Stiri despre editorial

  654 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Singurătatea unui monstru din staţia de tramvai
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Singurătatea unui monstru din staţia de tramvai

  Am scris în ultimul an de mai multe ori despre lipsa refugiilor în multe staţii de tramvai din Bucureşti şi am dat ca exemplu una pe care o folosesc eu foarte des, Fabrica de Glucoză. Acolo, în pustiu, vântul suflă mult mai tăios decât printre blocuri, mai ales de când perdeaua de copaci a fost decopertată din faţa câmpului, pentru a face loc branşării autostrăzii A3.

 • Lecţii de autoapărare pentru fetiţe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lecţii de autoapărare pentru fetiţe

  Prima lecţie de autoapărare pe care o învăţa o fată acum vreo 25 de ani era să lovească bărbatul între picioare dacă era atacată. Pe mine nu m-a ajutat deocamdată, dar cine ştie câte vieţi o fi salvat. De ce acolo, asta nu se precizează foarte clar la primele lecţii, cert e că îţi va da timp să fugi, aşa se zice, ok?

 • Ce se întâmplă în staţia de tramvai rămâne în staţia de tramvai
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce se întâmplă în staţia de tramvai rămâne în staţia de tramvai

  Dacă aş spune că oamenii aşteaptă tramvaiul 36 în câmp în Pipera aş minţi. Ei nu stau în câmp, ci peste drum de un câmp, la marginea pustiului. Sigur, „staţia“ e doar un cuvânt aruncat într-o conversaţie, „Ce faci?“, „Sunt în staţie, aştept 36-le, mă duc acasă, nu ştiu când ajung“. Staţia nu există. Există un loc unde, în urma unei convenţii sociale, nişte oameni au înfipt un par pe care au scris un nume.

 • Frăţia răhăţeilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Frăţia răhăţeilor

  Sunt un răhăţel colorat, probabil câinele care m-a produs a mâncat nişte grăunţe din alea nasoale, combinate cu cine ştie ce ierburi smulse dintr-un gard. Deşi la drept vorbind, din ce observ, aici e cam iarnă şi nu văd de unde ar fi găsit ierburi pe vremea asta. Oricum, ideea e că, deşi ştiu totul despre lumea asta de-afară, deşi am aflat totul despre ea încă de când eram în burta bestiei fălcoase, tot nu pot conteni să o admir.

 • Un demon care aşteaptă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un demon care aşteaptă

  „Demonul akediei“ sau „demonul amiezii“ este cel despre care se spune că îi atacă pe călugări şi pe pustnici la orele mijlocii ale zilei, storcându-le energia, încercând să-i deturneze de la scopurile lor şi aducându-le o stare de melancolie. Un înţeles similar îl dă expresiei şi scriitorul american Andrew Solomon, în volumul „Demonul amiezii. O anatomie a depresiei“, doar că în acest caz este vorba despre un cu totul alt demon.

 • Persecuţia fiscală a românilor. Cum este aruncată la gunoi esenţa democraţiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Persecuţia fiscală a românilor. Cum este aruncată la gunoi esenţa democraţiei

  Atunci când funcţionarea aparatului de stat consumă mai mult decât serviciile publice de care beneficiază românii, aşa cum deja de întâmplă în România, este cât se poate de clar că administraţia ţării funcţionează contrar principiilor pentru care a fost înfiinţată: acela de a folosi cetăţeanului. Iar când premierul declară în Parlament că va da socoteală pentru guvernare doar partidului, nu românilor, lucrurile o iau razna.

 • Şobolanul de pe masă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Şobolanul de pe masă

  M-am întâlnit cu un şobolan pe scări, în bloc, acum vreo trei săptămâni. Era destul de întuneric, funcţiona doar un bec slab, celălalt era ars, iar eu eram preocupată cu nu-ştiu-ce. Urcam. Şobolanul, la rândul lui, era preocupat să coboare. Aveam toate şansele să-l ratez, dar m-am uitat în jos.

 • De ce îi e frică Elenei Ferrante şi cum a fost prima iubire
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce îi e frică Elenei Ferrante şi cum a fost prima iubire

  Elena Ferrante, cel mai bine vândut autor italian, aclamată pentru seria Tetralogia napolitană „Prietena mea genială", a scris deja primele două editoriale în Guardian Weekend Magazine, despre prima dragoste, respectiv despre cum să înveţi să îţi accepţi frica.

 • 17 pescăruşi în zbor deasupra Pantelimonului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  17 pescăruşi în zbor deasupra Pantelimonului

  Deschid geamul. E o adevărată plăcere să deschizi geamul dimineaţa deasupra unui bulevard aglomerat, plin de gaze de eşapament şi alte mirosuri. Iarna poate fi un pic mai bine, pentru că-i frig şi până şi mirosurile amorţesc.

 • Scrisori care
aşteaptă de 100 de ani să le citim
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scrisori care aşteaptă de 100 de ani să le citim

  „Primeşte această mică epistolă de la mine, dulce soră, prin care vei şti şi despre mine, al dumitale dorit frate Augustin, că până la facerea acestei mici epistole, mă aflu mai uşor, mulţam bunului Dumnezău, că pe unde sunt puşcat sunt mai vindecat, numai ciontul nu-i aşezat cum trebe încă, da nu mă mai doare aşe rău“. Aşa începe o scrisoare pe care un anume Augustin o trimite acasă de pe front, dintr-un spital din Cehia, pe 11 septembrie 1915.

 • Sângele, carnea, oasele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sângele, carnea, oasele

  Sunt o deşteaptă. Mi-am raşchetat o bucăţică din deget în timp ce curăţam ceapa pentru clasicele sarmale de Sărbători şi, sincer, la început nici nu m-am prins, poate şi pentru că nu curgea pic de sânge. Apoi, holbându-mă mână, am văzut cum, încet-încet, memoria sângelui revine: îşi aminteşte că i-a rămas o parte neirigată, pe care n-o mai găseşte la locul ei.

 • Tablou de sărbători cu CFR
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tablou de sărbători cu CFR

  „În acest vagon nu mai este nici măcar un loc liber? Aşadar acest vagon este plin complet? Aşadar acest vagon este plin complet… Doamnă, nu vă supăraţi, mai este loc în acest vagon? După cum se vede, nu mai este chiar deloc. Eu am stat pe hol de la Filiaşi. Am bilet. Acesta este biletul meu. Dacă vreţi să vă uitaţi pe el, acolo scrie locul. Nu vă uitaţi bine. Acolo. Era mai bine pe vremuri, când erau compartimente…“

 • Trei bărbaţi de acum un secol
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei bărbaţi de acum un secol

  Primul: sobru, solid, stă în faţa unei case, e îmbrăcat într-o cămaşă şi în pantaloni scurţi. Nu a ştiut că-l vor fotografia în întregime. Nu a ştiut că cineva din viitor va găsi poza. Nu a ştiut că ziua aia de primăvară va rămâne pentru totdeauna. O zi oarecare, deloc importantă, şi totuşi singura zi în care el există cu faţă, cu mâini şi picioare în mintea cuiva care nu l-a cunoscut niciodată.

 • Suntem singuri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Suntem singuri

  Spăl un borcan de dulceaţă. Suntem singuri. După moartea bunicului meu, am găsit în cutiile de ceaiuri bileţele cu data la care pusese plantele uscate acolo. Într-un sertar am dat peste un carton pe care erau notate scurte reţete, cum ar fi cât timp se fierbe orezul. Bastonul lui a rămas încă pe hol, rezemat de un perete.

 • Pierdut tinereţe în aşteptarea unui tramvai. O declar nulă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pierdut tinereţe în aşteptarea unui tramvai. O declar nulă

  „De ce ies toţi oamenii ăştia în oraş cu maşina, la prima ploaie cât de mică, şi blochează toate străzile?”, se întreabă mereu câte un şofer care consideră că el e singurul care a avut motive serioase să-şi pornească azi automobilul.