Un poliţist dubios a fost "reciclat" la Direcţia Generală Anticorupţie
0Subcomisarul Petre Pitcovici, suspectat în trecut de corupţie, a fost numit şeful unui serviciu care se ocupă cu organizarea flagrantelor pentru poliţiştii corupţi Controversatul
Subcomisarul Petre Pitcovici, suspectat în trecut de corupţie, a fost numit şeful unui serviciu care se ocupă cu organizarea flagrantelor pentru poliţiştii corupţi
Controversatul subcomisar Petre Pitcovici, cercetat în urmă cu doi ani pentru trafic de droguri şi scos basma curată de un procuror la fel de controversat, a fost "reciclat", de curând, tocmai la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). Culmea, la DGA, Pitcovici, suspectat de corupţie, este şeful unui serviciu care se ocupă chiar cu organizarea testelor de integritate şi a flagrantelor pentru poliţiştii corupţi.
Ca poliţist, se spune că nu poţi ancheta un alt poliţist atâta vreme cât asupra ta planează măcar o umbră de îndoială cu privire la integritatea profesională sau morală.
Din păcate, DGA a devenit în ultima vreme un adevărat "cimitir de elefanţi", în care au fost "reciclaţi" mai mulţi poliţişti bănuiţi că au trecut de cealaltă parte a legii. În urmă cu aproximativ o lună şi jumătate, subcomisarul Petre Pitcovici, fost ofiţer de crimă organizată, a fost transferat la DGA, pe postul de şef al Serviciului Operaţii, din cadrul Direcţiei de Investigaţii.
Potrivit surselor, acest serviciu se ocupă, printre altele, de partea tehnică a operaţiunilor DGA (interceptări telefonice), organizarea testelor de integritate şi a acţiunilor de prindere în flagrant.
Şase kilograme de cocaină, volatilizată
Pentru cine nu ştie, Petre Pitcovici este personajul principal din celebrul dosar "Afacerea Venezuela", care, în urmă cu doi ani, a ţinut prima pagină a tuturor ziarelor.
Ancheta dispusă atunci a fost muşamalizată încă din faşă de către Flavius Crâznic, fost procuror-şef serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). În decembrie 2002, Direcţia Generală de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog (DCCOA) a iniţiat o operaţiune pentru anihilarea unei reţele internaţionale de traficanţi de droguri, cu ramificaţii în Venezuela, Olanda şi România.
Gruparea era coordonată din Caracas de Alexandru Beke, de 41 ani, zis "Naşul", din Derna, judeţul Bihor. Pentru anihilarea reţelei, poliţia a vrut să infiltreze printre traficanţi un informator. Acesta urma să livreze supravegheat o cantitate cuprinsă între 5 şi 15 kg de droguri.
Colaboratorul acoperit era Petre Dumitrescu, de 47 de ani, care avea numele de cod "Rodriguez". Cei desemnaţi să se ocupe de această operaţiune au fost ofiţerii antidrog Petre Pitcovici, cu numele de cod "Pepi", Horia Mateescu, zis "Tony", şi Sorin Marius Bozgan, zis "Vali". Cei trei, împreună cu Dumitrescu, au lucrat sub directa coordonare a procurorului DIICOT Flavius Crâznic.
Pentru derularea operaţiunii, procurorul a emis autorizaţiile necesare pentru procurarea şi livrarea cocainei. Rodriguez s-a întors de la Caracas în 15 decembrie 2002, declarând, ulterior, în faţa procurorilor, că a predat o geantă cu şase kilograme de cocaină lui Petre Pitcovici, care l-a aşteptat singur la Aeroportul Internaţional Otopeni.
Predarea, spune "Rodriguez", s-a făcut în absenţa procurorului Flavius Crâznic, care era responsabil direct pentru această operaţiune. Livrarea drogurilor nu a respectat procedurile legale, nefiind semnat niciun proces-verbal. Ulterior, poliţistul Pitcovici a întocmit fictiv un astfel de document, care nu respecta niciuna dintre condiţiile procedurale specifice.
Afacerea Venezuela, muşamalizată la Parchet
Fostul colaborator al DGCCOA, Petre Dumitrescu, i-a acuzat pe Pitcovici şi Mateescu că vor să-l facă răspunzător de dispariţia celor şase kilograme de cocaină. Într-un autodenunţ, acesta reclama că poliţiştii deturnează frecvent cantităţi importante de droguri, care ajung în ţară din Turcia şi ţări sud-americane, prin livrări supravegheate. Prin ordonanţa 267/P/2005 din 14 iulie 2005, s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de procurorul Flavius Crâznic, constatându-se că acesta "nu a comis nicio faptă prevăzută de legea penală".
Deşi anchetatorii au sesizat numeroase nereguli în ceea ce-i priveşte pe poliţiştii implicaţi în dispariţia cocainei, şi aceştia au fost absolviţi de vină. "La data de 17.12.2002, investigatorii acoperiţi Pepi şi Vali au întocmit şi semnat un proces verbal, act neadus la cunoştinţa procurorului. Acest act este suspect şi neprocedural", se arată în Ordonanţa Parchetului ICCJ.
Potrivit aceluiaşi document, procesul verbal întocmit de Pitcovici trebuia, în mod obligatoriu, semnat şi de colaboratorul Petre Dumitrescu, acesta fiind "persoană autorizată în vederea descoperirii activităţilor infracţionale (...)". Anchetatorii au mai constatat atunci că, "în ciuda dispoziţiilor date de procuror prin autorizaţie, după trecerea unui timp de un an, Petre Pitcovici a întocmit un referat superficial cu propunerea de clasare a lucrării nr. 281432/2004".
Poliţistul Pitcovici, acuzat de un ziarist că a încercat să-l asasineze
Afacerea Venezuela nu este singurul caz în care au fost vehiculate numele subcomisarului Petre Pitcovici şi al fostului său coleg de la Crimă Organizată, Horia Mateescu, ieşit, între timp, din poliţie pe uşa din dos. În 2005, fostul primar al oraşului Satu Mare, Horea Anderco, condamnat pentru fapte de corupţie, s-a autodenunţat, acuzându-i pe cei doi că au fost intermediarii săi în tentativa de a mitui procurorii care-l anchetau cu 120.000 de euro.
Mai mult, Pitcovici a fost acuzat şi de directorul unui ziar din Satu Mare că, la comanda lui Horea Anderco, împotriva căruia declanşase o serie de anchete jurnalistice, a încercat să tocmească rakeţi ukrainieni pentru a-l lichida. La fel ca "afacerea Venezuela", acest caz a fost muşamalizat încă din faşă. În martie 2005, PNA a clasat cazul, procurorii dând o motivare halucinantă: "nu s-a procedat, mai departe, la anchetarea aspectelor privitoare la planul de executare a ziaristului Valer Marian, întrucât a fost o instigare neurmată de executare".