Legea contenciosului, amendată de Consiliul Superior al Magistraturii
0Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 554/2004 privind contenciosul administrativ a fost avizat ieri de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), însă cu o serie de
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 554/2004 privind contenciosul administrativ a fost avizat ieri de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), însă cu o serie de amendamente în vederea recorelării unor texte, tocmai pentru a nu mai lăsa loc unei interpretări diferite a instanţelor.
CSM a constatat, spre exemplu, că sintagma de "persoană vătămată" este incompletă şi nu este în concordanţă cu legea fundamentală - Constituţia, întrucât nu se referă decât la vătămare prin acte administrative. S-a propus reformularea textului, astfel: "Persoana vătămată - orice persoană titulară a unui drept ori a unui interes legitim, vătămată de o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal al unei cereri". De asemenea, Consiliul a propus înlocuirea sintagmei "este supusă recursului odată cu fondul", cu "poate fi atacată odată cu fondul".
CSM nu vrea majorarea amenzilor judiciare
CSM consideră însă că nu se justifică modificarea art. 13 alin. (4) din lege în sensul majorării amenzii judiciare de la 10% la 20% din salariul minim pe economie, mai ales că acesta se majorează în fiecare an. Textul aflat în vigoare în acest moment prevede următoarele: (4) Dacă autoritatea publică nu trimite în termenul stabilit de instanţă lucrările cerute, conducătorul acesteia va fi obligat, prin încheiere interlocutorie, să plătească statului, cu titlu de amendă judiciară, 10% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere nejustificată. În ceea ce priveşte hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile, CSM aduce unele completări, cerând reformularea următoare: "Hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a anulat, în tot sau în parte, un act administrativ cu caracter normativ, sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor. Ele se publică obligatoriu, după motivare, în "Monitorul Oficial" al României, Partea I sau, după caz, în monitoarele oficiale ale judeţelor ori al municipiului Bucureşti, fiind scutite de plata taxelor de publicare". Noul proiect legislativ limitează posibilitatea judecătorilor de a aprecia de la caz la caz asupra incidenţei normelor de procedură civilă.