Mă numesc Orhan Pamuk
0Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2006 va fi în România pe 23 şi 24 aprilie "Îmi place Orhan Pamuk de când am aflat că o duzină de ultranaţionalişti turci s-au gândit
Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2006 va fi în România pe 23 şi 24 aprilie
"Îmi place Orhan Pamuk de când am aflat că o duzină de ultranaţionalişti turci s-au gândit să-l asasineze <> , ceea ce e un compliment pentru un om care n-a făcut toată viaţa lui decât să scrie", declară jurnalistul Cătălin Tolontan, una dintre personalităţile care au ales să-şi asocieze numele cu promovarea vizitei lui Orhan Pamuk în România.
De ce este aşteptat cu atâta nerăbdare un scriitor, fie el şi premiatul cu Nobelul pentru literatură din 2006? Pentru că este una dintre vocile care au impresionat şi influenţat puternic opinia publică internaţională. După ce a criticat vehement poziţia Turciei faţă de recunoaşterea genocidului armean din 1915 şi faţă de situaţia kurzilor, Pamuk a fugit din ţara natală simţindu-se ameninţat de reacţii ale unor grupuri naţionaliste.
Când s-a întors, a fost dat în judecată de statul turc pentru "insultarea" Turciei şi a identităţii naţionale. Procesul a fost suspendat până la urmă, iar notorietatea lui Pamuk a crescut şi mai mult. Scriitorul a fost susţinut şi aplaudat, la nivel mondial, pentru curajul său, iar cărţile lui sunt căutate şi citite pe nerăsuflate.
"Zăpada", un roman politic
În vârstă de 56 de ani, scriitorul turc a hotărât să se dedice literaturii imediat după ce a absolvit jurnalismul care, deşi nu a fost practicat vreodată, şi-a lăsat, se pare, decisiv amprenta pe modul său de a fi, preocupat în permanenţă de rostirea adevărului.
A fost tradus în aproape 40 de limbi şi a primit o mulţime de distincţii, precum Premiul Medicis etranger 2005 pentru "Zăpada" (ultimul, se spune, roman politic, aflat în curs de apariţie la Editura Curtea Veche) şi premiul Impac 2003, obţinut cu "Mă numesc Roşu".
În 2005, la Târgul de Carte de la Frankfurt, scriitorul a primit prestigiosul Friedenspreis - Premiul Păcii -, numele său alăturându-se laureaţilor Vaclav Havel, Mario Vargas Llosa sau Peter Eszterhazy. Citiţi mai multe despre venirea lui Orhan Pamuk în România în "Adevărul literar şi artistic" de mâine
>> Îmi place Orhan Pamuk de când am aflat că o duzină de ultranaţionalişti turci s-au gândit să-l asasineze "ca să creeze haos"
Cătălin Tolontan, jurnalist