Reţeaua armelor, decapitată în România
0În urma unei operaţiuni a DEA şi a Poliţiei de Frontieră Române a fost anihilată una dintre cele mai mari filiere internaţionale de traficanţi de arme Procurorul american Michael J.
În urma unei operaţiuni a DEA şi a Poliţiei de Frontieră Române a fost anihilată una dintre cele mai mari filiere internaţionale de traficanţi de arme
Procurorul american Michael J. Garcia a declarat, citat de ziarul "New York Times", că reţeaua coordonată de Monzer al-Kassar, supranumit "Prinţul din Marbella", urma să vândă grupării de gherilă Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) arme fabricate în România şi Bulgaria. "Prinţul" a fost arestat săptămâna trecută în Spania.
Concomitent, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti emiteau mandate de arestare pentru doi complici ai acestuia: palestinianul cu cetăţenie siriană Tareq Mousa al-Ghazi şi chilianul Luis Felipe Moreno-Godoy. Cei doi au fost puşi sub acuzare separat pentru patru capete de acuzare incluzând furnizare de sprijin material unui grup terorist străin, conspiraţie în vederea uciderii de cetăţeni, oficiali şi angajaţi americani şi conspiraţie în vederea achiziţionării de rachete antiaeriene.
Poliţiştii i-au pus pe cei doi sub acuzare pentru spălare de bani. Anchetatorii americani susţin că pentru operaţiunile de trafic cu armament, Kassar a dezvoltat o reţea internaţională de asociaţi, incluzându-i aici pe Ghazi şi Moreno-Godoy, a înfiinţat o serie de companii-paravan şi a deschis conturi bancare în diverse ţări - Regatul Unit al Marii Britanii, Spania, Siria, Irak, Polonia, Bulgaria şi România - pentru a facilita spălarea de bani. Procurorul Garcia a lăudat cele trei instituţii care s-au ocupat de capturarea celor trei: DEA (Departamentul american de luptă antidrog), poliţia naţională spaniolă, precum şi Poliţia de Frontieră Română.
Rachete şi mitraliere de opt milioane de dolari
Potrivit actului de punere sub acuzare, Kassar a fost "momit" de doi informatori secreţi care lucrau pentru DEA şi care au reuşit să se dea, în februarie 2006, drept reprezentanţi ai organizaţiei de extremă-stânga FARC, în căutare de arme care să fie folosite împotriva unor unităţi americane şi columbiene. Într-o întâlnire, care a avut loc la 6 februarie la domiciliul lui Kassar de la Marbella, cei doi i-au furnizat o listă preliminară care includea puşti şi grenade. Preţul: între 7,8 milioane de dolari şi 13,5 milioane de dolari, plus costul transportului până în Columbia. Kassar s-a mai oferit să "trimită 1.000 de oameni, pentru a lupta alături de FARC împotriva soldaţilor americani din Columbia" şi să facă rost de o tonă de explozibili C4. Avansul, 135.000 de dolari, a fost trimis în luna mai şi reprezenta plata pentru un vas grecesc, care urma să ia armele din Bulgaria şi România, cu destinaţia America de Sud. Kassar a răspuns pozitiv şi solicitărilor făcute de informatori pentru rachete sol-aer şi pentru experţi care să antreneze FARC în folosirea explozibililor. Lista finală a achiziţiilor: 8.000 de mitraliere, două milioane de gloanţe, 120 de lansatoare de grenade, 2.400 de grenade de mână şi rachete sol-aer (SAM) pentru a doborî elicoptere militare americane.
Monzer al-Kassar, prieten cu fiul lui Saddam Hussein
Procurorul Michael Garcia şi şefa DEA Karen Tandy au anunţat, citaţi de "The Washington Post", că Monzer al-Kassar a sprijinit încă din anii "70 teroriştii şi insurgenţii, furnizându-le arme de mare putere, care au alimentat cele mai violente conflicte din ultimii 30 de ani. Kassar ar fi vândut arme unor grupări din Nicaragua, Brazilia, Cipru, Bosnia, Croaţia, Somalia, teritoriile palestiniene, Iran şi Irak.
Potrivit aceluiaşi ziar, Kassar era cunoscut pentru legăturile sale cu Mohammed Abbas - fostul lider al grupării teroriste Frontul pentru Eliberarea Palestinei, cunoscut şi sub numele de Abu Abbas - şi cu fiul cel mare al lui Saddam Hussein, Uday, ucis de trupele americane în Irak în 2003.
Moreno: "Armele erau pentru Poliţia Arabă"
Curtea Supremă de Justiţie a respins sâmbătă seara recursurile formulate de Ghazi şi Moreno-Godoy şi au decis menţinerea acestora în arest în vederea predării în SUA. În faţa judecătorilor români, ei au susţinut că sunt nevinovaţi şi au rugat instanţa să fie puşi în libertate sub control judiciar la domiciliu. "Rog instanţa să ia în considerare vârsta înaintată pe care o am şi faptul că am probleme cardiace", a cerut Al Ghazi. El s-a plâns că a suferit în arest o cădere de tensiune arterială. Moreno a declarat că a venit în Bucureşti să desfăşoare afaceri legale, cu acte în regulă, susţinând că aici ar fi fost înşelat. El a mai precizat că a ţinut permanent legătura cu poliţia spaniolă şi că afacerile lui erau în regulă. Moreno a mai arătat că armamentul pe care intenţiona să-l cumpere era destinat poliţiei din liga arabă.
Fost partener de afaceri cu Mike Nassar
Despre Monzer al-Kassar se ştie că a fost partener de afaceri cu Mike Nassar, traficantul de arme libanez care a operat şi în România şi care a fost asasinat în Brazilia în urmă cu 5 ani. Fratele lui Mike, Ellie, a fost implicat în scandalul "Ţigareta". Monzer al-Kassar este cumnat cu Ali Issa Duba, şeful serviciilor secrete siriene. Soţia lui Al-Kassar, Raghda, face parte din familia preşedintelui sirian Hafez Assad.