015, Bălan a depus o cerere de arbitraj (mai precis, un proces de reziliere abuzivă) împotriva Tesla Motors, prin care acuza compania că a făcut exact opusul a ceea ce îi încurajează pe angajaţi: să meargă la şef să îi raporteze problemele.

cristina balan tesla proces

Arbitraj câştigat pe jumătate

La finalul anului trecut, Cristina Bălan a câştigat parţial arbitrajul împotriva Tesla.

 Românca a povestit pentru „Adevărul” că rezultatul a fost unul cel puţin şocant, deoarece a câştigat jumătate din proces şi a pierdut jumătate. Ea acuză că acest lucru s-a întâmplat pentru că Tesla a distrus probe şi până şi judecătorul a admis că acest lucru s-a întâmplat, dar nu au existat consecinţe pentru gigantul american. Potrivit unui document, Tesla nu a putut să pună la dispoziţia judecătorilor o serie de e-mailuri, despre care Bălan susţine că i-ar fi dovedit buna credinţă, compania invocând o eroare care ar fi afectat copiile stocate.

„Arbitrajul s-a terminat, dar nu a fost închis complet, deoarece mă pregătesc să depun o moţiune pentru ceea ce am pierdut”, a spus Bălan pentru publicaţia Ars Tehnica. Ea ne-a clarificat că a câştigat doar 18% din despăgubirile pe care le cerea de la Tesla. Astfel, Bălan susţine că are dreptul constituţional să ceară anularea întregului caz şi pedepsirea nu numai a Tesla, dar şi a avocaţilor lor şi a judecătorului.

Un nou proces: defăimare

În urmă cu două săptămâni, Cristina Bălan a iniţiat un nou proces contra Tesla la curtea federală, pentru defăimare, în urma unor acuzaţii pe care compania le-a publicat într-un răspuns la un articol din Huffington Post, în septembrie 2017. Ea a depus şi o serie de dovezi la dosar.

În articolul considerat de Cristina Bălan defăimător, care acum nu mai există pe site-ul publicaţiei, ci în arhive online, Tesla susţinea că inginerul român a petrecut timp în cadrul companiei lucrând la un „proiect secret” şi a rezervat o călătorie neplanificată la New York, pe cheltuiala Tesla, pentru a vizita un potenţial furnizor pentru propriul ei proiect. Tesla mai susţinea că Bălan nu a fost concediată niciodată de companie, ci a demisionat în mod voluntar, de multiple ori, în contextul unor probleme de sănătate. Mai mult, compania a acuzat-o pe Bălan că a înregistrat în mod ilegal conversaţii interne.

cristina balan tesla proces

Cristina Bălan susţine însă că aceste afirmaţii sunt false şi defăimătoare. Inginerul spune că exista acord la cel mai înalt nivel din cadrul Tesla pentru aşa-zisul „proiect secret”, iar de el ştiau vicepreşedinţi, directori şi manageri superiori, dar şi tehnicieni şi ingineri. Mai mult, circa 300 de e-mailuri între aceştia, alte departamente din cadrul Tesla şi furnizori din afară dovedesc faptul că era cunoscut că Bălan lucra la acest proiect. Ea mai susţine că, în aprilie 2014, au putut fi văzute şi rezultatele acestui proiect „secret”: un prototip de parasolar instalat pe un demo al Tesla Model S.

cristina balan tesla proces
cristina balan tesla proces

Cristina Bălan nu a mai putut vedea şi rezultatele acestui proiect, pentru că în acel an a fost forţată să demisioneze, după ce a semnalat activităţile ilegale despre care credea că au loc fără ştiinţa lui Elon Musk, la acea vreme.

Bălan cere acum Tesla despăgubiri pentru defăimare de 75.000 de dolari, drept „daune punitive”, dar şi un ordin care să oblige Tesla să retragă „acuzaţiile dăunătoare” împotriva sa. Bălan susţine că Tesla merge până în pânzele albe pentru a-şi menţine imaginea, atunci când oamenii vorbesc de rău compania.

Cazul româncei este, de asemenea, inedit pentru că se reprezintă singură în proces, fără un avocat. Ea primeşte încă sfaturi legale, dar spune că a pierdut încrederea în avocaţi pe parcursul arbitrajului.

Tesla nu a oferit, până acum, niciun comentariu cu privire la noul proces.

David versus Goliat

Cristina Bălan a absolvit în 2002 Facultatea de Inginerie Mecanică din cadrul Universităţii Transilvania Braşov. Ea are o carieră impresionantă în proiectare auto. Românca a lucrat la Tesla, în California, din august 2010 şi până în aprilie 2014, întâi în echipa de baterii, apoi în cea de sisteme interioare. Înainte de Tesla, a lucrat timp de trei ani la Boeing, ca inginer de proiectare. Din 2003 şi până în 2007, Cristina Bălan a ocupat tot funcţia de inginer proiectant în mai multe companii care au livrat componente importante pentru mărci auto de succes. Din 2015, românca a decis să aibă propriul business, la Washington, şi şi-a deschis compania de proiectare Tesseract Motors.

Elon Musk, considerat copilul-minune al industriei auto, este fondatorul gigantului auto Tesla Motors. Cunoscut pentru faptul că a fost cofondator al sistemului de plăţi electronice PayPal, Musk a ajuns în ultimii ani în centrul atenţiei pentru proiectele sale grandioase, precum producţia maşinilor electrice Tesla, trenul de mare viteză Hyperloop şi explorarea spaţiului cosmic cu ajutorul propriei companii de rachete, SpaceX. Este unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite