Un olandez aduce arta renascentistă în secolul 21. Uneltele sale sunt computerul tomograf şi imprimarea 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Humerusul artistului olandez turnat în aur.
Humerusul artistului olandez turnat în aur.

Un olandez a reuşit, folosind un computer tomograf şi o imprimantă 3D, să reconstruiască părţi ale scheletului său. Fidelitatea lucrării a fost atât de bună, încât un expert în reconstrucţia facială i-a recreat înfăţişarea folosind craniul său imprimat 3D. Acesta a fost turnat apoi în bronz şi pus alături de o altă sculptură creată din aur.

Caspar Berger a trecut printr-un computer tomograf de înaltă precizie şi i-a rezultat o imagine fidelă a craniului său pe care a recreat-o în 3D. Apoi, modelul a fost trimis unui antropolog specialist în reconstrucţiile faciale, iar singurele informaţii pe care acesta le-a primit au fost că e vorba de un bărbat de aproximativ 40 de ani din Europa de Vest, notează „The Verge“.

Chipul obţinut a fost turnat de Berger în bronz şi înregistrat în proiectul „Self-portrait 21“. Dar acesta se remarcă prin faptul deşi este autoportret, nu a fost realizat de Berger. Din acelaşi proiect mai fac parte şi alte sculpturi 3D, ca de exemplu humerusul braţului său drept. Însă acesta a fost turnat în aur. Mai exact, trei kilograme de aur.

image

Un renascentist în secolul 21

Caspar Berger se identifică drept un artist al Renaşterii, cu rădăcini culturale în epoca de atunci. Astfel, el foloseşte procedeul „vera icon“, adică „imaginea reală“. Şi asta presupune că portretul nu este realizat de mâna umană, ci de un zeu. Iar asta se vede şi Berger, un zeu al imprimării 3D şi al creaţiilor care până nu demult erau imposibile.

Cât despre „vera icon“, aceasta este şi o imagine deformată a creatorului, mai mult schiţată. Autoportretul acesta are gură, nas, ochi şi ureche, dar sunt dispuse ca pe o monedă, după cum se vede în imaginea alăturată. Astfel, sculptura rezumă toate simţurile umane: văz, simţ, auz şi gust. Ochiul este însă ţinut închis, ceea ce reprezintă introspecţia, privirea spre interior. Şi nu în ultimul rând turnarea acestei „vera icon“ în aur subliniază şi superioritatea creatorului faţă de ceilalţi muritori. 

Mai multe imagini ale creaţiilor sale sunt disponibile pe site-ul său. Tot acolo sunt disponibile şi imagini ale busturilor create pentru Muzeul Taxelor şi Vămilor, turnate în bronz şi argint, dar şi „cartea“ prelucrată din bronz şi beton.

Berger a detaliat într-un videoclip procesul prin care trec creaţiile sale. Acesta poate fi vizionat mai jos.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite