Autorul cu har narativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanul „Cărţile junglei” de Rudyard Kipling, scriitor premiat cu Nobel în anul 1907, va fi vândut mâine împreună cu ziarul „Adevărul“. „Kipling mă impresio-nează pentru că este cel mai complex om de geniu, de o inteligenţă fină, cum n-am mai văzut până acum”, a spus scriitorul Henry James.

Autorul englez Joseph Rudyard Kipling (1865 – 1936) s-a născut la Bombay, India, însă a urmat şcoala în Anglia, la United Services College, Bideford. În 1882 s-a reîntors în India unde a lucrat la mai multe ziare anglo-indiene.

De tânăr s-a remarcat ca scriitor, devenind faimos în scurt timp. Rudyard Kipling a fost unul dintre cei mai populari  autori englezi ai secolelor al XIX-lea şi al XX-lea.

„Profetul imperialismului  britanic”

A fost primul scriitor de limbă engleză care a primit cea mai înaltă distincţie în literatură, premiul Nobel pentru „extraordinarul său talent narativ”. I s-au oferit în timpul vieţii mai multe premii, printre care cele de poet laureat şi de cavaler, pe care însă le-a refuzat.

George Orwell l-a numit „profetul imperialismului britanic”, iar criticul Douglas Kerr – „autorul incomparabil. O forţă literară, cu har narativ”. I-a plăcut să călătorească şi să descopere locuri noi. În calitate de  corespondent al publicaţiei indiene „Pioneer” din provincia Allahabad, a cunoscut mai bine zona şi viaţa băştinaşilor.

În 1886 a publicat prima colecţie de versuri, „Departmental Ditties”, iar doi ani mai târziu i-a apărut, la Calcutta, prima colecţie de proză, la o lună după ce a împlinit 22 de ani.

A continuat cu o serie de povestiri scurte – „Soldiers Three”, „The Phantom Rickshaw” sau „Wee Willie Winkie”. În martie 1889, Kipling a părăsit India pentru a se îndrepta spre Londra, prin Rangoon, Singapore, Hong Kong. A călătorit prin toată America, oprindu-se în San Francisco, Portland, Seatle, Vancouver sau Chicago.

În Elmira, New York, l-a întâlnit pe Mark Twain. Străbătând Atlanticul, a ajuns la Liverpool în luna octombrie 1889. La puţin timp, şi-a făcut debutul în Londra a fost foarte apreciat. Povestirile lui au apărut în mai multe reviste.

Timp de doi ani a scris romanul „The Light That Failed”, a suferit o cădere nervoasă şi l-a cunoscut pe scriitorul american şi viitorul lui agent, Wolcott Balestier. Urmând sfatul medicilor săi, s-a îmbarcat în 1891 într-un nou voiaj spre Africa de Sud, Australia, Noua Zeelenadă şi, din nou, India.

Romane de succes pentru copii

În 1892 s-a căsătorit cu Caroline Balestier, sora prietenului său, scriitorul Wolcott Balestier, care a murit de febră tifoidă cu un an înainte de căsătoria lui Kipling. În următorii patru ani, a locuit împreună soţia sa la Vermont, în SUA.

În această perioadă a scris romane pentru copii, printre care „Cartea junglei” (1894) şi urmarea „A doua carte a junglei” (1895). După o ceartă cu socrii săi, s-a întors în Anglia, în 1897, când a publicat „Captains Courageous”.

În prima decadă a secolului al XX-lea, Kipling a atins culmea popularităţii, când i s-a acordat şi premiul Nobel. A publicat două volume de poezie şi povestiri alese “Puck of Pook’s Hill” (1906) şi “Rewards and Fairies” (1910).

Ultimul volum conţine poemul “If”, care, potrivit unui sondaj BBC din anul 1995, este preferatul britanicilor. Kipling a scris până la începutul anilor 1930, însă nu la fel de mult ca înainte. A murit în 1936, lăsând în urma lui o operă vastă, dar şi multe controverse legate de stilul şi viziunea sa literară.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite