Ţinute din vremea lui Alecsandri, într-o colecţie retro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O călătorie în lumea costumului, din secolul XIX până în prezent, la Centrul Cultural Metropolitan pentru tineret O colecţie inedită de ţinute culte şi populare din secolele al

O călătorie în lumea costumului, din secolul XIX până în prezent, la Centrul Cultural Metropolitan pentru tineret

O colecţie inedită de ţinute culte şi populare din secolele al XIX-lea şi al XX-lea vă este pusă la dispoziţie de Centrul Cultural Metropolitan pentru Tineret. Aparţinându-i Adinei Nanu, profesor la Universitatea Naţională de Arte, colecţia este completată de piese de mobilier şi obiecte care schiţează atmosfera fiecărei epoci căreia îi aparţin ţinutele.

Adina Nanu predă de peste 50 de ani istoria artelor şi istoria costumului la Universitatea Naţională de Arte şi la Universitatea Naţională de Teatru şi Cinematografie din Bucureşti. Piesele vestimentare aparţin familiei sale sau unor apropiaţi, printre care personaje renumite ca Vasile Alecsandri, pictorul Sabin Popp sau Ligia Macovei. Finalul acestui drum romantic prin modă se încheie cu o serie de creaţii contemporane realizate de studenţi ai Departamentului de Modă de la Universitatea Naţională de Arte - Bucureşti. La baza acestei iniţiative stă ideea că "moda se inspiră întotdeauna din trecut". Adina Nanu ne povesteşte cu o fină ironie că, "uitându-ne mai bine, observăm că lumea pare numai a-şi fi lepădat hainele de deasupra (care se purtau de pildă la 1900), rămânând în lenjeria de dedesubt, bărbaţii - în cămaşă sau maiou şi în izmenele care se cheamă şort, femeile - în combinezon sau jupon".

Hippiota, de mână cu "fata de casă" a secolului trecut în colecţia Retro

Colecţia este structurată pe perioade şi personaje, astfel descoperim tipologii pline de farmec: "fata de casă", "hippiota" sau "secretara anilor "80". Momentele prin care ne poartă expoziţia sunt o reacţie faţă de fenomenul globalizării, manifestat extrem de pregnant şi în modă, mai ales în relaţie cu importanţa ideii de marcă vestimentară. "Câteva costume tradiţionale din Africa, Asia sau America Latină dovedesc reacţia firească, de a păstra şi exprima propria identitate prin vestimentaţie.

Scopul colecţiei este să suplinească o nevoie de a avea un muzeu al modei. Fiecare capitală europeană se mândreşte cu câte un muzeu al modei şi sper ca modesta noastră colecţie să stimuleze iniţierea unei astfel de instituţii distincte la Bucureşti", a adăugat aceasta. Adina Nanu este autoarea primei istorii a costumului universal în limba română, "Artă, Stil, Costum", şi a altor 30 de volume, cele mai recente fiind "Arta pe Om" şi "Vezi? - comunicare prin imagine".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite