Windows Phone 8.1 e gata pentru actualizare: cele mai importante cinci funcţionalităţi pregătite de Microsoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microsoft a început actualizarea la Windows Phone 8.1, deocamdată pentru dezvoltatori, dar asta înseamnă, de cele mai multe ori, că „piaţa“ s-a deschis pentru toată lumea. Iată de ce ar trebui să fii atent la Windows Phone 8.1 şi ce poate aduce mai bun în lumea ta în care foloseşti ecosistemul Microsoft.

Au trecut aproape patru ani de când Windows Phone a debutat. Şi a mai trecut aproape un an şi jumătate de când Windows Phone 8 a fost lansat pe piaţă. Acum, începe actualizarea la versiunea 8.1, deocamdată pentru dezvoltatori, dar pot trece la noua versiune şi ceilalţi utilizatori. The Verge informează în câteva fraze cum poţi ajunge să obţii Windows Phone 8.1 acum.

Dezvoltatorii sunt deja informaţi cu privire la update, dar dacă nu eşti aşa ceva, e suficient să te duci pe pagina App Studio, te autentifici cu un cont Microsoft şi creezi un proiect. Înregistrarea e gratuită şi apoi poţi descărca o aplicaţie de preview de aici. Aplicaţia se descarcă direct în telefonul cu Windows Phone, te înregistrezi în ea cu acelaşi cont Microsoft şi eşti gata pentru versiunea 8.1.

Trebuie să mai ştii că dacă ai un telefon Nokia (acestea au cele mai multe funcţionalităţi terţe), nu vei avea parte de nimic din ceea ce înseamnă Nokia. Pur şi simplu primeşti Windows Phone 8.1 aşa cum l-a creat Microsoft. Apoi, odată cu trecerea la noua versiunea, pierzi orice garanţie până când operatorul va trece la actualizarea dispozitivelor. De regulă, nu e un minus atât de mare. Iată însă de ce ar trebui să îţi pese de Windows Phone 8.1 sau, cel puţin, ce aduce nou această versiune.

Review pentru Windows Phone 8.1 de la PocketNow

De ce este justificată trecerea la Windows Phone 8.1: cinci motive simple (şi universale)

Ar trebui să ţin cont în întocmirea acestei liste de faptul că mă adresez unui public din România care nu va primi cea mai interesantă funcţionalitate. De fapt, în afară de Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi China, nimeni n-o primeşte. E vorba de Cortana, asistentul digital din WP 8.1. Totuşi, nu voi ţine cont de asta, deoarece este cea mai mare, interesantă şi de dorit funcţionalitate. Celelalte patru plusuri vor fi însă şi pentru România.

  • Cortana

Este cel mai nou asistent digital „pe piaţă“, este propulsat de Bing şi se foloseşte de orice informaţie din telefonul tău la care ar avea acces. Alegi ce să ştie despre tine, de la interesa, obiceiuri la contacte şi mailuri. „Nu e cu adevărat mai bună decât Google Now, în afară că îmi permite să lansez o aplicaţie şi să spun «găseşte-mi o cafenea» şi «direcţionează-mă spre a treia». Dar este ceea ce Windows Phone trebuia să fie dintotdeauna: accesezi, termini treaba şi îţi continui viaţa“, scrie David Pierce pentru The Verge.

Cortana, am zis şi mai sus, este doar pentru SUA deocamdată. Va veni şi în restul lumii abia din 2015, până acum poate iese şi din beta, şi este parţial un asistent personal, un asistent pentru scurtături de tot felul şi un ziar personal. Poate face aproape orice de la setarea alarmei la căutarea unui restaurant şi lansarea de aplicaţii. Este o abordare, după cum a spus Joe Belfiore, omul responsabil de Windows Phone, mai personală faţă de cele ale Apple şi Google. Rămâne de văzut cum evoluează.

image

FOTO Wired

  • Action Center

Da, a întârziat nesperat de mult. A venit în nenumărate zvonuri, dar acum e oficial în Windows Phone. Microsoft a creat un centru de notificări şi este unul decent. Se activează printr-o tragere de bara de sus, în zona superioară sunt comenzi rapide pentru luminozitate, WiFi şi altele pe care le setezi tu. Există buton pentru ştergerea tuturor notificărilor şi pentru accesarea tuturor setărilor.

Sub toate acestea, care ocupă circa 20% din ecran, urmează notificările propriu-zise. De exemplu, dacă intri într-un email şi îl ştergi, te întoarce unde erai, nu în inbox de la email. Asta e foarte bine, mai ales dacă voiai să gestionezi doar acel mail. Nu poţi interacţiona cu notificările dincolo de a le accesa, încă nu există acele comenzi rapide sub fiecare ca la Android, dar pe viitor pot evolua. Acum, Windows Phone are şanse mai mari de a deveni o alternativă la Android şi iOS, sunt mai apropiate în funcţionalităţi.

  • Word Flow

Şi cuplul a fost spart! Până la Windows Phone 8.1, doar Apple şi Microsoft mai aveau tastaturi clasice, fără să îţi permită să le schimbi sau să îţi permită să scrii prin swipe. Acum, s-au schimbat lucrurile cu WP 8.1. Există Word Flow care copiază funcţionalitatea de scriere prin glisare de la Swype sau SwiftKey. Utilizatorii au dorit funcţionalitatea, compania a livrat-o şi se laudă acum că ar fi cea mai rapidă tastatură din lume. Personal, nu folosesc nici pe Android aşa ceva, dar un număr însemnat de oameni doreşte aşa ceva.

  • Schimbări în interfaţă

Microsoft a anunţat că în Windows Phone 8.1 vei putea schimba şi mai mult interfaţa şi diverse aspecte ale acesteia. Spre exemplu, poţi aranja acele live tile-uri pe trei coloane, funcţionalitate până acum disponibilă doar pe telefoanele cu ecrane mari, de 6 inci ca Lumia 1520. Apoi, poţi fixa o imagine drept fundal şi este o funcţionalitate cuplată cu un efect parallax când derulezi prin toate aceste pictograme. Per total, e ceva mai plăcută navigarea.

De asemenea, ecranul de blocare va fi schimbat pentru a se adapta mai bine cerinţelor utilizatorilor. Iar dezvoltatorii vor putea aduce modificări acestuia, vei putea, în timp, să lansezi direct din ecranul de standby o aplicaţie sau să verifici ceva anume. Este o funcţionalitate similară cu ce există pe Android şi un pas înainte pentru Microsoft de a se deschide opiniile utilizatorilor şi dezvoltatorilor.

În plus, au fost îmbunătăţite aplicaţiile de monitorizare a bateriei, a datelor şi a stocării. Acum, ai Battery Saver, Data Sense şi Storage Sense, şi poţi vedea precis cât ocupă fiecare aplicaţie. Mai mult, în Data Sense poţi cere compresia imaginilor pentru a economi consumul de date. Şi a fost redesenat magazinul cu aplicaţii, acum aplicaţiile se pot actualiza în fundal şi poţi vedea ce produse ai folosit până acum. Ar trebui să fie mai uşor de găsit titluri noi şi ai chiar sugestii personalizate.

image

A fost schimbată şi aplicaţia de Calendar. FOTO Wired

  • Internet Explorer 11 cu suport HTML5 pentru video

Da, Internet Explorer a devenit mai bun. Sunt atât de multe lucruri care pot deveni mai bune la IE, încât fiecare nouă ajustare este binevenită. Interfaţa este uşor ajustată şi a fost introdus un mod Reader pe care Apple îl are de ceva timp în Safari, iar Samsung l-a inclus în browser-ul preinstalat de pe Galaxy S5. În momentul în care ajungi pe un articol mai lung, poţi alege să îl treci într-un mod mai uşor de parcurs textul.

De asemenea, navighezi mai uşor înainte şi înapoi, cu un simplu swipe dintr-o parte sau din alta. A fost îmbunătăţit şi pin-ul pe care îl poţi face cu o pagină web. În loc de o captură statică, există actualizări ale imaginii pentru a menţine acel live tile relevant. Cât despre acel HTML5 pentru video, dacă tot nu există aplicaţia oficială de YouTube, măcar poţi vedea mai uşor videoclipurile de acolo. 

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-produsele-microsoft" target="_blank">View the story "Află mai multe despre produsele Microsoft" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite