Regulamentul de admitere, "găsit" vinovat pentru dezastrul din Magistratură
0Criza acută de judecători şi procurori, foarte des reclamată, se datorează şi slabei pregătiri a celor care candidează pentru un loc la Institutul Naţional al Magistraturii. Un exemplu
Criza acută de judecători şi procurori, foarte des reclamată, se datorează şi slabei pregătiri a celor care candidează pentru un loc la Institutul Naţional al Magistraturii.
Un exemplu concludent este chiar examenul care se desfăşoară în această perioadă şi la care s-au înscris peste 2.600 de candidaţi pe 240 de locuri. Numai că, textul grilă, probă eliminatorie de altfel, a avut rezultate dezastruoase. Doar 176 candidaţi au reuşit să rezolve corect cel puţin 80 de întrebări din totalul de 100.
Cel mai mare punctaj obţinut la proba eliminatorie a fost de 91 de puncte, niciun candidat nereuşind să rezolve corect toate cele 100 de întrebări.
Directorul Institutului Naţional al Magistraturii, Mihai Selegean, apreciază că regulamentul de admitere în magistratură, care fixează un barem de minim 80 de puncte din 100 la proba eliminatorie, este de vină pentru neocuparea locurilor la admiterea în institut. Oficialii CSM subliniază însă că baremul a fost fixat tocmai pentru că s-a avut în vedere ca "aspiranţii" la Magistratură să aibă o pregătire temeinică în domeniu.
Anul trecut, din cele 180 de locuri scose la concurs pentru INM, s-au ocupat toate, iar în acest an, numărul locurilor a fost suplimentat tocmai din cauza unei nevoi acute de magistraţi.
Din cele 240 de locuri scoase la concurs în acest an, 100 sunt pentru ocuparea funcţiei de judecător, iar 140 - pentru procurori. Cei 176 de candidaţi care au trecut proba eliminatorie vor susţine interviuri în perioada 12 - 18 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe data de 25 septembrie. Nota minimă de intrare la INM este 7. În România, există Parchete şi judecătorii la care sunt angajaţi doar câte un procuror, respectiv un judecător.