FOTO VIDEO Lansare iPhone 5s: Apple a prezentat cel mai performant smartphone făcut vreodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul iPhone 5S este o actualizare importanta la iPhone 5 FOTO The Verge
Noul iPhone 5S este o actualizare importanta la iPhone 5 FOTO The Verge

Lansarea iPhone 5S a avut loc în această seară. Pentru toţi fanii iPhone 5, sunt câteva detalii de ştiut despre acest nou smartphone al companiei.

iPhone 5S este un dispozitiv premium care vine în trei culori: auriu, argintiu şi gri spaţial. Este construit din aluminiu şi sticlă, cum este şi iPhone 5, rulează iOS 7, cea mai nouă versiune a sistemului de operare. 

iPhone 5S vine dotat cu un procesor de tip A7, cu o arhitectură pe 64 de biţi. Procesorul dual-core inovator promite o performanţă mai mare decât cea a procesoarelor quad-core sau chiar octo-core pe 32 de biţi. Arhitectura de 64 de biţi este întâlnită pe PC-uri. 

Donald Mustard, cofondator ChAIR a demonstrat capacităţile noului procesor pe care Apple l-a băgat în iPhone 5S. Mai mult, noul procesor din iPhone 5S funcţionează cu Open GL ES 3.0, la fel ca Nexus 7, noua tabletă de la Google. Mustard a afirmat că este de 5 ori mai rapid decât iPhone 5.

iPhone 5S mai dispune de o tehnologie inovatoare: coprocesorul de mişcare M7 care permite monitorizarea în permanenţă a mişcării utilizatorului. Colectează date de la accelerometru, de la giroscop şi de la busolă. De asemenea, cum giroscopul a făcut-o, e vorba de o nouă dimensiune adăugată aplicaţiilor şi utilizării. Dezvoltatorii vor beneficia de acces, prin APIs, la M7 şi vor putea să creeze aplicaţii mai interesante.

Autonomia telefonului va fi de 10 ore în navigare pe Internet prin 4G/LTE, un pas serios în faţă pe care Apple îl face. Mulţumită unui procesor mai bun, asta e cert. De asemenea, în standby (de parcă cineva ar lăsa telefonul din mână prea des) iPhone 5S va ajunge la 250 de ore

Cameră foto este îmbunătăţită, cu un senzor care foloseşte pixeli mai mari pentru a oferi performanţă mai bună în condiţii de lumină scăzută. Camera va fi susţinută, atunci când nu are lumină suficientă, de un bliţ dual-LED.  Unul este însă mai rece, şi unul este mai cald, astfel că vor fi folosite cele două într-o balansare pentru reproducerea corectă a culorilor. Se prea poate ca acesta să nu fie folosit prea des, dar Apple se laudă cu noua funcţionalitate

image

Camera setează automat balansul de alb, expunerea şi creează „harta dinamică de nuanţă“ care se traduce mai simplu prin faptul că va face mai multe poze şi o va alege pe cea cel mai bine expusă. De asemenea, sistemul de focalizare a fost îmbunătăţit cu 15 puncte. Toate vor fi controlate automat, în funcţie de subiectul din faţa camerei. 

Apple introduce în iPhone 5S stabilizarea automată a imaginii şi există un nou mod de rafală. Până la 10 cadre pe secundă pentru a prinde toate momentele esenţiale. Filmarea cu încetinitorul ajunge la un nivel nou pentru iPhone. Slo-Mo de pe iPhone 5S va fi disponibil cu 120 de cadre pe secundă. Partea proastă este că filmarea se va face la rezoluţie HD, şi nu full HD.

Se prea poate ca la 60 de cadre pe secundă să se poată filma la rezoluţie full HD. Există un API pentru iOS 7 în care este menţionată disponibilitatea pentru o aşa viteză. 

iPhone 5S are şi o funcţionalitate specială pe care Apple o introduce pentru o securitate sporită, care se numeşte Touch ID. E vorba de scanarea amprentei prin intermediul singurului buton fizic pe care Apple îl are poziţionat pe faţa aparatului.

Astfel, după zvonuri care au ţinut aproape doi ani, compania americană introduce celebra scanare de amprentă. Nu e revoluţionară, a mai fost folosită pe laptopuri, dar acum ajunge şi pe telefoane mobile. Touch ID nu ţine cont de poziţionarea degetului şi poate fi programată să recunoască chiar şi mai multe degete. Peste butonul fizic de pe faţa aparatului este o bucată de safir pentru a proteja cititorul de amprente. 

Telefonul se deblochează instant la apăsarea butonului, iar utilizatorii vor putea cumpăra aplicaţii fără să fie nevoiţi să-şi mai introducă parola în iTunes. Noul senzor de pe iPhone 5S areo grosime de 170 microni, simte cu o acurateţe de 500 points-per-inch şi poate scana chiar şi straturi sub epidermiale

„Nu este niciodată disponibil altor programe“, se menţionează în videoclipul de prezentare. Asta înseamnă că nu ajung datele tale biometrice în iCloud şi nici nu sunt trimise către Apple. Mai ales acum e esenţială menţiunea, după scandalul NSA.

Preţurile sunt 199 de dolari pentru versiunea de 16GB, 299 de dolari pentru versiunea de 32GB şi 399 de dolari pentru 64GB. 

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite