Securizarea contului de Facebook

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facebook este reţeaua socială a zilei, având peste 900 milioane utilizatori din întreaga lume (peste 5 milioane din Romania).Ce trebuie făcut pentru securizarea conturilor în asa fel încăt cei rău intenţionati să preia controlul aflaţi mai jos.

Ca urmare a acestui fapt Facebook a devenit una din ţintele hackerilor/spammerilor care încearcă să preia controlul unor conturi şi să folosească informaţiile în scopuri materiale sau să trimită spam prin intermediul lor.

Nu demult unele vedete românesti au avut conturile de Facebook sparte iar unele conversaţii private au fost făcute publice de catre hackeri.

Facebook face o bună treabă în prevenirea acestor fapte dar nu poate face totul.

O parte din obligaţia de a proteja contul de Facebook revine utilizatorului însusi (securitatea contului e la fel de puternică ca cea mai slaba verigă din lanţ, iar in acest caz e utilizatorul).

Mai jos am compilat o serie de măsuri pe care orice utilizator poate să le ia in securizarea contului propriu.

Aceste măsuri se adresează mai ales celor care nu au cunoştinţe tehnice multe sau chiar deloc.

IMPORTANT: NU folosiţi parole uşor de ghicit de către altii! (nume proprii, 123456, password, parola, numele oraşului propriu, numele copilului, ziua de naştere, etc). Foarte lume o face şi poate avea probleme.

Instalaţi un antivirus/firewall pe computer

Bitdefender.ro este un antivirus bun şi e si românesc, dar mai sunt şi variante gratis ca AVG, Avast dar nu chiar aşa bune.

Computerele Apple nu ar necesita în mod normal antivirusi sau anti-malware, dar asta a fost odata. Recent si aceste computere au atacate de creatorii de viruşi/malware.

Folosiţi SSL/HTTPS la logare

Când vă logati pe Facebook sa nu vă logaţi direct. Logarea inţială in Facebook nu e securizata prin SSL/HTTPS (daca vă uitaţi la Address bar o să vedeţi ca ţncepe cu "http", nu "https").

Asta înseamna că hackeri mai inteligenţi pot intercepta comunicarea între browserul vostru şi serverele Facebook (adică vă poate intercepta parola în clar).

DAR...daca dati click pe butonul de Login FĂRĂ să introduceţi nimic veţi vedea că sunteţi redirectaţi către o pagină securizată şi acolo în Address bar o să observaţi "https" in loc de "http" (o sa mai observaţi şi un lacăt pe acolo - depinde de ce browser folosiţi, vă recomand Chrome sau Firefox).

HTTPS înseamna că acum conexiunea dintre browserul vostru şi Facebook e securizată (adică criptată pe 128 biti) şi dacă ACUM se introduce numele de utilizator şi parola şi se dă Login ea va fi criptată în drumul ei către serverele Facebook.

Chiar daca comunicarea e interceptată, până va fi decriptată poate trece ani de zile cu un computer obişnuit (nu se merită).Eu aşa fac de fiecare dată şi nu am avut vreo problemă de logare pană acum (şi folosesc Facebook de vreo 5 ani şi mai bine). Timpul de decriptare depinde, bineînţeles, şi de lungimea şi complexitatea parolei.

Nu daţi click pe orice link

NU daţi click pe orice link vi se prezintă pe Facebook! Mai ales dacă vedeţi la altii cam aceleaşi genuri de "îndemnuri" (ceva de genul "Tocmai am aflat că voi părăsi această lume. Află şi tu ziua în care mă vei insoţi..." sau "Ioana seamănă cu actriţa cutare...vezi tu cu cine semeni" - sunt mesaje întalnite de mine pe Facebook care sunt generate de nişte aplicaţii instalate voluntar sau involuntar de utilizatori - în general mesajele se aseamănă).

Daţi click doar cand ştiţi că omul la care le vedeţi e serios şi nu ar posta aşa ceva la el pe cont (acum se mai intampla ca şi contul lui să fie spart fără sa stie şi că o aplicaţie Facebook nu tocmai ortodoxă să posteze asta în numele lui - aşa numitii virusi Facebook).

Folosiţi mai puţin alte computere decăt cele proprii

 Încercaţi să nu vă logaţi de la orice computer pe contul de Facebook. Chiar şi de la prieteni. Dacă voi aveţi grijă de computerul vostru, alţii poate nu au (sau poate intenţionat vă face să vă logaţi de la ei pentru că ei poate ştiu că au computerul lor  "pregătit" ca să vă afle parola - mai ales când e vorba de persoane mai importante). În nici un caz nu vă logaţi de la orice internet cafe-uri. Un computer străin poate avea instalat un keylogger pe el (un  program invizibil care înregistrează orice se tastează sau orice click, şi mai apoi raportul este trimis pe email la cel care are interes). 

Folosiţi cât mai puţin conexiune wireless neparolată

Dacă folosiţi conexiune wireless în locuri publice (neparolate) încercaţi să NU vă logaţi pe Facebook (sau la bancă, email, sau pe alte siteuri importante unde aveţi conturi). Legăturile wireless publice nu sunt deloc sigure (cineva poate monitoriza ce se întâmplă pe acolo). Iar dacă totuşi le folosiţi, măcar aveţi grijă ca să folosiţi conexiunea HTTPS explicată la punctul 2. 

Emailurile primite care seamănă cu cele de la Facebook pot fi false

Când primiţi emailuri cu mesaje de genul "Facebook vrea confirmarea că emailul acesta e legat de contul de la Facebook" sau vreun mesaj care seamănă ca o alertă unde, dacă nu dai click şi introduci numele de utilizator şi parola de la Facebook, vi se va întâmpla ceva rău cu contul, NU DAŢI CLICK pe ele! 

 Uitaţi-vă întotdeauna de UNDE vine emailul (dacă nu vine de pe domeniul "facebook.com" NU daţi click).Unii hackeri trimit emailuri false la oameni (mai ales cei importanţi) în speranţa că ei cad în capcană şi dau click şi apoi pun numele de utilizator şi parolă. 

  

Hackerii ştiu să construiască pagini care seamănă EXACT ca Facebook, doar că NU e Facebook. Uitaţi-vă la Address bar şi vedeţi alte domenii (nu "facebook.com"),  sau vedeţi nişte numere gen "233.45.345.78" (adrese IP). 

 Dacă nu vedeţi domeniul "facebook.com" (cu HTTP sau HTTPS) atunci nu introduceţi nimic acolo! (cel mai bine e să nu daţi click DELOC pe asemenea linkuri primite în email. 

 Aşa a avut Bianca Drăguşanu şi alţii sparte conturile de Facebook. Cineva le-a trimis emailuri cu link către un site care arată că Facebook dar nu era Facebook. Şi au căzut în capcană. 

Folositi optiunile de securitate pe care vi le ofera Facebook

 Folosiţi opţiunea de Login notification "enabled" din Home->Account Settings (în stânga veţi vedea Security). 

 Acolo alegeţi să vi se trimită email ori de câte ori cineva se loghează pe contul dvs. de la un alt computer decât al dvs (care nu a mai fost folosit la logarea pe contul dvs). Ba chiar aveţi posibilitatea şi de a primi mesaje text pe telefon, dar nu ştiu dacă e disponibilă în România opţiunea asta (eu locuind în SUA). 

 Dacă aveţi opţiunea asta Enabled când voi înşivă veţi folosi un computer pe care nu l-aţi mai folosit la logarea pe Facebook, atunci Facebook vă va întreba dacă doriţi să înregistraţi acel computer cu Facebook (ca să nu vă trimită email de fiecare dată). Dacă ştiţi că veţi folosi computerul acela des atunci puteţi înregistra computerul. Dacă ştiţi că îl folosiţi sporadic (şi, mai ales, nu e al vostru) atunci nu-l înregistraţi (ca să puteţi primi email dacă alţii îl folosesc şi intră cumva pe contul vostru). 

Nu alegeti intrebari a caror raspunsuri sunt usor de ghicit

Când vi se cere să puneţi un "Security Question" nu alegeţi o întrebare al cărei răspuns e uşor de ghicit. E evident de ce nu. 

Limitaţi aplicaţiile şi jocurile instalate pe Facebook

Nu instalaţi tot felul de aplicaţii Facebook fără să ştiţi despre ce e vorba. Unele aplicaţii nu sunt de bună credinţa şi vă pot folosi datele pentru a se transmite mai departe (aşa zişii "viruşi Facebook" - vezi punctul 3).  

Folosiţi Log Out cand aţi terminat cu sesiunea de Facebook

Totdeauna folosiţi Log Out în momentul când aţi terminat cu sesiunea Facebook (click pe săgeata de lângă Home, apoi Log Out). Nu închideţi pur şi simplu fereastra de browser. Daţi Log Out din Facebook şi apoi o puteţi închide. 

Aplicând toate aceste măsuri vă veţi face contul de Facebook mult mai sigur. Dacă aceste măsuri vi se par folositoare (sper ca da!) nu ezitaţi să le faceţi cunoscute şi prietenilor voştri. Fiecare din noi poate face din Facebook un mediu mai sigur de conectare şi comunicare. 

  

Ce măsuri de securizare ale contului vostru aţi luat până acum? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite