Părinţii care au ales criogenarea ca să îşi salveze copilul de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În filmele SF au fost criogenaţi sute de oameni, dar realitatea se mişcă ceva mai încet. Anul acesta, însă, a fost realizată o premieră: cel mai tânăr om criogenat în speranţa că viitorul va veni cu o soluţie pentru salvare.

O fetiţă de doi ani din Thailanda a fost criogenată la începutul acestui an. Ea se numeşte Matheryin, cunoscută drept Einz în familie, şi în timpul vieţii dezvoltase o formă rară de cancer cerebral. A murit pe 8 ianuarie 2015, puţin înainte de a împlini trei ani, dar atunci a început şi a doua "viaţă" a ei, una veşnică (aproape). Soluţia găsită de părinţii ei şi medici a fost criogenarea şi astfel să-i fie prelungită viaţa până va fi găsită o soluţie.

image

"Salvarea" ei a fost să-i fie oprit creierul până aproape de moarte şi să fie menţinut astfel până când în viitor va putea fi vindecată. "Ca oameni de ştiinţă ştim că astfel de probleme vor fi rezolvate în viitor, doar că nu ştim când. În trecut, probabil că am fi estimat perioada de aşteptare la 4-500 de ani, dar acum ne putem gândi că s-ar putea realiza în 30 de ani", a explicat tatăl fetiţei pentru BBC.

Familia acestui copil a ales ONG-ul Alcor din Arizona, care promite că oferă servicii de "extindere a vieţii". O echipă a Alcor a mers în Thailanda pentru a superviza criogenarea creierului fetiţei, iar în momentul în care a fost declarată decedată a început ceea ce se numeşte "criptoprotecţie". Această etapă presupune că este golit corpul de fluide şi în locul acestora sunt introduse substanţe antiîngheţ, care permit ţesuturilor să fie păstrate la temperaturi foarte scăzute fără să fie deteriorate. La centrul din Arizona i-a fost extras creierul şi acum este păstrat la o temperatură de -196 de grade Celsius. 

Despre astfel de operaţiuni, Alcor susţine că sunt experimente şi aşa ar trebui privite. Nu promit o a doua şansă la viaţă, dar spun că ceea ce fac ei şi ceea ce acceptă familiile sunt un mod de a încerca să salveze vieţi. Moartea "adevărată", despre care nu e cazul în criogenare, apare doar când metabolismul se opreşte şi sistemul de reacţii chimice din organism este scăpat de sub controlul creierului. "(În cazul nostru) a fost dragostea care ne-a împins să acceptăm accest vis al ştiinţei. Desigur că societatea noastră merge înainte şi acest mod de a salva vieţi va deveni tot mai acceptat", a declarat tatăl fetiţei.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite