Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii: Trebuie să avem doar o ţintă de reducere a emisiilor, nu şi una de regenerabile
0
Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să aibă doar o singură ţintă, cea de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, nu şi una de energie regenerabilă, pentru a putea alege mixul potrivit, a declarat Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.
"Credem că ar trebui să fie doar o singură ţintă, de reducere a emisiilor, nu şi una de regenerabile, pentru că doar asta contează. Desigur, toate sunt parte din mix. O ţară trebuie să poată alege", a afirmat el la un forum nuclear.
Martin Harris a mai apreciat că România şi Marea Britanie au un mix energetic asemănător: ambele state explorează şi exploatează perimetre marine de gaze naturale şi petrol, ambele sunt interesate de gaze de şist şi sunt consumatoare de energie electrică provenită din surse nucleare. De asemenea, ambele au ţinte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.
La rândul sau, Iulian Iancu - preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii din Camera Deputaţilor - a declarat că Europa a ratat toate ţintele, atât de energie regenerabilă, cât şi de reducere cu 20% a emisiilor şi creştere a eficienţei energetice cu acelaşi procent. "Nicio ţintă nu se poate realiza la nivel mondial fără energie nucleară", a mai spus el. Oficialul a completat că în acest moment China, Rusia, India şi SUA acontează 58% din emisiile de dioxid de carbon ale planetei.
Mai puteţi citi:
Remunerarea corectă a capacităţilor care asigura securitatea energetică. În Europa se observă o schimbare a paradigmei energetice, punându-se tot mai mult problema remunerării corecte a capacităţilor care asigura securitatea energetică, după ce până acum investitorii au fost remuneraţi mai mult pentru energiile regenerabile, a declarat Valeriu Binig, director Energy&Resources în cadrul Deloitte.
Daniela Lulache Nuclearelectrica, la Forumul Energii Curate: „Pentru Unităţile 3 şi 4 avem toate avizele, mai trebuie demarată doar finanţarea“ Directorul general al Nuclearelectrica SA, Daniela Lulache, a explicat cum pot fi susţinute financiar proiectele nucleare româneşti, în cadrul Forumului „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.
VIDEO Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, la Adevărul Live: Energia nucleară va fi recunoscută ca energie curată Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, este convinsă că, mai devreme sau mai târziu, energia nucleară va fi considerată curată şi va beneficia de aceleaşi ajutoare ca şi producătorii din surse regenerabile.
Lulache va încasa o indemnizaţie de 24.150 lei pe lună ca director general la Nuclearelectrica, plus o componentă variabilă, în funcţie de performanţe Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, va primi o indemnizaţie fixă brută lunară de 24.150 lei (5.439 euro), dar şi una variabilă, dacă îşi va îndeplini indicatorii şi criteriile de performanţă din contractul de mandat.