Încălzirea globală deschide drumul vaselor comerciale în Oceanul Arctic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Topirea gheţii va permite vaselor comerciale să traverseze Oceanul Arctic FOTO Reuters
Topirea gheţii va permite vaselor comerciale să traverseze Oceanul Arctic FOTO Reuters

Un petrolier care cară gaz natural lichefiat va fi primul vas de asemenea tip care va trece prin Oceanul Arctic în istorie, profitând de încălzirea din ultima vreme, care a topit mare parte din gheaţa ce stătea în calea acestei rute.

Vasul Ob River, aparţinând companiei din Grecia Dynagas, dar închiriat gigantului rus Gazprom, a pornit din Norvegia şi a trecut prin nordul Rusiei spre Japonia. La începutul lui decembrie acesta va ajunge în Japonia şi pentru că trece prin Oceanul Arctic, va salva 20 de zile de călătorie.

Decizia de a traversa Oceanul Arctic cu un asemenea vas a fost luată din cauza cererii foarte mare de gaz natural din zona Japoniei, cauzată de accidentul de la Fukushima şi de schimbarea climatică din ultimii zeci de ani, care a dus la topirea gheţii din această zonă, se arată într-un articol de la BBC.

Ob River a fost construit în 2007 şi a primit din start o carenă întărită pentru a rezista unor astfel de trasee dificile. El poate să transporte 150.000 de metri cubi de gaz natural şi a fost încărcat pe 7 noiembrie în portul Hammerfest din Norvegia. Toată călătoria sa pe Marea Barents a fost ajutată de către un spărgător de gheaţă, care i-a deschis calea.

„Am studiat multe statistici şi date şi am putut observa o tendinţă. Gheaţa s-a împuţinat, iar condiţiile sunt mai bune pentru a naviga. Poţi profita de pe urma acestei pieţe, iar distanţa se scurtează cu 40%. Astfel, foloseşti cu 40% mai puţin combustibil“, au declarat reprezentanţii companiei.

De ce s-a ales această rută?

Nu numai pentru a salva combustibil. Portul din Hammerfest a fost realizat cu gândul de a transporta mai uşor gazul natural creat în Statele Unite ale Americii prin controversatul proces al extragerii gazelor de şist. De asemenea, în Japonia există o cerere mare, iar o trecere rapidă peste Oceanul Arctic ajută mai mult la profit.

Se aşteaptă ca traficul să crească mult în următorii ani din cauza încălzirii globale şi topirii gheţii. Cu ajutorul acestor elemente negative pentru mediul înconjurător, marile companii vor face mai mulţi bani cu ajutorul acestui traseu. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite