Cardul de credit, mai scump decât un împrumut bancar.
0Posibilitatea construirii propriului plan de rambursare în cazul cardurilor presupun dobânzi şi comisione mai mari. Din ce în ce mai tentant şi mai accesibil, cardul de credit se dovedeşte a
Posibilitatea construirii propriului plan de rambursare în cazul cardurilor presupun dobânzi şi comisione mai mari.
Din ce în ce mai tentant şi mai accesibil, cardul de credit se dovedeşte a fi o variantă tot mai agreată de românii care se văd nevoiţi să se împrumute. În prezent, cea mai mare parte a instituţiilor de credit oferă un astfel de produs. Faţă de un împrumut clasic, cardul înseamnă dobânzi ce pot depăşi 25% pe an şi taxe mai mari comparativ cu un card de debit.
Pentru un credit de nevoi personale, instituţia de credit solicită, de fiecare dată, o adeverinţă de salariu. În schimb, dacă deţineţi un card de credit, aveţi la dispoziţie o linie de creditare, la care puteţi apela fară a fi nevoie să prezentaţi o adeverinţă de salariu, de fiecare dată când îl folosiţi la cumpărături.
În plus, cât timp rambursaţi banii la timp, adică înainte de finalul perioadei de graţie, banca nu mai percepe niciun fel de dobândă. În caz contrar, este ca şi cum aţi fi luat un credit, pentru care veţi plăti o dobândă, ce-i drept, mai mare decât pentru un simplu credit de nevoi personale. De reţinut este însă faptul că, în fiecare lună sunteţi obligaţi să viraţi o sumă minimă rambursabilă, calculată ca procent din datoria pe care o aveţi faţă de instituţia emintentă a cardului.
Perioade mai mari fără dobândă
O altă diferenţă esenţială între cele două produse este aceea că plafonul de creditare în cazul unui card nu depăşeşte, de regulă, 3-6 salarii. Ceea ce înseamnă că suma pe care o aveţi la dispoziţie pe card depinde, în primul rând, de salariul dumneavoastră.
Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Finacial Analyst, este de părere că cele două produse au utilităţi foarte diferite. În timp ce un credit de nevoi personale are o destinaţie dinainte stabilită, cardul de credit este utilizat, cel mai adesea, la cumpărăturile de zi cu zi. "E normal ca un card de credit să fie scump, întrucât avem de-a face cu un împrumut care poate fi reînnoit automat. În plus, există şi o perioadă de graţie care permite posesorului de card să ramburseze plăţile efectuate cu cardul, fără a plăti dobândă", spune Cabat.
La rândul său, Denisa Mateescu, director Mastercard Europa - România şi Regiunea Balcanilor, este de părere că un card de credit reprezintă o modalitate utilă pe care consumatorii o au la dispoziţie pentru a-şi administra mai bine cheltuielile.
"Cardurile de credit oferă mai multă flexibilitate, precum şi posibilitatea de a construi propriul plan de rambursare. Perioada de graţie este un avantaj deloc de neglijat al cardurilor de credit, întrucât nu se percepe dobândă. Acum, băncile se întrec în a acorda o perioadă de graţie cât mai mare", spune Mateescu. În prezent, perioada de graţie nu depăşeşte, în majoritatea cazurilor, 55 de zile. În ceea ce priveşte dobânzile anuale aferente cardurilor de credit, acestea pot depăşi 25%, în timp ce, pentru un împrumut pentru nevoi personale în lei, băncile nu percep, de obicei, mai mult de 15%.
Relaţia client-bancă, tot mai strânsă
Cardurile de credit co-branded beneficiază inclusiv de un program de fidelizare, concretizat în reduceri la cumpărături şi acumularea de puncte ce se pot transforma în cadouri. Cele mai exclusiviste oferte sunt cele din gama premium: cardurile gold şi platinum. Totuşi, pe măsură ce serviciile de care beneficiază posesorii lor se înmulţesc, cresc şi costurile pe care aceste produse le presupun. Şi în plus, veniturile minime solicitate pentru emiterea unui astfel de card sunt mai ridicate.
Cel mai nou card de credit lansat pe piaţa românească poartă sigla ING. Noutatea pe care acesta o aduce este dată de un sistem de informare prin sms, prin care clienţii sunt înştiinţaţi de fiecare dată când plăţile efectuate pe card depăşesc suma de 300 de lei. În plus, la finalul lunii, clientul primeşte un sms cu suma pe care o are de plată, şi încă unul, atunci când soldul contului ataşat cardului scade sub 300 de lei.
În ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de profil, reprezentantul CFA este de părere că în viitor ar trebuie să asistăm o creştere spectaculoasă pe acest segment. "Pe o piaţă matură, clienţii au cel puţin un card de credit", subliniază Dragoş Cabat.
>> Perioada de graţie este un avantaj deloc de neglijat al cardurilor de credit, întrucât nu se percepe dobândă. Acum, băncile se întrec în a acorda o perioadă de graţie cât mai mare.
Denisa Mateescu, director Mastercard Europa - România şi Regiunea Balcanilor