Pojarul a plecat de la Ministerul Sanatatii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O informare privind epidemia de pojar a fost prezentata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii de catre ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Potrivit raportarilor din teritoriu, sunt peste 3.500 de

O informare privind epidemia de pojar a fost prezentata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii de catre ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Potrivit raportarilor din teritoriu, sunt peste 3.500 de cazuri de pojar, iar varful epidemic se va inregistra in ianuarie 2006, cand se vor depasi 7.500 de cazuri. Mortalitatea prin boli asociate rujeolei este in jur de 1 la 1.000, deja fiind inregistrate sase decese, la copii cu afectiuni grave preexistente.
Cauza principala a epidemiei este, potrivit Ministerului Sanatatii, neefectuarea vaccinarii intre 2003-2005 inclusiv. Raportul prezentat de ministrul liberal Nicolaescu il incrimineaza indirect si pe ministrul Cinteza, care nu a reusit sa asigure stocul de vaccin in timpul mandatului. Vaccinarile au fost reluate numai dupa venirea lui Nicolaescu la MS. Potrivit presedintelui Societatii de Epidemiologie, daca vaccinarile ar fi fost facute macar in 2005, numarul victimelor era la jumatate. Sistemul de supraveghere a bolilor transmisibile va fi schimbat din 2006, Ministerul Sanatatii pregatind fonduri pentru 4.000 de asistenti comunitari, care vor efectua vaccinarile si vor supraveghea copiii din zonele defavorizate. Pentru stoparea epidemiei in curs se prevede continuarea vaccinarii in forta, fiind realizat un stoc de 300.000 de doze de vaccin mono si multivalent. In perioada 2003-2005 nu s-au realizat vaccinuri impotriva rujeolei. Aceasta este una dintre cauzele izbucnirii epidemiei de pojar, prezentate ieri de Ministerul Sanatatii. Un studiu al ministerului arata ca 40 la suta din populatia Romaniei nu are imunitate, nefiind protejata fata de rujeola. Anul acesta nu a existat un management corespunzator pe bolile transmisibile care ar fi trebuit sa fie efectuat de Centrul de Supraveghere a Bolilor Transmisibile. "Toata raspunderea a fost pusa pe umerii ministerului, dar noi nu aveam resursele necesare, ci acest centru de supraveghere", au spus ieri responsabilii ministerului. Ieri dimineata, la ora 10, erau 3.540 de persoane imbolnavite si alte sase decedate, prin complicatii ale rujeolei. Peste 24.000 de copii au fost vaccinati si exista un stoc de monovaccin de 182.000 de doze, pentru rujeola si 120.000 de doze de trivaccin pentru rujeola, rubeola si oreion. Cele mai multe cazuri de rujeola sunt in judetele Constanta - 359, Harghita si Prahova, in Bucuresti exista 233 cazuri, iar in sase judete ale tarii nu se inregistreaza imbolnaviri cu rujeola: Bistrita-Nasaud, Brasov, Covasna, Neamt, Salaj si Sibiu. Potrivit Ministerului Sanatatii se anticipeaza ca varful epidemiei de pojar va fi la sfarsitul lunii ianuarie cand vor exista 7.500 de cazuri. Alte cauze ale izbucnirii acestei epidemii sunt: nu s-a utilizat un registru national de imunizari, nu s-au verificat carnetele de vaccinari de la medicii de familie si nu s-a utilizat ,lantul de frig", adica vaccinurile nu au fost tinute la rece inainte de utilizare. Ministerul Sanatatii a precizat ca Romania nu este singura tara care se confrunta cu aceasta epidemie si a dat asigurari ca vaccinarea va continua. Japonia a avut, in anul 2000, 22.000 de cazuri, Italia a avut, in 2003, peste 10.900, iar in Franta au fost anul trecut 4.448 de cazuri de rujeola.
Peste 3.000 de cazuri de rujeola au fost inregistrate la nivel national pana marti, majoritatea fiind confirmate in judetele Constanta, Prahova, Arad, Bihor, Timis si Bucuresti, unde au fost totalizati intre 205 si 471 de suferinzi. Noua copii bolnavi de rujeola, cu varste cuprinse intre o luna si doi ani, sunt internati in prezent in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Buzau, la trei dintre ei aparand complicatii. Alti doi bebelusi, cu varste mai mici de un an, diagnosticati cu rujeola, au fost transferati, marti noapte, de la Spitalul de Boli Infectioase Constanta la Sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta, din cauza unor complicatii. Peste 20.000 de copii au fost vaccinati antirujeolic incepand din 30 noiembrie, iar varsta de imunizare a scazut de la 12 la sapte luni. In aceeasi perioada, au fost vaccinati, in campania scolara, 11.811 elevi, astfel ca numarul total a ajuns la 21.450.
"Epidemia de rujeola se extinde, iar mortalitatea in acest caz este de unu la mie. Vom avea in jur de 10.000 de cazuri, ceea ce inseamna ca totalul deceselor va fi de 10. Acestea vor aparea insa nu din cauza pojarului, ci ca alte afectiuni preexistente", ne-a declarat Geza Molnar, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie. In zona rurala din judetul Cluj au aparut inca doua noi cazuri de suspecti de pojar, iar in judetul Harghita exista 80. Molnar considera ca daca vaccinarea nu ar fi fost stopata si s-ar fi facut de la inceputul anului, numarul cazurilor de rujeola s-ar fi redus la jumatate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite