Exodul constructorilor frânează boomul din imobiliar
0O piaţă în care se succed aproape zilnic noi şi noi anunţuri de proiecte imobiliare. O piaţă în care, în acelaşi timp, reprezentanţii patronatelor din sectorul construcţiilor clamează
O piaţă în care se succed aproape zilnic noi şi noi anunţuri de proiecte imobiliare. O piaţă în care, în acelaşi timp, reprezentanţii patronatelor din sectorul construcţiilor clamează un deficit cronic de forţă de muncă, generat de un veritabil exod al muncitorilor români către state precum Italia, Spania sau Germania.
Estimările specialiştilor din domeniu arată că piaţa românească a construcţiilor ar putea absorbi un total de circa 800.000 de muncitori în domeniu.
Tot aceştia spun că, în prezent, numărul celor care lucrează pe şantiere nu depăşeşte 400.000. În aceste condiţii, Gheorghe Polizu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (federaţie patronală înfiinţată în mod oficial în cursul zilei de ieri), afirmă că trendul ascendent al afacerilor din domeniu va fi limitat de deficitul de personal calificat. "Se va apela probabil din ce în ce mai des la tehnologii noi, puţin uzuale până acum în România, precum casele din lemn sau din prefabricate", preconizează Polizu.
Salarii în creştere cu 25% în 2007
Şi preşedintele Aociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii, un alt patronat din domeniu, Laurenţiu Plosceanu punctează necesitatea ca autorităţile să acorde reduceri fiscale în domeniul construcţiilor. "Trebuie introduse reduceri fiscale pentru creşterea salariilor, altfel muncitorii vor continua să plece, iar proiectele de aici nu vor mai putea fi realizate, chiar dacă vom avea fonduri europene>> , a afirmat Plosceanu.
În 2007, salariul mediu net în construcţii a crescut cu circa 25%, la 1.100 lei, cele mai mari câştiguri fiind înregistrate în zona Ardealului. În Bucureşti şi în zonele limitrofe, muncitorii câştigă aproximativ 1.000-1.100 lei, iar în regiunea Moldovei circa 800 de lei.