„Războiul ţiţeiului“: Preţul petrolului Brent a coborât sub 55 de dolari pe baril, pentru prima oară din 2009, din cauza producţiei mari din Rusia şi Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cererea de petrol a scăzut la nivel mondial, din cauza economiei slabe din Europa şi China, în timp ce oferta a crescut
Cererea de petrol a scăzut la nivel mondial, din cauza economiei slabe din Europa şi China, în timp ce oferta a crescut

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut sub 55 de dolari pe baril pe bursa de la Londra, pentru prima oară din mai 2009, pe fondul creşterii producţiei din Rusia şi Irak şi al îngrijorărilor legate de surplusul de petrol de pe piaţă, scrie Bloomberg.

Cotaţia a coborât astăzii cu 2,8%, până la 54,72 de dolari pe baril la Londra, consemnând cel mai jos nivel din 6 mai 2009 până în prezent.

De asemenea, preţul petrolului West Texas Intermediate cu livrare în februarie a coborât cu 2,5%, la 51,37 de dolari pe baril, pe bursa de la New York.

În luna decembrie, Rusia a produs 10,667 milioane de barili de petrol pe zi, înregistrând cel mai ridicat nivel al producţiei de la destrâmarea Uniunii Sovietice până în prezent, potrivit datelor preliminare publicate săptămâna trecută de Ministerul Energiei.

În 2014, producţia medie de petrol în Rusia a urcat cu 0,7% faţă de 2013, la 10,58 milioane de barili pe zi, marcând un alt record post-sovietic.

De asemenea, Ministerul Petrolului din Irak a anunţat că al doilea mare producător al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) vrea să crească exporturile de ţiţei în luna ianuarie la un nivel-record de 3,3 milioane de barili pe zi. În luna decembrie, Irak a exportat 2,94 de milioane de barili pe zi.

Piaţa petrolului se va confrunta cu „mai multe probleme“ în acest an, ca urmare a exporturilor mari din Rusia şi Irak, potrivit Morgan Stanley. Banca americană estimează că producţia de petrol va creşte, de asemenea, şi în Statele Unite şi Canada, precum şi regiuni ca Africa de Vest şi America Latină.

Preţul petrolului Brent a scăzut de la 115 dolari pe baril la 55 de dolari, consemnând cel mai mare declin de la criza financiară din 2008 până în prezent.

Revoluţia OPEC

OPEC a decis în noimebrie să nu reducă producţia de petrol pentru a nu pierde cota de piaţă pe care o deţine la nivel global în favoarea producătorilor din Statele Unite, care extrag ţiţei din zăcăminte neconvenţionale. OPEC furnizează 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

Deşi o serie de state precum Venezuela şi Algeria au cerut reducerea producţiei, cartelul OPEC – care extrage 40% din producţia mondială – a refuzat acest lucru, din dorinţa Arabiei Saudite de a a da o lovitură economică producătorilor care extrag petrol din zăcăminte neconvenţionale.  

Arabia Saudită şi Irakul au sprijinit măsura de a nu reduce producţia, saudiţii mizând pe forţele economiei de piaţă astfel încât producătorii americani de petrol de şist să fie scoşi de pe piaţă prin acest joc economic. În schimb, state precum Venezuela, Algeria şi Iran – şi ele membre OPEC – cer reducerea producţiei pentru a sprijini astfel cotaţiile bursiere. Aceste state au nevoie ca barilul de ţiţei să fi tranzacţionat la peste 100 de dolari pentru a-şi echilibra bugetele naţionale.

„Nu este în interesul producătorilor din OPEC să reducă producţia, indiferent de preţ. Indiferent dacă scade la 20, 40, 50 sau 60 de dolari. Nu este relevant“, a declarat acum o săptămână Ali al-Naimi, ministrul Petrolului din Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC.

Ministrul a arătat că OPEC a renunţat la politica sa tradiţională, potrivit căreia obişnuia să menţină preţurile petrolului la un nivel ridicat prin limitarea volumului producţiei. În schimb, OPEC vrea să îşi menţină cota de piaţă la nivel global, astfel că scăderea preţurilor nu va afecta nivelul producţiei. Al-Naimi a explicat că, dacă Arabia Saudită reduce producţia, „preţul va creşte, iar producătorii de petrol de şist din Rusia, Brazilia şi SUA vor lua din cota de piaţă a Arabiei Saudite“.

Al-Naimi a arătata că este posibil ca preţul barilului de petrol să nu mai ajungă niciodată la 100 de dolari pe baril. De altfel, el a declarat că Arabia Saudită şi producătorii din Golf vor putea face faţă unei lungi perioade cu preţuri mici la petrol, datorită costurilor scăzute de producţie, de 4-5 dolari pe baril.

Mai puteţi citi:

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite