Şapte previziuni economice şi politice care ar putea marca 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO  Reuters
FOTO  Reuters

„Cred că există o piaţă mondială pentru poate cinci calculatoare“ , a remarcat diplomatul Thomas Watson în 1943.  Acest exemplu ar trebui să fie elocvent pentru cei ce obişnuiesc să dea pronosticuri.

Deşi ne aflăm în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou, iar previziunea mayaşilor despre apocalipsa din 21 decembrie s-a dovedit a fi la fel de eronată ca şi afirmaţia lui Watson, portalul „Market Watch“ prezintă şapte din surprizele pe care ar trebui să le aşteptăm în 2013.

1. Criză financiară în Rusia

Treptat, Europa a început să descopere şi alte ţări ce deţin resurse de gaze naturale. Regatul Unit, Franţa, Polonia sunt printre  statele  în care se găsesc vaste rezerve. Din cauza datoriilor, a sistemului de ajutor social costisitor şi a dezvoltării lente , Franţa şi Marea Britanie se află într-o situaţie dificilă, iar tranformarea lor în exportatori reprezintă una dintre puţinele opţiuni valabile.

Pentru Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa această transformare poate reprezenta o problemă. Luându-i calitatea de exportator, Rusia va fi considerată o ţară mare, coruptă, condusă de oligarhi fără scrupule care nu va mai produce nimic din ce ceilalţi vor dori să cumpere. Prin pierderea bruscă a încrederii statul va intra rapid în colaps.

2. Angela Merkel pierde puterea în Germania

Niciun lider al vreunei ţări din zona euro nu a fost reales de când a început criza. Va putea oare cancelarul german Angela Merkel să schimbe această „regulă“ când se va înfrunta cu alegerile din această toamnă? Nu, cel puţin aşa consideră „Market Watch“. Este adevărat, Partidul Creştin Democrat ocupă un loc fruntaş potrivit sondajelor, însă chiar şi aşa partenerii din cadrul coaliţiei Liberal Democrate vor fi eliminaţi.

Cu Germania aflată în recesiune, 2013 va fi un an dificil pentru un politician să se confrunte cu votanţii. Liderul Partidului Social Democrat, Peer Steinbruck va prelua puterea în cadrul coaliţiei dintre social-democraţi şi verzi.  Acest lucru va reprezenta semnalul de alarmă pentru ca investitorii să realizeze că Germania nu este raiul pe care şi-l imaginau.

merkel economie

3. Industria de telefonie mobilă în declin

Cea mai de succes industrie din ultimele două decenii? Telefonia mobilă. Reţelele de telefonie mobilă în frunte cu Vodafone şi Verizon au devenit giganţi ai industriei moderne. Însă Vodafone a întregistrat o diminuare a vânzărilor în Spania şi în Italia de când aceste state au intrat în recesiune. Clienţii au constat că utilizarea frecventă a unui telefon nu este indispensabilă. Curând şi locuitorii altor ţări vor ajunge la aceeaşi concluzie.

Având în vedere că  pretutindeni există wi-fi, iar smartphone-urile sunt de fapt  mici calculatoare cu aplicaţii ce facilitează comunicarea, cine mai are nevoie de serviciile reţelelor de telefonie mobilă ? 2013 va fi anul ce va marca declinul acestei industrii.

telefonie mobila

4. Coaliţia guvernamentală din Regatul Unit se destramă

Potrivit sondajelor, liberal democraţii, membrii ai coaliţiei guvernamentale a prim-ministrului britanic David Cameron nu ocupă poziţii fruntaşe. Sondajele recente arată că ei pot fi depăşiţi de către Partidul Independenţei, un partid radical anti-european. Dacă vor rezista la guvernare până  la următoarele alegeri din 2015  oricum vor fi eliminaţi.

Singura soluţie ar fi să se retragă din coaliţia care îi va conduce spre colaps. Când? Nu are rost să aştepte până în ultimul moment căci nu ar exista timp pentru recuperare. Ei se vor retrage în 2013. Cameron va rezista ca liderul minorităţii guvernamentale. Din cauza dezordinii din cadrul politicii britanice şi a lipsei de organizare a noului director al Băncii Angliei, investirorii vor evita monedele englezeşti.

david cameron

5. Apple lansează iCar

Tim Cook, preşedintele consiliului de administraţie al companiei Apple îşi doreşte să creeze un produs revoluţionar. iPhone-ul sau iPad-ul nu sunt invenţii de-a dreptul fantastice sau care să mai revoluţioneze ceva în acest moment. Apple are nevoie de o nouă industrie care să câştige prin design şi prin politică de marketing. Televiziune? Nu.

Automobile. Noutatea şi ingeniozitatea lipsesc de mai bine de 30 de ani din această industrie. Maşinile seamănă mult între ele şi toate au aceeaşi tehnologie. Clienţii caută automobile ce aparţin unor branduri consacrate şi au un design atrăgător, Apple încadrându-se perfect cerinţelor.

icar

6. Accor părăseşte Franţa

În ultimul timp, magnaţii şi celebrităţile părăsesc spaţiul prezidat de Francois Hollande. Actorul Gerard Depardieu s-a stabilit recent peste frontiere. Companiile franceze trebuie să se aştepte la o impozitare diferenţială, plătind taxe mai mari decât restul cetăţenilor.

Multe din companiile globale franceze au afaceri de succes în celelalte state ale lumii, Franţa reprezentând doar spaţiul unde se află sediul central. Cel puţin una din acestea va migra către o ţară cu impozite mai mici. Cel mai probabil Accor, compania  de turism ce deţine cele mai importante grupuri hoteliere la nivel mondial.

image

7. Se schimbă regimul în Iran. Industria petrolului în declin

Mahmoud Ahmadinejad îşi pierde autoritatea pe zi ce trece, iar puterile extreme nu mai sprijină statul ca altădată. 2013 reprezintă anul când şi în Iran, la fel ca în multe alte ţări din Orientul Mijlociu, regimul se va prăbuşi. Odată ce sancţiunile şi  ameninţarea izbucnirii unui eventual război împotriva Iranului vor dispărea, preţul petrolului va scădea semnificativ.

mahmoud
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite