Premieră: şoricei cu ambii părinţi de acelaşi sex

Premieră: şoricei cu ambii părinţi de acelaşi sex

Şoricei născuţi din două mame FOTO Leyun Wang/Cell Stem Cell

O echipă de cercetători din China a anunţat că a reuşit în premieră să obţină şoricei sănătoşi provenind de la două mame.

Ştiri pe aceeaşi temă

O echipă de cercetători chinezi a anunţat finalizarea cu succes a unui experiment privind obţinerea de şoricei sănătoşi de la două mame, relatează The Guardian.

Anterior, au fost obţinuţi şoricei cu doi taţi, dar aceştia au supravieţuit numai două zile.

Pentru a obţine şoricei de la două mame, cercetătorii au folosit celule stem embrionice de la o femelă, iar apoi, cu ajutorul instrumentului de editare genetică Crispr-Cas9, au modificat ADN-ul unor celule provenite de la o altă femelă pentru ca materialul genetic să aibă caracteristici cât mai apropiate de cele ale masculilor.

Au rezultat astfel 29 de şoricei vii din 210 embrioni. Puii de rozătoare au fost normali, au ajuns la maturitate şi au avut la rândul lor pui, spun cercetătorii implicaţi în experiment.

Deşi experimentul demonstrează că barierele biologice în cazul reproducerii indivizilor de acelaşi sex pot fi depăşite, nu există vreo perspectivă în privinţa folosirii acestei tehnici în cazul oamenilor, notează The Guardian.

citeste totul despre: