Ce legătură geopolitică există între Congo şi Ecuador? Proiectul care arată cum uneşte Facebook oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta arată legăturile dintre ţări prin Facebook FOTO Facebook Stories
Harta arată legăturile dintre ţări prin Facebook FOTO Facebook Stories

O absolventă a Universităţii Stanford, Mia Newman, a realizat o scanare a relaţiilor dintre utilizatorii de Facebook bazată pe conexiunile dintre utilizatorii din diverse ţări. Ea a realizat o artă interactivă care spune extrem de multe despre ce ţări contează unele pentru altele.

Mia Newman şi-a publicat rezultatele studiului pe pagina Facebook Stories, creată de către reţeaua de socializare pentru împărtăşirea celor mai frumoase şi interesante poveşti legate de platforma lui Mark Zuckerberg.

Care este legătura dintre congolezi şi ecuadorieni?

„Tehnologia creează un pod între distanţe şi graniţe. Oamenii pot ţine legătura cu prietenii şi cu familia în noi moduri, indiferent unde trăiesc. Am explorat aceste conexiuni internaţionale prin Facebook şi am descoperit unele trenduri. Unele explicabile, altele pur şi simplu necunoscute“, scrie Newman pe Facebook Stories.

Ea se întreabă care este legătura dintre Republica Democratică Congo, una dintre cele mai sărace ţări din Africa şi Ecuador. De asemenea, de ce oamenii din Republica Centraafricană sunt atât de buni prieteni cu cei din Kazahstan?

Echipa Miei Newman a făcut muncă de cercetare pentru a descoperi legăturile dintre unele ţări. Astfel, au descoperit un trend de imigraţie între Japonia şi Brazilia din anii '70. De asemenea, polonezii sunt cel mai mare grup din Islanda.

Legături globale

Graficul interactiv realizat de către echipa lui Mia Newman se organizează pe bule. Astfel, dacă dăm click pe România se vor deschide bulele cele mai apropiate de noi, marcate cu roz. Astfel, legăturile online dintre România şi Spania sau Italia sunt cele mai strânse. Pe locul al treilea este Ungaria, urmată de Austria şi Germania. Surprinzător, lipseşte Republica Moldova din acest clasament, arătând că legăturile cu ţara estică sunt mai reduse.

Dacă apăsăm pe Republica Moldova, descoperim o altă statistică. Cea mai strânsă legătură este între moldoveni şi români, urmată de legătura dintre moldoveni şi ruşi. Pe locul trei este Ucraina, urmată de Italia şi Israel. Aceste fenomene sunt explicate de migraţii, legături istorice şi evenimente din trecut.

În orice caz, harta interactivă legată de Mia Newman nu este doar o concluzie. Nu o privim şi nu câştigăm nimic. Ceea ce au realizat cei de la Stanford este o adevărată enciclopedie a relaţiilor sociale globale, o enciclopedie a imigraţiei. Fiecare legătură este studiată şi putem citi materiale suplimentare de studiu pentru a afla unele explicaţii.

Alte legături interesante:

Italia - România, Spania, Albania, Elveţia, Franţa. Legătura istorică între ultimele ţări din listă este logică, dar România este o apariţie recentă, datorată imigraţiei masive. România dă cei mai mulţi străini în peninsulă.

Spania - Ecuador, Republica Dominicană, România, Columbia, Venezuela. În mijlocul tărilor hispanice, foste colonii spaniole, a intrat România, din cauza imigraţiei.

Rusia - Ucraina, Kazahstan, Belarus, Azerbaijan şi Turcia. De ce e şi Turcia în această listă? Nu există momentan o explicaţie, dar aşteptăm teoriile voastre.

Macedonia - Serbia, Albania, Elveţia, Bosnia şi Bulgaria. De ce Elveţia?

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite