Supereroul „Gelu Străjeru“ nu a ajuns în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Ciubotaru (PNL), cunoscut în campania electorală sub numele de „Gelu Străjeru”, a candidat pentru un mandat de deputat. A făcut prăjituri şi s-a luptat în jocuri video, dar a obţinut doar 32,24% din voturi, fiind surclasat de candidatul PSD+PC Costică Macaleţi care a obţinut 43,26%.

Gheorghe Ciubotaru este vicepreşedinte la Autoritatea Naţională de Protecţia Consumatorului (ANPC). Confruntat în fiecare zi cu sute de plângeri de la oamenii nemulţumiţi, i-a venit ideea să-şi construiască o campanie electorală tocmai pe ideea luptei împotriva abuzurilor. Ca urmare, a decis să nu-şi atace contracandidaţii, să nu dea pomeni electorale şi să le ofere în schimb alegătorilor un show pe model american.

„Apără castelu’ cu Gelu Străjeru”

Mai întâi a lansat un site unde vizitatorii puteau să joace „Apără castelu’ cu Gelu Străjeru”. Ciubotaru îl întrupa pe un vajnic luptător care îi apăra de abuzuri pe cetăţenii dindărătul zidurilor. „Jocul este o metaforă. Am lăsat la o parte funcţia pe care o ocup în ANPC şi am devenit străjerul care luptă şi ţine piept acestor ilegalităţi pentru binele consumatorilor. Nu pot singur şi am nevoie de aliaţi pentru a-i ataca pe arcaşi, vrăjitori  sau meseriaşi.

Mi s-a părut mai interesantă ideea asta, decât să încep să le vorbesc oamenilor într-un limbaj de lemn despre programe şi proiecte”, explică Gelu Străjeru.

Jocul s-a bucurat de popularitate. La un moment dat avea 4.443 de accesări zilnice şi ocupa locul 27 în topul celor mai vizitate site-uri personale.

S-a transformat în „Gelu Prăjitură”

Piesa de rezistenţă a campaniei a fost însă lansarea prăjiturii „Gelu”. Era un salam de biscuiţi făcut după o reţetă de post. Conţinea, fireşte, biscuţi, făină, zahăr, bicarbonat, rahat, cacao, nucă de cocos, esenţă de rom, conservanţi, şi s-a vândut cu preţul de 1,5 lei, la toate supermagazinele din ţară. După această ispravă, Ciubotaru s-a procopsit şi cu porecla „Gelu Prăjitură”.

Candidatul spune că în felul acesta şi-a consolidat reputaţia. „Eu oricum eram cunoscut în Botoşani ca «Gelu Prăjitură» după campania locală din 2000, când am lansat pe piaţă prima mea prăjitură. Chiar dacă nu m-a trimis în Parlament, măcar e valabilă până în aprilie 2009 şi o puteţi mânca liniştiţi”, spune râzând Ciubotaru.

Nu l-au recunoscut fanii

Botoşănenii i-au gustat prăjitura şi glumele, totuşi nu l-au votat pe „Gelu Străjeru”. Ciubotaru a strâns doar 33% din voturi, insuficiente pentru a-l propulsa în Parlament. Contracandidatul social-democrat l-a devansat cu mai bine de 10 procente, aşa încât are slabe şanse să mai prindă ceva la redistribuiri. „Nu cred că prind un loc”, recunoaşte Străjeru.

El a găsit şi o explicaţie pentru acest eşec. Culmea, Gheorghe Ciubotaru crede că a devenit mult prea popular sub numele de „Gelu Străjeru” şi „Gelu Prăjitură”. ,,Oamenii au căutat în buletine Gelu Străjeru ori Gelu Prăjitură şi nu au ştiut ce să voteze. Oricum, 33% din alegători m-au luat în serios în ciuda campaniei mele haioase, ceea ce e un pas important“, a declarat Gheorghe Ciubotaru. Acesta şi-a reluat ieri funcţia de vicepreşedinte ANPC.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite