Japonezii au creat ecranul din bule de săpun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Un grup de cercetătorii de la Universitatea din Tokio au dezvoltat tehnologia proiectării de imagini pe bule de săpun. Această inovație duce la apariția a celui mai subțire ecran din lume și, totodată, cel mai maleabil. Mai multe astfel de ecrane, puse unul lângă altul, pot crea rapid un efect 3D.

“Bulele de săpun sunt micro membrane, permit luminii să treacă prin ele și proiectează culori pe suprafața lor”, susține Yoichi Ochiai, conducătorul cercetării, pe blogul personal, preluat de BBC.

Lumina însă trece în forma sa nealterată prin bula de săpun, astfel că cercetătorii au apelat la sunet. Mai exact, au folosit undele sonore pentru a sparge tensiunea superficială a bulei și astfel au creat o textură opacă, dar care permite reflexia luminii. Frecvența sunetului alterează atât textura, cât și reflexivitatea. Astfel pot fi imitate diverse tipuri de suprafețe, fine sau rugoase. Prin modificarea intensității reflexiei, se modifică și transparența imaginii care este proiectată. Procedeul e asemănător alterării transparenței unei fotografii în Photoshop.

Pentru a preveni spargerea bulei, cercetătorii au folosit un amestec din zahăr, glicerină, un agent tensioactiv, săpun, apă și lapte, ceea ce face bula maleabilă. Mai mult, obiectele pot trece prin bulă fără ca aceasta să se spargă.

Cercetătorii susțin că obiectivul principal a fost imitarea vizuală a diverselor tipuri de materiale, ca sticla sau piatra, dar descoperirea este un pas înainte mai ales pentru industria ecranelor, notează digitaltrends.com
 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite