PSD, divizat de oferta liberalilor
0Victor Ponta nu agreează o colaborare mai strânsă cu liberalii, pe care Ion Iliescu o consideră însă „obligatorie”. Liberalii ar fi interesaţi să negocieze cu social-democraţii un protocol de colaborare parlamentară şi menţinerea actualei legislaţii electorale.
PNL ar vrea să obţină de la PSD mai mult decât colaborările episodice de până acum, rezumate la moţiunile de cenzură.
Mai citiţi şi:
Bistriţa: Şedinţa de Consiliul Judeţean a fost boicotată de PSD şi PNL
Potrivit unor surse liberale, ar fi vorba de semnarea unui protocol de colaborare parlamentară, care ar presupune susţinere reciprocă, strategie comună şi crearea unui organism de coordonare. Protocolul ar permite Opoziţiei să reacţioneze unitar la acţiunile PDL şi să evite impresia că ar fi prinsă pe picior greşit de adversarii politici.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, vorbea săptămâna trecută despre construcţia unei „platforme politice comune", care să poată fi baza unei „guvernări de avarie". Liberalii şi-au mai propus să convingă PSD să se opună modificării legilor electorale, care avantajează PNL prin sistemul redistribuirii. Voci din PSD afirmau cu câteva luni în urmă că PDL ar purta discuţii cu social-democraţii pentru modificarea sistemului electoral astfel încât doar câştigătorii de colegii să intre în Parlament, nu şi candidaţii plasaţi pe locurile doi sau trei, aşa cum s-a întâmplat în actuala legislatură cu jumătate din senatorii şi deputaţii liberali.
Dorinţa liberalilor se loveşte însă de liderul social-democrat, Victor Ponta, căruia nu-i surâde apropierea de partidul lui Crin Antonescu. Miza ar fi rolul de principal partid de Opoziţie, pe care PSD vrea să şi-l consolideze, precum şi capitalul de imagine obţinut de pe urma crizei, despre care analiştii politici spun că ar fi mai mare decât cel înregistrat de PNL. În plus, în interiorul partidului există opinia potrivit căreia PSD a avut de pierdut de pe urma colaborării cu PDL şi cu PNL, astfel că liderul Victor Ponta nu mai vrea să repete greşelile trecutului.
În schimb, preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu se pronunţă categoric pentru o cooperare cu PNL, despre care spune că este „utilă, necesară, chiar obligatorie şi poate pune bazele şi unei platforme comune de guvernare în perspectivă, după viitoarele alegeri. " Şi fostul lider al PSD Mircea Geoană a propus de mai multe ori în partid o colaborare mult mai strânsă cu liberalii, dar discursul său a fost ignorat.
Divergenţele referitoare la colaborarea cu PNL au avut ca efect o serie de declaraţii contradictorii pe tema unor presupuse negocieri. Liberalii au susţinut că miercurea trecută au antamat cu social-democraţii o primă întâlnire, programată pentru săptămâna aceasta, dar varianta PSD a fost că discuţia cu pricina a avut ca subiect doar scandalul din Parlament legat de SRR şi SRTv.
„Nu am discutat despre vreo platformă de guvernare sau despre un program de guvernare, aşa încât cei care au făcut speculaţii sau declaraţii pe această temă probabil că au fost la altă întâlnire", a afirmat Adrian Năstase. Ieri liberalii anunţau că întâlnirea s-a amânat, în timp ce surse social-democrate susţineau că o astfel de întâlnire nu va avea loc pentru că, de fapt, nici nu a fost stabilită.