Blaga scoate jandarmii de la paza instituţiilor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, a cerut ieri, la bilanţul Jandarmeriei Române pe anul 2006, ca jandarmii să fie retraşi din paza instituţiilor publice, sugerând

Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, a cerut ieri, la bilanţul Jandarmeriei Române pe anul 2006, ca jandarmii să fie retraşi din paza instituţiilor publice, sugerând alternativa firmelor particulare.

De asemenea, şeful MAI a afirmat că "jandarmii nu trebuie să mai facă pe pădurarii", atenţionându-l pe inspectorul general al Poliţiei Române, chestorul Dan Valentin Fătuloiu, să colaboreze mai bine cu Parchetul împotriva furturilor de lemne. În plus, ministrul Blaga a "urecheat" Jandarmeria pentru numărul mare de accidente rutiere în care au fost implicaţi lucrătorii IGJR anul trecut.

12.000 de jandarmi stau de pază

Potrivit şefului de Stat Major al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Olimpiodor Antonescu, 12.000 de jandarmi asigură, în prezent, paza a peste 1.300 de obiective strategice, guvernamentale, societăţi comerciale şi bănci. "Putem retrage până la 1.500 de oameni de la 100 de obiective", a specificat generalul Olimpiodor Antonescu. Mesajul lui Blaga a fost însă radical: "Instituţiile statului trebuie să înţeleagă că un militar costă mult mai mult decât o cameră de supraveghere. De asemenea, paza în aeroporturi ar trebui să se facă tot cu firme specializate". Vasile Blaga a insistat şi pe faptul că jandarmii trebuie să asigure ordinea publică, declarându-se convins că "Jandarmeria nu are nevoie să se suprapună Poliţiei", în ceea ce priveşte competenţele judiciare. "Jandarmii au calitatea că nu dau amenzi", a adăugat liderul MAI.

Jandarmeria vrea încă 5.000 de oameni

Ministrul Vasile Blaga n-a uitat nici de dotările de care are nevoie IGJR, anunţând un buget de 6,7 miliarde de lei pentru anul acesta. Conform şefului MAI, o parte din aceşti bani vor fi folosiţi la suplimentarea şi instruirea personalului Jandarmeriei Române, care trebuie să crească de la 28.000 la 33.000 de persoane. Totodată, ministrul a arătat că Jandarmeria este insuficient dotată pentru că fondurile alocate până acum au fost gestionate prost. El a dat expemplul Brigăzii Speciale de Intervenţie, care dispune doar de 200 de echipamente pentru 2.000 de oameni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite