FOTOGALERIE Singuri în faţa furtunilor
0Vijeliile care se vor abate asupra României vor fi tot mai frecvente.După zilele caniculare de la sfârşitul săptămânii trecute, mai multe judeţe din sudul şi din vestul ţării sunt ameninţate acum de pericolul inundaţiilor. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!
Mai citeşte şi:
Cod portocaliu de ploi şi furtuni pentru cinci judeţe
Baia Mare: Furtună violentă în Maramureş
Cod portocaliu - Ploi torenţiale în judeţul Hunedoara
Zonele din vestul şi din sudul ţării au fost lovite aseară de furtuni şi de vijelii. Meteorologii spun că aceste fenomene vor persista până diseară, în timp ce pericolul de inundaţii se menţine până mâine-dimineaţă.
Pasaje inundate şi circulaţie blocată
Furtuna care a lovit aseară zonele din vestul şi din sudul ţării a blocat străzile din mai multe localităţi şi a afectat circulaţia. Pasajul rutier de la combinatul TMK din Reşiţa a fost inundat în mai multe locuri. „Intervenţia pompierilor a durat aproximativ o jumătate de oră, timp în care traficul rutier s-a desfăşurat cu greutate. Circulaţia tramvaielor a fost oprită în totalitate“, a declarat plutonierul Adriana Paici, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Şi pasajul din Renk a fost inundat pe două dintre cele patru sensuri de mers.
Pasajul din Vama Porţile de Fier I a fost, de asemenea, inundat în urma ploii abundente ce s-a abătut asupra municipiului Drobeta-Turnu Severin. Pentru o oră, circulaţia autovehiculelor aflate în tranzit s-a făcut direct din Drumul European 70. De fiecare dată când plouă abundent, apa se adună în acest pasaj de pe versantul muntos din apropiere din cauza faptului că nu există un sistem de canalizare care să o preia.
Sfârşit de iunie ploios
Meteorologii spun că ploile vor continua şi în zilele următoare, chiar dacă deocamdată nu se impune prelungirea atenţionării sau a avertizării meteo. „Marţi dimineaţă se ridică avertizarea cod portocaliu, iar marţi seară se ridică şi atenţionarea cod galben. Nu ne aşteptăm la vijelii la fel de puternice, dar vremea rămâne instabilă până la sfârşitul lunii“, a declarat meteorologul Dumitru Baltă.
Săptămâna aceasta sunt aşteptate ploi în majoritatea zonelor ţării şi temperaturi maxime de până la 30 de grade.
Caniculă şi vijelii
În ceea ce priveşte perspectiva pe termen lung, specialiştii spun că astfel de fenomene vor fi tot mai frecvente.
Perioadele de zile succesive cu temperaturi ridicate vor fi urmate de furtuni, de ploi cu descărcări electrice, vânt puternic şi vijelii.
Circulaţia în Reşiţa a fost îngreunată din cauza furtunii de ieri Foto: Cristian Franţ
„Ne putem aştepta ca fiecare zi cu peste 35 de grade să fie urmată de o perioadă cu furtuni violente şi cu vijelii, aşa cum a fost cea din Capitală de la începutul acestei luni“, spune directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.
„Chiar dacă o să avem o lună cu o medie redusă de precipitaţii, nu înseamnă că nu pot fi câteva zile în care cantităţile de apă să depăşească 150 de litri pe metru pătrat“, avertizează Sandu.Au mai contribuit: Cristian Franţ, Dana Firiţeanu, Cristina Popescu
Încălzirea globală şi defrişările, cauzele vijeliilor
Scenariile meteorologilor sunt cu atât mai sumbre cu cât se are în vedere influenţa creşterii temperaturii medii globale.
„Se aşteaptă o încălzire medie anuală între 0,5 şi 1,5 grade până în anul 2030. În ceea ce priveşte precipitaţiile, datele de până acum confirmă tendinţa generală de scădere a cantităţilor de apă, ceea ce a dus la accentuarea deficitului de apă, îndeosebi în sudul şi în sud-estul ţării“, afirmă directorul ANM. Un alt factor care poate duce la agravarea situaţiei ţine de defrişările masive din ultima perioadă, care fac ca zonele respective să fie cele mai expuse în faţa fenomenelor meteorologice extreme.
Totodată, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a semnalat recent vulnerabilitatea României din acest punct de vedere. Astfel, potrivit Strategiei Internaţionale a Naţiunilor Unite pentru Reducerea Dezastrelor, România se numără printre statele cu risc foarte ridicat din perspectiva dezastrelor naturale.
Alături de ţara noastră, în aceeaşi situaţie, ONU plasează Afganistan, Guatemala, Iran, Pakistan, Peru, Filipine şi Uzbekistan. În acelaşi timp, un raport al Băncii Mondiale arată că ţările din sud-estul Europei, inclusiv România, nu sunt pregătite să facă faţă fenomenelor meteorologice extreme cu care se vor confrunta tot mai des.
Conform documentului Băncii Mondiale, modernizarea infrastructurii din ţara noastră ar putea dura două decenii pentru a rezista schimbărilor bruşte de temperatură, furtunilor şi inundaţiilor.
Risc de inundaţii până mâine
Meteorologii au extins ieri atenţionarea meteo de ploi şi vijelii şi au transmis avertizare cod portocaliu pentru cinci judeţe din vestul ţării (vezi harta). În urma atenţionării meteo cod galben şi a avertizării meteo cod portocaliu, hidrologii au emis ieri avertizare cod portocaliu şi cod galben privind riscul producerii de inundaţii.
Judeţele avertizate cu cod portocaliu sunt Hunedoara, Caraş-Severin, Gorj, Dolj şi Mehedinţi. În acelaşi timp, judeţele Timiş, Caraş-Severin, Dolj, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Braşov au primit avertizare cod galben de inundaţii. Avertizarea meteo cod portocaliu este valabilă până în dimineaţa aceasta, iar atenţionarea cod galben până diseară. Deşi meteorologii spun că ploile şi vijeliile se retrag în această seară, hidrologii menţin avertizările de inundaţii până mâine-dimineaţă.
Strategiile Guvernului, în dezbatere
Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) anunţa în primăvară finalizarea Strategiei Naţionale de prevenire a riscului la inundaţii. „Documentul este în prezent la Ministerul Mediului şi urmează să fie supus dezbaterii publice“, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al ANAR, Ana-Maria Tănase.