Festivalul cineaştilor de generaţie nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artiştii multimedia Alexander Hacke şi Danielle de Picciotto  vor susţine un seminar în cadrul festivalului
Artiştii multimedia Alexander Hacke şi Danielle de Picciotto vor susţine un seminar în cadrul festivalului

Între 13 şi 18 aprilie, la Bucureşti se va desfăşura a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Next. Cu 26 de filme în competiţie, selectate din aproximativ 950 de înscrieri, şi alte pelicule premiate, prezentate în afara concursului, cu invitaţi de renume şi ateliere atrăgătoare, festivalul se anunţă promiţător.

Simpla menţionare a faptului că unul dintre invitaţii ediţiei de anul acesta a Festivalului Next este Jim Stark, producătorul primelor filme realizate de Jim Jarmush („Stranger than paradise", „Coffee and cigarettes", „Down by Law"), poate determina un cinefil bucureştean să-şi treacă în agendă evenimentul ce va debuta în capitală la 13 aprilie.

Stark produce filme independente de mai bine de 25 de ani, iar la Next va încerca să împărtăşească publicului câteva dintre experienţele sale, în cadrul seminarului intitulat „Producţia de film independent într-o lume comercială", pe care îl va susţine joi, 15 aprilie, în Mansarda Cărtureşti Verona, începând cu ora 12.30.

Prezenţa lui Stark este relevantă pentru înţelegerea felului în care se poziţionează festivalul în cadrul evenimentelor de acest gen, din fericire, tot mai multe în peisajul românesc. Axat pe realizările cineaştilor tineri români, dar şi străini, festivalul aduce în fiecare an o selecţie proaspătă de pelicule cu priză mare la publicul în căutare de noi descoperiri. Înfiinţat în 2007, în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designerului Andrei Toncu, festivalul caută să acţioneze ca un motor de promovare a generaţiei tinere de cineaşti.

image

Imagine din filmul „Helen“, în regia lui Joe Lawlor şi Christinne Molloy, prezentat la Next în afara competiţiei

De pe scena avangardei

Atracţia principală a festivalului va fi, cel mai probabil, invitatul de onoare, muzicianul german Alexander Hacke. Cunoscut cinefililor pentru prezenţa sa în documentarul realizat de Fatih Akin despre melting pot-ul muzical din Istanbul - „Crossing the Bridge" (2005), dar şi pentru coloana sonoră a filmului „Head on" (2004), realizat tot de regizorul turc, Hacke este înainte de toate un muzician experimental.

Chitaristul trupei germane Einstürzende Neubauten mai este cunoscut şi pentru proiectele sale solo - albume de muzică experimentală şi spectacole multimedia -, dar şi pentru numeroasele sale colaborări cu nume importante precum The Tiger Lillies. La Bucureşti va fi prezent alături de artista multimedia americană Danielle de Picciotto. Împreună vor participa la o serie de întâlniri şi seminarii cu publicul, unde vor avea loc proiecţii ale lucrărilor celor doi artişti.

Câteva poveşti captivante

Unul dintre filmele care se anunţă interesante, dintre cele prezentate în afara competiţiei, este lungmetrajul „Helen" (2008), în regia lui Joe Lawlor şi a Christinei Molloy. Pornind de la povestea lui Joy, o tânără de 18 ani declarată dispărută, pelicula urmăreşte evoluţia lui Helen, o fată chemată de poliţie pentru a interpreta rolul lui Joy într-o reconstituire ce va „reface" ultimele acţiuni cunoscute ale fetei dispărute. Helen şi-a petrecut întreaga viaţă în orfelinate, singură, iar tânăra pe care trebuie să o „joace" avea totul.

Info

Perspectiva ei asupra vieţii se schimbă pe măsură ce încearcă să pătrundă în existenţa personajului Joy. Realizatorii filmului „Helen" au fost prezenţi în 2007 în competiţia Next cu scurtmetrajul „Daydream", iar anul acesta vor susţine, în cadrul festivalului, un seminar de regie de film, la care va participa şi regizorul român dublu premiat la Berlin, Florin Şerban.

Ca în fiecare an, la Next sunt proiectate filme care au trecut pe la festivaluri internaţionale de renume. Şi anul acesta, publicul va putea urmări o selecţie de scurtmetraje participante la secţiunea „Semaine de la Critique" a Festivalului de la Cannes. De asemenea, graţie unui parteneriat cu Academia Europeană de Film, NexT a conceput noul program „Short Matters", în cadrul căruia vor fi prezentate 13 scurtmetraje care au câştigat premiul UIP în 2009.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite