EXCLUSIV Victimele „dobitocului“ Tudor Postelnicu
0Fostul ministru de Interne ar fi ordonat, conform CNSAS, anihilarea, defăimarea şi compromiterea mai multor persoane. Ultimul ministru de Interne al României comuniste, Tudor Postelnicu (78 de ani), este acuzat de poliţie politică de către CNSAS.
MAI CITEŞTE:
VIDEO EXCLUSIV Paraschiva Silaghi deconspiră turnătoriile lui Felix: "Din cauza lui am avut probleme!"
Verişoara lui Voiculescu: "Am crezut că este o rudă corectă"
Aventurile lui Felix, cariera unui informator
Felix: "Eram obligat să câştig şi eu o pâine"
Fericirea de a fi turnător
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) solicită Curţii de Apel Bucureşti să constate că fostul ministru a decis „neutralizarea” scriitorului Paul Goma, şantajarea lui Ion Caraion şi trimiterea în judecată a unui poştaş care a trimis zece scrisori anonime către Comitetul Central al Partidului Comunist Român.
Obiectivul „Bărbosul“
Ministru de Interne şi şef peste Securitatea comunistă, Tudor Postelnicu a semnat, în martie 1978, o „Notă de măsuri actualizată privind intensificarea acţiunilor pentru neutralizarea lui «Bărbosul»”.
Obiectivul era scriitorul Paul Goma, care se afla în atenţia Securităţii din anul 1956, când a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Din anul 1971, lui Goma i s-a deschis un dosar de urmărire informativă, după ce a redactat mai multe lucrări „cu conţinut necorespunzător”, iar din acest motiv cenzura comunistă a decis nepublicarea cărţilor.
Plasarea informatorilor
Facsimil din solicitarea adresată instanţei de către CNSAS
Sprijinit de mai mulţi emigranţi şi angajaţi ai postului de radio „Europa Liberă”, Goma şi-a scos manuscrisele din ţară şi şi-a lansat cărţile în străinătate. În anul 1977, scriitorul a plecat în Franţa şi nu s-a mai întors în ţară. Ordinele lui Tudor Postelnicu vizau „demascarea, compromiterea şi anihilarea“ scriitorului în ţară şi în străinătate şi lansarea unei campanii potrivit căreia scriitorul ar fi fost folosit drept agent provocator „de către puteri străine şi cercuri iredentiste maghiare”.
„Va fi continuată lansarea, în rândul legionarilor din Franţa, R.F. Germania, Spania şi SUA, a versiunii că «Bărbosul», prin intermediul socrului său evreu, întreţine legături cu elemente de vârf evreieşti cunoscute că fac parte din Serviciul de informaţii israelian, fapt ce justifică sprijinul primit din partea unor organizaţii evreeşti şi a unor elemente de la postul de radio «Europa Liberă».
Alte ordine vizau plasarea de informatori în jurul scriitorului şi al socrului, iar Paul Goma urmând a fi subiect de discuţii în cadrul convorbirilor cu diplomaţii străini.
Caraion, şantajat
„Prin posibilităţile UM 0610 (Direcţia I cu profil Informaţii Interne) vor fi pregătite şi publicate în „Săptămâna“, „Flacăra” şi „România liberă”, articole din care să rezulte adevăratul profil al lui Ion Caraion. În acest scop vor fi valorificate idei şi aprecieri din unele materiale pe care cel în cauză le-a furnizat organelor noastre de Securitate, inclusiv despre Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca“, scria Tudor Postelnicu, în februarie 1982, într-un raport.
Obiectivul era tot un scriitor, Ion Caraion, emigrat în Elveţia. Ordinele erau seci: denigrarea scriitorului şi a familiei sale. Următorul pas era şantajarea sa prin dezvăluirea legăturii de colaborare cu Securitatea, pentru care a semnat mai multe note sub numele de cod „Artur”.
„Anchetarea lui Wagner Klaus Georg şi George Constantin, implicaţi în activitatea de introducere clandestină pe canalul semnalat de Ion Caraion şi difuzarea în ţară a unor mari cantităţi de materiale cu conţinut religios şi ostil” sunt alte ordine dictate de Tudor Postelnicu.
Tudor Postelnicu a fost citat de Curtea de Apel Bucureşti la apartamentul său din Calea Victoriei. La primul termen al procesului, el a arătat că este foarte bolnav şi a cerut un nou termen pentru angajarea unui avocat.
„Am fost un dobitoc“
Tudor Postelnicu a devenit celebru, după ce, în procesul lotului CPEx, a rostit propria sentinţă: „Am fost un dobitoc”.
După 1989, el a fost condamnat, iniţial, la detenţie pe viaţă în lotul CPEx pentru genocid.
Ulterior, încadrarea sa juridică a fost schimbată la complicitate la omor deosebit de grav şi a fost condamnat la 14 ani de închisoare. El a mai fost condamnat tot la 14 ani de detenţie şi în dosarul „Autobuzul”.
Cine este Tudor Postelnicu?
1977. Face parte din Comandamentul de reprimare de la Valea Jiului.
1978. Şef al Departamentului Securităţii Statului.
1987. Ministru de Interne şi membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.
Decembrie 1989. Fuge cu elicopterul împreună cu Emil Bobu şi cuplul Elena şi Nicolae Ceauşescu.
1989-1994. Este arestat şi, apoi, eliberat din motive medicale.
Ianuarie 1998 - octombrie 1999. Postelnicu a stat din nou în închisoare.
2009. Tudor Postelnicu este cercetat de procurori pentru finanţarea teroristului „Carlos Şacalul“.