Vânzarea activelor din portofoliu asigură 70% din profitul SIF-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, doar SIF Moldova a raportat câştiguri mai mici decât în 2005 Patru din cele cinci societăţi financiare (SIF) au încheiat anul 2006 cu profituri mai mari decât cele

Anul trecut, doar SIF Moldova a raportat câştiguri mai mici decât în 2005

Patru din cele cinci societăţi financiare (SIF) au încheiat anul 2006 cu profituri mai mari decât cele înregistrate în 2005. Cea mai mare creştere, de 65%, a fost consemnată de SIF Banat-Crişana. SIF Moldova este singura al cărei profit s-a depreciat faţă de anul anterior, scăderea fiind de aproape 20%.

"În luna decembrie, SIF-urile au înregistrat scăderi ale profiturilor, raportat la noiembrie, determinate fie de aplicarea unor politici contabile, fie din cauza unor cheltuieli de sfârşit de an", afirmă Panait, preşedintele societăţii de consultanţă financiară KTD Invest. "Oricum, investitorii urmăresc SIF-uri în principal prin prisma raportului dintre preţul de piaţă şi valoarea activului net unitar. În prezent, preţurile de tranzacţionare sunt cam cu 20% sub valoarea estimată a activului net", adaugă Panait. Circa 60%-70% din profiturile anuale ale SIF-urilor provin din vânzarea de active din portofoliu.

SIF1 a subscris la majorarea capitalului de la BancPost

Cea mai bună dinamică a rezultatelor a fost înregistrată de SIF Banat-Crişana (SIF1). Societatea a obţinut în 2006 un profit net de 83,14 milioane de lei, cu circa 65% mai mult decât nivelul înregistrat cu un an în urmă. Între operaţiunile mai importante derulate anul trecut de SIF1 se află participarea la majorarea capitalului social al BancPost, subscrierea în cadrul ofertei Turism Felix, precum şi achiziţia de acţiuni Transelectrica.

SIF 3 şi-a restructurat portofoliul de societăţi turistice

La rândul său, SIF Transilvania (SIF3) a realizat în 2006 un profit de 55,39 milioane de lei, cu 47% mai mult decât nivelul consemnat la finele anului anterior. Anul trecut, operaţiunile efectuate de SIF Transilvania au urmărit restructurarea portofoliului de acţiuni, principalul sector vizat fiind cel turistic. Astfel, în luna iulie, SIF-ul a vândut pachetul de titluri deţinut la Romanţa Estival pentru 3,061 milioane de lei. La sfârşitul lunii septembrie, SIF-ul a vândut şi participaţiile de la Clăbucet Estival 2002 şi Terra Estival 2002, valoarea celor două tranzacţii ridicându-se la 1,4 milioane de lei şi, respectiv, 5,34 milioane de lei.

De asemenea, în luna octombrie, societatea a vândut şi participaţia de la Bâlea Estival 2002, pentru 3,28 milioane de lei. SIF Transilvania a decis să se orienteze spre turismul balneo şi să dezvolte complexul turistic Turism Felix (TUFE). În acest scop, în luna august a fost iniţiată o ofertă publică de acţiuni Turism Felix, în cadrul căreia SIF3 a subscris titluri în valoare de 5 milioane de lei.

Activitatea SIF Oltenia s-a soldat la 31 decembrie 2006 cu un profit net de 85,62 milioane de lei, cu 47% peste valoarea înregistrată cu un an în urmă. Printre principalele opraţiuni efectuate anul trecut de societate se numără subscrierile din cadrul majorărilor de capital de la BancPost şi Eximbank, cu 14,65 milioane lei şi, respectiv, 19,2 milioane de lei. De asemenea, SIF5 a subscris în cadrul ofertelor Transelectrica şi Turism Felix. Cea mai importantă ieşire din acest an a fost de la Sicomed, SIF5 obţinând pe pachetul respectiv peste 58 milioane de lei.

SIF Muntenia, profit cu 35% mai mare

SIF Muntenia înregistra la finele anului trecut un profit de 75,88 milioane de lei, cu 34% peste nivelul din 2005. Principalele achiziţii efectuate de SIF4 anul trecut au fost cea de la Biofarm, în valoare de 2,46 milioane de lei, şi subscrierile în cadrul ofertelor Transelectrica şi Turism Felix. Valoarea acestora din urmă a fost de 2,49 milioane de lei şi, respectiv, 3,6 milioane de lei. Cât priveşte vânzările de acţiuni, cele mai importante din acest an au vizat societăţile Sicomed, Ciprom Ploieşti, Oil Terminal, Rafinăria Astra Română Ploieşti.

Contraperformera anului trecut a fost SIF Moldova (SIF2). Activitatea societăţii s-a soldat la 1 decembrie cu un profit de 40,7 milioane de lei, cu aproape 20% mai mic decât nivelul aferent anului anterior. SIF2 a efectuat anul trecut achiziţii la BVB şi pe piaţa Rasdaq în valoare de 23,69 milioane de lei şi a subscris acţiuni în cadrul operaţiunilor de majorare a capitalului social de peste 24 milioane de lei. Printre principalele tranzacţii efectuate se numără subscrierea de titluri Transelectrica, Turism Felix, vânzarea Metex Tulcea, achiziţia de acţiuni Condmag, subscrierea la majorarea de capital de la Banca Transilvania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite