TEDx CERN, conferinţa care adună cercetătorii români la Măgurele, pentru prima oară în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TEDx CERN vine în premieră în România
TEDx CERN vine în premieră în România

Institutul Naţional de Fizică Nucleară de la Măgurele este gazda primei conferinţe TEDx CERN din România, pe tema "Multiplicarea dimensiunilor", unde vor fi prezentări ale fizicienilor români şi video-uri ale prezentărilor susţinute la conferinţa TEDx de la CERN Geneva.

Printre participanţi se numără Lucian Ciolan, de la Facultatea de Psihologie de la Universitatea Bucureşti, Radu Ionicioiu, un filosof al lumii cuantice şi cercetător la Institutul Naţional de Fizică Nucleară , Seven Cristian Oană, doctor de familie, Ovidiu Teşileanu, cercetător la IFIN-HH şi unul dintre cei care vor lucra la cel mai mare laser din lume, ELI-NP, Livius Trache, un fizician cu o experienţă de 35 de ani, Vasile Brînzănescu, cercetător la Institutul de Matematică "Simion Stoilov" de la Academia Română, Alexandru Mironov, scriitor de science-fiction, jurnalist, om de radio şi Alex Găvan, unul dintre cei mai buni alpinişti ai României, de asemenea speaker motivaţional.

adevarul.ro se află la conferinţa TEDx CERN din România şi va transmite cele mai interesante lucruri din prezentările celor prezenţi la eveniment.

Tema prezentării TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “A Quantum Koan”.

image

Radu Ionicioiu, un fizician-filosof al lumii cuantice, cercetător ştiinţific în cadrul Departamentului de Fizică Teoretică, IFIN-HH. Încercând să elucideze unul dintre misterele care stau la baza mecanicii cuantice, dualitatea undă-particulă, a propus un nou experiment imaginar discutat în publicaţii renumite, precum “Nature Photonics”, “Science”, “Le Monde” şi “New Scientist”. A fost cercetător la Universitatea din Cambridge, Institute for Scientific Interchange (Torino), Hewlett-Packard Labs (Bristol), Universitatea Macquarie (Sydney) şi la Institute for Quantum Computing (Waterloo, Canada).

Ionicioiu a vorbit, pornind de la discuţiile dintre Niels Bohr şi Albert Einstein.

„Einstein credea prin 1920 în cauzalitate, predictibilitate şi credea în poţi obţine ce vrei dacă porneşti de la ecuaţia potrivită.

Fizica cuantică este impredictibilă, dar poate fi prevăzută statistic. Einstein nu putea să fie de acord cu asta, iar Bohr îi spunea să se oprească din a-i mai spune lui Dumnezeu ce să facă.

Există o nelinişte privind mecanica cuantică. Bohr spunea că nu ai cum să nu fii uimit de ea în momentul când începi să o cunoşti.

Cuantic fiyics + unpredictable, random, dar putea fi prevazuta statistica. Einstein nu putea sa fie de acord, iar Bohr ii zicea sa se opreasca din a-i mai spune lui Dumnezeu ce sa faca

Exista o neliniste privind mecanica cuantica. Bohr spunea ca nu ai cum sa nu fii uimit de mecanica cuantica, atunci cand incepi sa o cunosti. Fizica cuantică seamănă cu un koan zen. E o poveste zen pe care nu o poţi înţelege după logica tradiţională“

Ascultaţi prezentarea lui Radu Ionicioiu în linkul de mai jos. 

Tema prezentării TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “Summit against the Odds”

image

Alex Găvan, unul dintre performerii de top ai României la înălţimi extreme, tocmai s-a întors dintr-o expediţie în Himalaya, unde, pe 30 aprilie, a escaladat Shisha Pangma-8027m, în Tibet, realizând astfel prima ascensiune românească a acestui vârf. La coborâre, nu şi-a mai putut găsi drumul înapoi din cauza unei furtuni de zăpadă şi a trebuit să lupte pentru a supravieţui nopţii, sub cerul liber, la 7800m altitudine. Un promotor al urcării celor mai înalte vârfuri din lume "prin mijloace corecte", Alex nu utilizează în ascensiunile sale oxigen suplimentar şi nici nu apelează la sprijinul şerpaşilor. Pana acum, a escaladat cinci vârfuri trecute peste linia magică de 8000m.

„Am fost aici ultima oară acum 10 ani, atunci când eram student la Fizică. Regret că atunci credeam că singura mea şansă să am succes era să merg afară la cercetare sau să fiu profesor ca tatăl meu. Aşa că, după un an am decis să stau în ţară şi în mintea mea asta însemna că va trebui să schimb facultatea. Am mers la ASE“

“Ştiinţa de vârf este să treci dincolo de limite. Expediţiile înseamnă să-ţi depăşeşti limitele. Concentraţia de oxigen pe vârfurile foarte înalte este o treime din ce avem la Măgurele. Majoritatea celor care urcă nu poartă măşti de oxigen. Mă fascinează la escaladarea fără oxigen că nu e posibil să ştii dacă vei avea succes, se pot întâmpla multe.“

-----

Tema prezentării TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “Can We Die of a Broken Heart? Who’s to Blame?”

Sever Cristian Oană, de profesie medic de familie, este unul dintre facilitatorii înţelegerii medicinei, personalitate adesea solicitată în sfera publică să îndeplinească rolul de traducător şi adaptor al limbajului medicalo-ştiinţific. Organizator al unor evenimente ştiinţifice de anvergură, preocupat de ideea independenţei profesionale a medicului şi de interesul primordial al pacientului, vorbeşte despre medicină în termeni de loialitate, alinare, ideal, pilonii unei filosofii deontologice intens discutate în acest moment în societatea românească.

Doctorul Oană crede că trebuie să schimbăm modul în care relaţionăm cu oamenii. El susţine că oamenii pot muri de „inimă rea“. „Cine e de vină? În principiu, noi. În ciuda numeroaselor descoperiri ştiinţifice din ultimul secol, încă nu înţelegem cum trebuie bolile de inimă“, şi-a început  Oană prezentarea. 

ted x

Doctorul susţine că trebuie să ne gândim la legătura dintre minte şi corp şi să ne întrebăm „cine determină pe cine“. „Psihiatrii susţin că dacă suferi de o boală a minţii, ajungi să o converteşti într-o afecţiune a corpului. O problemă psihică poate da naştere unor suferinţe fizice“.

El se întreabă dacă ar putea determina care sunt persoanele care riscă să sufere de boli cardiace în funcţie de personalitate. Doctorul sugerează că persoanele foarte competitive şi ambiţioase sunt cele care mor mai tinere, nu cele care sunt mai calme, mai relaxate. 

De fapt, completează el, ostilitatea este cel mai important factor din cauza căruia apar bolile de inimă. Ostilitatea este prezentă peste tot, în special la televizor, şi cauzează hipertensiune. Pe cealaltă parte, relaţiile interumane, o reţea socială cât mai vastă, ajută la păstrarea sănătăţii inimii. 

----

Tema prezentării TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “Authentic Learning: A Multidimensional Perspective”.

image

Lucian Ciolan, conferenţiar universitar în domeniul Ştiinţelor Educaţiei şi Decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (FPSE) din cadrul Universităţii din Bucureşti. Este fondatorul primului Masterat de “Training of Trainers” din România, expert şi manager pentru numeroase proiecte în domeniile educaţiei, politicilor publice, dezvoltării capacităţilor umane şi instituţionale. Lucian Ciolan are o bogată experienţă internaţională ca trainer şi consultant, mai ales în proiecte ale Comisiei Europene focalizate pe reforma sistemelor de educaţie şi formare din ţări precum Serbia, Bosnia şi Herzegovina, Polonia, Moldova etc.

image

Lucian Ciolan consideră că, în România, este nevoie de o schimbare la nivelul instituţiilor de învăţământ. Mai exact, este nevoie de o schimbare la nivelul modului în care se învaţă. În cadrul prezentării sale, „Authentic Learning: A Multidimensional Perspective“, profesorul şi-a prezentat viziunea lui în legătură cu sistemul educaţional din România. 

„Pentru ca să rezolvăm o problemă, mai întâi trebuie să recunoaştem că avem o problemă“, a declarat Ciolan. El crede că „calitatea învăţământului în România scade şi avem toate motivele să fim îngrijoraţi“. O mare problemă o reprezintă faptul că „nu avem idee ce materii să le predăm copiilor astfel încât să le folosească în viaţă“.

Pentru ca elevii să poată învăţa, mai întâi ei trebuie să aibă dispoziţia necesară, susţine Ciolan. Mai mult, spune el,  profesorii trebuie să nu se mai concentreze pe „competenţe şi skill-uri“ ci să încerce să le ofere elevilor experienţe. 

---

Tema prezentării TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “The Power of Light - a Path towards the Nucleus”.

Ovidiu Teşileanu, unul dintre membrii echipei proiectului european şi programului de experimente asociat celui mai puternic laser din lume, care va fi construit la Măgurele - Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP). Laserul va fi utilizat într-o gamă largă de discipline ştiinţifice: de la astrofizică şi noua fizică nucleară la ştiinţa materialelor şi ştiinţele vieţii. Consideră că înfiinţarea în România a acestui centru de cercetare de nivel mondial în fizica nucleară şi fizica laserilor ar fi “un semnal bun pentru a încetini brain-drain-ul în domeniul fizicii şi domeniilor conexe”.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite