Omoară sute de mii de oameni în fiecare an. De ce ne pişcă ţânţarii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce ne pişcă ţânţarii?
De ce ne pişcă ţânţarii?

Odată cu venirea verii, una dintre cele mai mari probleme care apare e reprezentată de ţânţari. Ei ne pişcă încontinuu. Cu toate acestea, cât de multe ştiţi despre aceste insecte şi de ce nu pot fi eliminate de pe planetă?

Una din cinci persoane este ţinta ţânţarilor, dar numai a femelelor. Masculii acestor insecte nu înţeapă, ci doar femelele, pentru că astfel pot fertiliza ouă. Potrivit cercetătorilor, bacteriile atrag ţânţarii. Pe pielea noastră trăiesc aproximativ 1.000 de miliarde de microbi, dar doar unele persoane au acei microbi care sunt potriviţi pentru atragerea ţânţarilor. De asemenea, ţânţarii sunt atraşi de dioxidul de carbon. O persoană mai înaltă şi corpolentă emite mai mult CO2, din acest motiv copiii sunt pişcaţi mai rar decât adulţii.

Puteţi vedea mai multe detalii despre ţânţari şi cum îşi aleg ei victimele în videoclipul de mai jos.

Pe planetă există 3.000 de specii de ţânţari, dar doar unele te înţeapă şi te enervează. Masculii ţânţarilor au o durată de viaţă de 10 zile, timp în care scopul lor este să fertilizeze femelele. De asemenea, ţânţarii pot bea de trei ori mai mult sânge decât greutatea lor. În plus, sunt atraşi de oamenii cu grupa de sânge 0.

Potrivit unui studiu, ţânţarii omoară mai mulţi oameni decât criminalii. Oamenii produc 475.000 de victime anual, în timp ce şerpii omoară aproximativ 50.000 de persoane. Poate deloc surprinzător, pentru că sunt purtători de boli, ţânţarii omoară 750.000 de persoane anual. Cea mai mare problemă este malaria, care face 600.000 de victime şi este transmisă de aceste insecte. Pentru a reduce efectele ţânţarilor, fundaţia lui Bill Gates a avut o campanie anul trecut numit Mosquito Week. Puteţi vedea un video de prezentare al campaniei mai jos.

Ce s-ar întâmpla dacă ţânţarii ar dispărea? Multe persoane îşi doresc acest lucru, dar specialiştii spun că nu este un drum cu un singur sens. Potrivit entomologului Grayson Brown, ţânţarii sunt o parte importantă a unui ecosistem. „Dacă ţânţarii ar dispărea, atunci nici larvele lor nu ar mai exista, iar ele sunt importante în ecologia acvatică. Multe alte insecte şi peşti se bazează pe ei ca hrană, ceea ce ar duce şi la scăderea numărului de insecte sau peşti. Ţânţarii ar putea fi eradicaţi doar dacă am avea o campanie globală uriaşă, ce ar costa sute de miliarde de dolari, prin care să secăm mlaştinile, să aruncăm pesticide peste toată planeta“, a spus Grayson Brown pentru io9.com. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite