Felix şi-a îngrozit verişoara cu turnătoriile
0Paraschiva Silaghi susţine că abia anul trecut a aflat despre adevărata trădare a vărului său, Dan Voiculescu, preşedintele fondator al PC. Paraschiva Silaghi, verişoara lui Dan Voiculescu, cere instanţei să constate calitatea de colaborator al Securităţii a importantului om de afaceri.
Citiţi şi:
CNSAS: Felix îşi turna şeful cu făcături!
Felix: "Eram obligat să câştig şi eu o pâine"
Paraschiva Silaghi şi soţul său, Victor Silaghi, susţin că se consideră grav prejudiciaţi, moral şi material, din cauza notelor informative date, între 1973 şi 1976, de către Dan Voiculescu.
Paraschiva Silaghi, în prezent cetăţean german, cu domiciliul în oraşul Offenbach, a trimis, ieri, o scrisoare magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, unde se judecă procesul lui Dan Voiculescu, acuzat de CNSAS că ar fi colaborat cu fosta Securitate sub pseudonimele „Felix“, „Dorin“ şi „Mircea“. Citiţi aici cererea.
Retractarea susţinerii de nevinovăţie
Femeia trădată chiar de vărul său a transmis judecătorilor că retractează declaraţia dată în data de 29 ianuarie 2007, în faţa unui notar, în care arăta că informările scrise de vărul său, despre familia sa, nu au încălcat drepturile omului şi nu au împiedicat stabilirea ei în Germania. Citiţi aici declaraţia.
De altfel, Paraschiva Silaghi a participat, în iulie 2006, la o conferinţă de presă în care susţinea nevinovăţia vărului său şi chiar a trimis o scrisoare la CNSAS, în care arăta acelaşi lucru. Ieri, ea a depus la dosarul cauzei o nouă declaraţie, dată tot în faţa unui notar, şi a cerut un nou termen pentru a-şi angaja avocat şi a se prezenta personal în instanţă.
„Fac această retractare deoarece am luat cunoştinţă în luna februarie a anului 2008 de conţinutul documentelor privind persoana subsemnatei din Arhiva fostei Securităţi. Nu am avut acces la aceste documente, deşi am făcut numeroase cereri pentru a verifica aceste acte până în luna februarie a anului 2008“, se arată în declaraţia autentificată la notar în 12 septembrie 2008.
A raportat povestea fugii din ţară
CNSAS susţine că Dan Voiculescu a semnat cu numele lui, sau cu numele de cod „Felix“, mai multe note informative despre modul în care au fugit din România verişoarele sale Paraschiva Silaghi şi Mihaela Nanu.
„Precizez că în perioada 1973 -1976, împreună cu tovarăşul colonel Gligor Octavian de la Direcţia Paşapoarte, am depistat cadrul care a contribuit la fuga tovarăşei Silaghi. Menţionez că în această acţiune am activat atât în ţară, cât şi în repetate rânduri în RFG”, scria Voiculescu.
Declaraţia în care preşedintele fondator al PC recunoştea informările a fost dată în iunie 1980, când era angajat economist, cu funcţia de şef birou la fabrica ICE Vitrocim şi era semnată „Dan Voiculescu“. De altfel, conform Paraschivei Silaghi, Dan Voiculescu o vizita des în Germania după plecarea ei, iar la întoarcerea în ţară făcea rapoarte către Securitate.
Trădătorul, tot trădător rămâne
Victor Silaghi, soţul Paraschivei, a cerut la rândul lui instanţei să menţină verdictul de colaborator dat de CNSAS liderului PC. „Motivul: domnul Dan Voiculescu, prin slugărnicia sa acerbă faţă de fosta securitate comunistă, a dat acesteia, decenii de-a rândul, informaţii despre mine şi familia mea, producându-mi pagube deosebite”, susţine Victor Silaghi. Citiţi aici cererea lui Victor Silaghi.
El cere ca instanţa să admită ca probe, împotriva lui Voiculescu, dosarul în care a fost cercetat de Securitate, în calitate de „fugit“, deschis după ce a părăsit România, şi cel al tatălui său, Ion Silaghi, în prezent decedat. „Cine trădează colegii, prietenii, familia, rudele de sânge poate merge cu trădarea şi mai departe. S-a oprit oare domnul Dan Voiculescu în prezent să mai practice trădarea?“, se întreabă Victor Silaghi, în actele înaintate instanţei.
Voiculescu îşi acuză verişoara de şantaj
Dan Voiculescu a susţinut, ieri, că înainte ca verişoara lui să-şi retracteze declaraţiile, i-ar fi solicitat un împrumut de 40.000 de euro, sumă pe care el ar fi refuzat să i-o dea.
„Îi aduc aminte doamnei Silaghi că legea pedepseşte şantajul“, a avertizat Voiculescu. „Totuşi, cred că merită spus că schimbarea declaraţiilor vine în condiţiile în care verişoara mea a declarat ca martor, în anul 2006, că nota pe care am dat-o eu, legată de plecarea ei din ţară, a fost către directorul întreprinderii la care lucram, şi nu către Securitate, la un an după plecarea ei“, a precizat Dan Voiculescu.
Paraschiva Silaghi: „Spunea că România vrea să-i facă rău“
În exclusivitate pentru „Adevărul”, Paraschiva Silaghi a fost de acord să răspundă unor întrebări referitoare la modul în care ar fi fost turnată, ani de zile, la Securitate de către vărul său Dan Voiculescu.
Adevărul: Ce v-a determinat să faceţi acest demers?
Paraschiva Silaghi: Am plecat în 1973 din ţară şi din ceea ce am văzut, până în 1980, au fost date informaţii despre mine, ceea ce înseamnă că cel care a făcut-o era activ şi o făcea sistematic.
Paraschiva Silaghi a retractat în justiţie declaraţiile prin care, în 2006, îl susţinea pe vărul său, Dan Voiculescu
De ce credeţi că a făcut acest lucru?
El a răspuns sincer într-o declaraţie, când a zis că vrea să mănânce o pâine mai bună.
Relaţia dintre dumneavoastră era una strânsă, de familie?
Domnule, ca să înţelegeţi, închipuiţi-vă că tatăl lui şi mama mea sunt fraţi şi că am copilărit împreună, şi aveam casele una lângă cealaltă.
Înseamnă că Dan Voiculescu ştia mereu ce faceţi?
El a ştiut mereu ce fac.
Dumneavoastră aţi avut vreodată vreo bănuială că el ar fi putut recurge la un asemenea gest?
Dom’ne, nu am putut să cred, şi de-asta am venit în România să depun mărturie în apărarea lui. Am fost chemată de Dan Voiculescu să depun mărturie în favoarea sa la CNSAS, spunându-mi că România vrea să-i facă rău. Doi ani mai târziu, când am văzut actele din dosarul meu de urmărit, m-am îngrozit.
Închipuiţi-vă că tatăl lui şi mama mea sunt fraţi şi că am copilărit împreună şi aveam casele una lângă cealaltă
Paraschiva Silaghi, verişoara lui Dan Voiculescu
Paraschiva Silaghi mi-a cerut 40.000 de euro împrumut, pe care am refuzat să-i dau. Modificarea declaraţiei nu este deci întâmplătoare şi nici surprinzătoare pentru mine
Dan Voiculescu, preşedinte fondator PC