Boc pierde la puncte, dar rămâne în funcţie
0Moţiunea de cenzură a căzut. Pentru demiterea Guvernului erau necesare 236 de voturi, iar Opoziţia a adunat 228. Huiduit de protestatari, Emil Boc i-a acuzat pe parlamentari că vor să‑şi păstreze privilegiile. Aleşii PSD şi PNL au făcut un tablou al ruşinii cu poza celor care l-au susţinut pe Boc.
Premierul Emil Boc a trecut ieri hopul moţiunii de cenzură, dar cu emoţii: 228 de parlamentari au votat pentru dărâmarea Cabinetului său şi 197 i-au oferit sprijinul. Asta în condiţiile în care PNL şi PSD aveau doar 212 voturi pe hârtie din cele 236 necesare pentru a trimite Guvernul acasă.
Pe lângă bilele albe sau negre acordate Guvernului, Boc a mai primit şi o gumă de mestecat, un piramidon şi nişte monede găsite în urnele de vot. „Afaceriştilor, vă bateţi joc de noi!", „Ruşine să vă fie!", le-au strigat ieri, tuturor parlamentarilor Puterii colegii lor din Opoziţie, încurajaţi de sindicaliştii prezenţi în balcoanele din sala de plen. Dezbaterile, care au durat mai bine de şapte ore, au transformat şedinţa într-un adevărat circ parlamentar, marcat de fluierături, replici acide şi bannere cu mesaje anti-Guvern, aruncate de la balcoane în sală.
Teo Trandafir: "Votez moţiunea de cenzură. Aştept să mă dea afară din PDL"
Boc: Respingerea moţiunii nu este un motiv de bucurie, este o dovadă de responsabilitate
Ponta: Opoziţia mai are dreptul la o moţiune de cenzură în această sesiune
UNPR îi exclude din partid pe Barna, Ciuhodaru, Mocanu şi Munteanu după ce au votat pentru moţiune
Două gume de mestecat, un piramidon şi o monedă au fost găste în urnele de vot din Parlament
Premierul, vizibil marcat de moment, a intrat în conflict cu parlamentarii PSD şi PNL în momentul în care a adus în discuţie legea de recalculare a pensiilor speciale, pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea. „De ce plângeţi după pensiile dumneavoastră?", le-a strigat Boc aleşilor.
Acoperit de huiduielile din sală, acesta le-a mai spus că nu se simte intimidat de reacţiile lor şi şi-a continuat nestingherit discursul acuzator. Reacţiile din partea Opoziţiei nu s-au lăsat însă aşteptate. În timp ce liderul PSD, Victor Ponta, i-a acuzat pe parlamentarii PDL că sunt mai „obtuzi" decât minerii care au intrat în sediul Guvernului 1990, şeful PNL, Crin Antonescu, a afirmat că „trăim într-o dictatură" în care şeful statului se substituie Guvernului.
PDL aşteaptă remanierea
La votul final, liderii de grup îşi monitorizau subalternii, urmând ca trădătorii să fie excluşi din partid. Teo Trandafir, care anunţase că va vota împotriva Guvernului, şi-a uimit colegii democrat-liberali în momentul în care, după vot, a coborât în mijlocul reprezentanţilor Opoziţiei pe care i-a îmbrăţişat.
Considerând moţiunea un test de care Guvernul va trece fără emoţii, democrat-liberalii vorbeau încă de ieri pe holuri despre remanierea pe care aşteaptă să o facă în curând premierul Emil Boc. În topul „remaniabililor" ar rămâne, potrivit unor surse politice, ministrul Transporturilor Radu Berceanu, urmat de ministrul de Interne, Vasile Blaga şi de cel al Economiei, Adriean Videanu.
„Măcar unul dintre aceştia trebuie să pice, nu s-au remarcat nici după atenţionarea transmisă de Traian Băsescu la Snagov prin niciun proiect concret, nu au făcut curat prin ministere, nu s-a văzut niciun efort de-al lor", comenta ieri unul dintre deputaţii PDL. De altfel, reducerea organigramei din ministere va fi criteriul după care conducerea PDL va decide ce miniştri vor fi remaniaţi.
Reduceri negociabile
Reorganizarea ministerelor cerută săptămâna trecută de Emil Boc a fost pregătită de unii miniştri ai Cabinetelor, dar majoritatea cred că dorinţele premierului sunt negociabile.
„În Guvern discuţia a fost foarte clară - să se taie tot cu 25% şi să se renunţe la secretari de stat. În urma planurilor prezentate de miniştri, Boc va decide o posibilă remaniere", au declarat surse guvernamentale.
Speriat că va fi dat afară din Guvern, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a afirmat ieri că poartă după el planul de restructurare pe care îl va pune astăzi pe masa Guvernului. „Îl voi prezenta premierului, iar mai departe numai domnul Boc va decide dacă mă remaniază sau nu", a declarat Funeriu.
Şi miniştrii Vasile Blaga de la Interne şi Radu Berceanu de la Transporturi susţin că au lucrat de zor la reorganizarea ministerelor pe care le conduc. Dincolo de calculele de pe hârtie, miniştrii vor să-l convingă pe Boc că ei au tăiat deja la capitolul cheltuieli, iar la secretari de stat nu vor să renunţe.
"Boc nu poate fi numit premier - Băsescu îi dă peste mânuţe, iar colegii peste picioruţe."
Călin Popescu Tăriceanu
liderul deputaţilor PNL
Practici voodoo la mitingul sindicaliştilor
Căldura toridă de ieri a topit cheful multor sindicalişti de a lua parte la protestul de la Palatul Parlamentului. Deşi liderii ameninţaseră că vor aduce 20.000 de persoane, nu au fost decât aproximativ 5.000, insuficient pentru a forma un lanţ uman aşa cum anunţaseră.
Protestatarii nu au rezistat mai mult de câteva ore. Liga Tinerilor Revoluţionari din Prahova a adus la miting câteva manechine negre înfipte în ţepe, care aveau pe feţe fotografiile unor lideri PDL. Câţiva pensionari le-au dat jos şi au început să înfigă în ele beţe de steaguri şi să le calce în picioare, după care le-au dat foc. Momentul voodoo le-a ridicat adrenalina participanţilor. ; Mariana Bechir
"Nu am discutat despre remaniere deocamdată, chiar dacă moţiunea de cenzură a Opoziţiei va fi respinsă. Dacă pică moţiunea, şampania o dau eu."
Elena Udrea
ministrul Turismului
Trădătorii din tabăra Puterii
Moţiunea de cenzură a fost votată de mai mulţi deputaţi din arcul guvernamental. Democrat-liberalii Daniel Oajdea, Clement Negruţ, Mircea Giurgiu, Teo Trandafir, Georgică Severin, Cătălin Ponor, precum şi Ioan Munteanu, Eugenia Barna, Adrian Mocanu şi Tudor Ciuhodaru de la UNPR au ales să fie de partea Opoziţiei.
Deputaţi minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, Liana Dumitrescu, Gheorghe Firczac au lipsit de la vot, iar Mircea Grosaru, Nicolae Mircovici şi Duşan Popov s-au pronunţat împotriva Executivului. Au mai absentat de la PDL Monica Iacob Ridzi şi Valeriu Tabără, de la PSD - Doina Burcău - şi fostul liberal Dan Ilie Morega.