Aleşii măcelăresc bugetul lui Boc
0Comisiile de muncă din Parlament au mărit punctul de pensie şi au micşorat contribuţia pentru asigurările sociale. Premierul şi ministrul Muncii au respins propunerea PSD şi PNL, arătând că majorarea ar adânci deficitul bugetului de pensii la 2,5 miliarde de euro.
Parlamentarii din comisiile de muncă au aprobat amendamentul iniţiat de deputatul Ioan Cindrea (PSD), motivând că punctul de pensie a ajuns să reprezinte doar 39,9% din salariul mediu brut. În cazul în care măsura propusă ar trece de filtrul Parlamentului, valoarea punctului de pensie ar urma să crească în 2010 la 45% din salariul mediu brut.
Citiţi şi:
Încă 100 de milioane de euro pentru agricultură de la UE
Potrivit ministrului Muncii, Mihai Şeitan, creşterea punctului de pensie în acest an de la 732,8 lei la 826,2 lei ar genera însă un efort suplimentar de un miliard de euro, făcând ca deficitul bugetar din 2010 să treacă de 8% din PIB.
"Proiectul de buget nu ne permite în acest moment să avem bani din altă parte. Bugetul de stat nu are soluţii financiare miraculoase", a avertizat şi premierul Emil Boc.
Comisiile de muncă au mai decis şi reducerea contribuţiilor pentru asigurări sociale plătite de angajaţi şi angajatori cu 9,5 procente, de la 31,3%, în varianta Guvernului, la 21,8%.
Mii de amendamente de la PSD şi PNL
Social-democraţii sunt decişi să modifice considerabil proiectul de buget, astfel că au pregătit mai bine de 2.000 de amendamente. Unul dintre acestea prevede ca ordonatorilor de credite să le fie interzisă cheltuirea sumelor destinate reclamei şi publicităţii la alte capitole decât cele prevăzute în lege.
Parlamentarii PSD au propus şi o distribuire corectă la nivel local a fondurilor alocate pentru repararea drumurilor, renunţându-se la principiul „punct ochit, punct lovit", după cum a declarat deputatul PSD Aura Vasile.
Social-democraţii mai cer ca, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legii bugetului de stat pe 2010, Executivul să avanseze un proiect de lege de completare, în care să fie prezentate, în mod defalcat, sumele alocate la nivel local.
„Până în jurul orei 16.00, PSD a adus în jur de 2.100 de amendamente. Cred că până mâine în jurul prânzului - când probabil se va finaliza procesul de depunere - se vor aduna circa 2.400 de propuneri", a declarat deputatul PSD Aura Vasile.
Nici parlamentarii PNL nu sunt dispuşi să renunţe la amendamentele depuse, fără aprobarea cărora susţin că nu vor vota bugetul. „PNL nu renunţă la amendamentul privind eliminarea impozitului forfetar", ne-a declarat deputatul Victor Paul Dobre.
Potrivit acestuia, PNL mai are un amendament care prevede ca întreprinderile care păstrează efectivele sau angajează şomeri să beneficieze de o reducere cu 50% a contribuţiilor pentru fiecare angajat.
Printre cele câteva sute de amendamente ale PNL există şi propuneri pentru reducerea fiscalităţii, dar şi pentru stabilirile bugetelor ministerelor - 6% pentru Educaţie, 4% pentru Sănătate, 1% pentru Cercetare şi minimum 2% pentru Apărare.
Bani pentru circumscripţii
Fonduri pentru reabilitări de şcoli, de grădiniţe, de biserici şi de săli de sport fac obiectul celor mai multe dintre amendamentele la proiectul de buget depuse deja de parlamentari. Numai un singur deputat a depus peste 100 de astfel de amendamente. Cele 136 de amendamente depuse de Ciprian Minodor Dobre de la PNL prevăd o serie de investiţii pe care le consideră „absolut necesare" în 18 localităţi ale judeţului Mureş.
Şi deputatul PSD-PC de Galaţi Bogdan Ciucă propune suplimentarea sumelor alocate judeţului pentru reabilitarea Sălii Sportului din Municipiul Galaţi.
La Comisia de Buget din Camera Deputaţilor au fost depuse peste 160 de amendamente care prevăd alocarea unor sume pentru reabilitarea unor şcoli şi grădiniţe şi pentru investiţii în unităţi de învăţământ în comune şi oraşe. Amendamente similare au fost depuse şi pentru reabilitarea unor drumuri comunale. Mihaela Dincă