Cifre îngrijorătoare: 2015 a fost de departe cel mai cald an din istorie. Recordul va fi, probabil, depăşit de 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încălzirea globală este o preocupare pentru tinerii „ambasadori“ FOTO:Shutterstock

Temperatura medie din 2015 a fost de departe cea mai ridicată din istoria înregistrată, au anunţat două agenţii americane, iar aceste date adaugă noi presiuni pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Datele NASA şi ale Administraţiei Naţionale pentru Oceane şi Atmosferă din SUA arată că temperatura medie pe Pământ a fost cu 0,9 grade Celsius mai ridicată în 2015 decât media secolului XX, depăşind astfel recordul precedent, stabilit de 2014, când temperatura a fost cu 0,16 grade Celsius mai ridicată decât media din secolul anterior, relatează Reuters.

Biroul Meteorologic şi Unitatea pentru Cercetări Climatice din Marea Britanie au confirmat cifrele publicate de cele două instituţii americane.

Este a patra oară în secolul XXI când recordul este doborât, au mai anunţat oamenii de ştiinţă.

Creşterea temperaturii din 2015 a fost provocată, parţial, de uraganul El Nino, care încălzeşte suprafaţa oceanului odată la fiecare doi până la şapte ani. Însă oamenii de ştiinţă spun că activitatea oamenilor, în special arderea combustibililor fosili, este principalul catalizator al acestei încălziri.

„Datele din 2015 continuă tiparul pe care l-am văzut în ultimele patru-cinci decenii”, a declarat Thomas Karl, director în cadrul Administraţiei Naţionale pentru Oceane şi Atmosferă din SUA.

Ultimul uragan El Nino a îneput în 2015 şi va dura până în primăvara acestui an. Este unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată, însă specialiştii spun că el joacă doar un rol ajutător în creşterea temperaturii Pământului.

Datele din 2015 subliniază urgenţa reducerii gazelor cu efect de seră dacă lumea doreşte să plafoneze creşterea temperaturii medii globale la limita de două grade Celsius faţă de perioada preindustrială, decisă de liderii a peste 190 de ţări a summitul privind clima care a avut loc în decembrie la Paris.

Temperatura medie globală din 2015 a fost, deja, cu peste un grad Celsius mai ridicată decât cea de la finele secolului XIX, sau jumătate din ţinta impusă.

Thomas Karl spune că două recorduri consecutive, urmate, cel mai probabil de un al treilea, anul acesta, spulberă orice dubii ridicate de politicienii sceptici în legătură cu încălzirea globală.

„Nu există niciun semn de pauză sau de încetinire”, spune el, menţionând că este foarte probabil că 2016 va bate recordul stabilit de 2015 din cauza tendinţei pe termen lung şi a impactului pe care El Nino îl va avea în primul trimestru.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite