Stiri despre editorial

  640 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Suntem singuri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Suntem singuri

  Spăl un borcan de dulceaţă. Suntem singuri. După moartea bunicului meu, am găsit în cutiile de ceaiuri bileţele cu data la care pusese plantele uscate acolo. Într-un sertar am dat peste un carton pe care erau notate scurte reţete, cum ar fi cât timp se fierbe orezul. Bastonul lui a rămas încă pe hol, rezemat de un perete.

 • Pierdut tinereţe în aşteptarea unui tramvai. O declar nulă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pierdut tinereţe în aşteptarea unui tramvai. O declar nulă

  „De ce ies toţi oamenii ăştia în oraş cu maşina, la prima ploaie cât de mică, şi blochează toate străzile?”, se întreabă mereu câte un şofer care consideră că el e singurul care a avut motive serioase să-şi pornească azi automobilul.

 • Demontaţi
tramvaiul 36, aruncaţi-i maţele în lacul Tei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Demontaţi tramvaiul 36, aruncaţi-i maţele în lacul Tei

  Nişte barbari ciudaţi, cu fulare înfăşurate în jurul feţelor, ies la vânătoare în fiecare după-amiază în zona Pipera, la marginea Bucureştiului. Ei pândesc tramvaiul 36 ca pe un animal mare, pe care speră să-l eviscereze şi să mănânce din el în toată iarna care vine. 36-le e salvarea lor.

 • Tinereţea fără bătrâneţe a bunicului meu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tinereţea fără bătrâneţe a bunicului meu

  Anul ăsta, la ultima lui vizită la doctor, întrebat câţi ani are, tataie Costică a zis că mai are 9 şi face 100. Era încă bine pe atunci. Asistenta a râs, iar eu, când am auzit povestea, am avut un fel de animal voios în loc de inimă pentru câteva clipe, convinsă că dacă un om îşi propune ceva sigur va reuşi. Uneori oamenii au nevoie să creadă în lucrurile astea ca să doarmă mai bine.

 • Cu CFR-ul m-am plimbat şi-am plâns
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu CFR-ul m-am plimbat şi-am plâns

  Călătoria începe cu descoperirea că locul meu de pe bilet nu există în tren. Urmează o aşteptare de 20 de minute într-o haltă oarecare. Stăm să vină un tren întârziat şi aşa vom întârzia şi noi, apoi toate trenurile care vin după noi. E viaţa!

 • Mersul pe jos pentru începători
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mersul pe jos pentru începători

  Mai e încă destul de mult bine pe străzi. Se vede cu ochiul liber între orele 18.00 şi 18.30, atunci când lumina e ciudată, iar soarele se scurge după lacul Tei. Noi suntem în interiorul unei gutui în ziua asta de toamnă caldă, suntem nişte lucruşoare teleghidate care mereu trebuie să ajungă undeva, iar fructul acesta ne înconjoară şi ne strânge sub pieliţa de realitate.

 • Copii ascultând
poezie în noapte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Copii ascultând poezie în noapte

  Eram prin clasa a opta sau a noua când am participat prima dată la o tabără de creaţie, la Mraconia, prilej cu care am aflat că tinerii din alte judeţe scriau altfel, probabil pentru că citeau alte lucruri, probabil pentru că veneau din alte lumi. În aceeaşi vară am cunoscut-o şi eu în Turnu Severin pe scriitoarea Ileana Roman, care practic mi-a deschis mintea.

 • Tratament pentru frică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tratament pentru frică

  Am 17 ani şi doi câini. Cochi şi Simba. Dacă mă aşez pe marginea aleii, câinii vin şi se lipesc de mine. Se culcuşesc supuşi. Câinii simt tăcerea. O miros. Vin şi-şi ascund boturile în hainele oamenilor. Apoi se aşază şi ei pe marginea aleii, în stânga şi în dreapta mea. Strâng din ochi. Tac.

 • Pe
curând, domnule Andrei Pleşu!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pe curând, domnule Andrei Pleşu!

  Am citit cu surprindere articolul domnului Andrei Pleşu. Gândurile mele s-au clătinat uşor, ca la un cutremur de 4,1 grade. Apoi, după ce mi-a revenit echilibrul, m-a cuprins spaima.

 • O ţară de tramvaie, o ţară de maşini
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O ţară de tramvaie, o ţară de maşini

  Doi cetăţeni au făcut o descoperire interesantă într-o dimineaţă, în timp ce aşteptau tramvaiul 36 spre Pipera, paradisul de la marginea Bucureştiului. Tramvaiul cu pricina vine în ultima vreme din ce în ce mai rar, spre deloc, iar de la începerea şcolii acest lucru se întâmplă, au descoperit cei doi cetăţeni, din cauza şoferilor care merg cu maşina pe linia de tramvai.

 • Rămâne pe altă dată...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rămâne pe altă dată...

  De la o vreme, fiecare dintre noi are dreptul (dacă nu chiar obligaţia) să-şi reevalueze capitalul de energie şi priorităţile profesionale (proiectele), în vederea unei lucide administrări a intervalului de timp pe care mai poate conta. Constantin Noica ne-a spus odată, asaltat cum era, în anii din urmă, de nenumărate solicitări că, la un moment dat, eşti îndreptăţit „să te preferi“.

 • Tot ce-am uitat,
tot ce mai ţinem minte încă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tot ce-am uitat, tot ce mai ţinem minte încă

  Uneori, când mă concentrez prea tare la ceea ce fac, nu mai ştiu ce limbă vorbesc ceilalţi oameni din jurul meu. Îi aud undeva pe fundal, spunând lucruri în ceva ce ar putea fi română, dar care nu e. Recunosc câte o prepoziţie, câte o inflexiune a vocii îmi e familiară, dar în rest nici că pot să pricep despre ce e vorba.

 • Trei cărţi de trecut vara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei cărţi de trecut vara

  Am făcut la începutul verii o listă cu cele mai interesante cărţi pe care le citisem anul acesta, până la momentul respectiv, şi pe care le recomandam. Acum, că ne-au mai rămas doar două săptămâni de vară calendaristică (şi încă mai există posibilitatea unui concediu), cred că ar fi OK dacă v-aş spune şi ce mi-a plăcut mie din ce am citit vara asta.

 • Tramvaiul pentru totdeauna
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tramvaiul pentru totdeauna

  Ziua începe ca de obicei cu o aşteptare lungă în staţia de tramvai din mijlocul bulevardului, ca şi cum te-ai fi născut acolo, la mâna sorţii, neprotejat nici măcar de vreo bară, pe o fâşie îngustă de ciment. Miroase a urină atât de intens că până la urmă e legitim să te întrebi totuşi cine ar alege să se pişe în mijlocul străzii.

 • CFR şi călătoria în timp
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  CFR şi călătoria în timp

  Că am ajuns ieri la destinaţie cu două ore mai târziu nu mi se mai pare o ştire pentru CFR. Ştim că a fost cald afară şi că s-au dilatat şinele, aşa cum am fost învăţaţi încă de mici, aşa cum mai ştim că o oră de întârziere a fost cauzată de caniculă şi o oră a fost întârzierea normală a trenului. Cei care circulă frecvent pe anumite rute pot să confirme: orele trecute pe bilet (atât la plecare, cât şi la destinaţie) sunt facultative.