GALERIE FOTO Ce-ar spune Steve? Ce am aşteptat de la iPhone 5 şi ce am primit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iPhone 5 va costa 600 de dolari
iPhone 5 va costa 600 de dolari

Probabil cel mai aşteptat telefon al anului, iPhone 5 nu reuşeşte să impresioneze la prima impresie. Deşi posedă câteva calităţi faţă de generaţiile anterioare, telefonului pare a-i lipsi ceea ce americanii numesc, acel „killer feature“ - caracteristica diferenţiatoare. Ce am vrut să vedem şi nu a fost să fie?

Ce nu am primit?

Un design nou şi încântător. iPhone 5 s-a schimbat faţă de generaţiile anterioare, dar pare a nu mai avea forţa de inovaţie de altădată. Poate şi pentru că în cinci ani piaţa s-a maturizat şi este foarte greu să inovezi la design. Noua generaţie este un iPhone 4S alungit şi subţire. Apple îl numeşte cel mai subţire telefon din lume şi continuă să insiste pe obsesiile lui Steve Jobs: posibilitatea de a ţine telefonul cu o singură mână. Sticla de pe iPhone 4S era minunată, rămâne de văzut cum se va simţi carcasa din aluminiu. Faptul că Apple a insistat pe faptul că sunt două culori, iar telefonul este mai uşor nu reprezintă o revoluţie demnă de moştenirea lăsată de Jobs. 

Ce am primit?

iPhone 5 rămâne un telefon frumos, dar nu schimbă nimic. Pe o piaţă cu telefoane din ce în ce mai mari, Apple a acceptat să treacă la 4 inci pentru a se alinia cumva tendinţelor de piaţă. Chiar dacă telefonul poate fi numit frumos, iar materialele de calitate, aşteptările în privinţa companiei fondate de Steve Jobs fuseseră ridicate foarte, foarte sus. 

Ce nu am primit?

Bateria nu s-a îmbunătăţit considerabil, iar dacă luăm în considerare faptul că telefonul va suporta conectivitate de tip LTE (care mai este numit impropriu şi 4G), care consumă foarte mult, autonomia va putea fi o problemă. Rezultatul se va vedea în primele teste de „anduranţă“ cu telefonul, dar datele oficiale nu sunt deloc încurajatoare. Dacă un producător îşi anunţă o autonomie deja mai mică decât cea a concurenţei, atunci înseamnă că valoarea reală va fi oricum mai slabă. 

Ce am primit?

Apple promite 8 ore de convorbiri cu 3G-ul activat, 8 ore de internet cu 3G, 8 ore cu LTE-ul pornit. De asemenea, în varianta în care doar Wi-Fi-ul este pornit, telefonul ar ajunge la 10 ore autonomie, 10 ore de video, 40 de ore de muzică şi 225 de ore de stand-by. În momentul când vom pune mâna pe telefon, ne vom convinge. Cifrele sunt decente, dar nu impresionante. 

Ce nu am primit?

Încărcare wireless. Poate părea un moft, dar Nokia a deschis un trend aici prin încărcarea wireless, odată cu Lumia 920. Cel puţin era un lucru nou, o tehnologie interesantă şi care poate fi folosită pe scară largă cu ajutorul standardelor comune. 

Ce am primit?

Un conector nou pentru încărcare şi legătură cu un calculator. Spre deosebire de vechiul conector lat, cu 30 de pini, Lightning, căci acesta este numele lui, are doar 9 pini, este considerabil mai mic, iar transferul s-ar face mai rapid. Cu toate acestea, nu este nimic impresionant. 

Ce nu am primit?

O cameră foto care să ne şocheze. Ştim deja că producătorii au deja capacitatea de a produce camere foto performante. Se pare că Apple a hotărât să micşoreze camera foto iSight de pe iPhone 4S şi să rămână la 8 megapixeli. Da, 8 megapixeli are şi Samsung Galaxy S III şi Nokia Lumia 920 şi HTC One X. Dar iPhone ne obişnuise să impresioneze.

Ce am primit?

O cameră foto care suportă modulul de panoramă, care va realiza imagini la 180 de grade de maximum 28 de megapixeli şi care este mai mică decât generaţia anterioară. Nu este impresionant deloc. 

Ce nu am primit? 

NFC (Near Field Communication) este o tehnologie care permite transformarea telefonului într-un fel de portofel virtual, care înlocuieşte cardul bancar. Nu este o tehnologie folosită foarte des acum, dar ea este viitorul. Samsung Galaxy S III o are şi nu este folosită doar pentru transformarea în portofel. La fel mai există şi alte telefoane cu Android care o vor suporta. 

Ce am primit? 

Passbook. O aplicaţie care probabil nu va funcţiona pe tot mapamondul şi care aduna la un loc bilete, boarding pass-uri şi cupoane de reducere. 

Ce am mai primit?

LTE - aceasta înseamnă viteze mult mai mari decât până acum, dar tehnologia este limitată doar la unii operatori mobili. De exemplu, în Europa Apple a anunţat că Deutsche Telekom din Germania şi Everything Everywhere din Marea Britanie vor fi furnizorii de LTE. Ştim că această conexiune poate fi mai rapidă chiar decât internetul tradiţional, dar dacă nu e răspândită la nivel global, atunci vor exista mici probleme. Este totuşi o îmbunătăţire necesară. 

3 microfoane - nu e neapărat impresionant, dar convorbirile vor fi mai uşoare cu ajutorul noului iPhone. De asemenea, pentru jurnalişti va putea fi folosit ca reportofon. Unul destul de scump. 

Acelaşi preţ - Apple nu a vrut să treacă peste limita de 600 de dolari, aşa că a menţinut preţul generaţiei anterioare, iPhone 4S. În acelaşi timp, a scăzut preţurile la nivel general pentru iPhone 4S şi iPhone 4, acesta din urmă fiind gratis la abonamentele de pe piaţa americană. 

Ce nu am primit şi speram să primim? 

Pe vremea când acest telefon era încă în faza de proiect şi se pare că Steve Jobs muncea la el, zvonurile anunţau lipsa unui buton fizic de start, adică butonul central de pe orice iPhone. Se pare că acesta a rămas la fel, iar noi am rămas cu un telefon obişnuit, nu cu un ecran tactil în totalitate. 

Un design care să inspire, mai multă fantezie, mai mult entuziasm. În schimb, am văzut aproape o prezentare inginerească, schimbată faţă de variantele originale, ale lui Steve Jobs. Ne-am înfiorat când am văzut pe ecran că Apple prezintă modul cum a fost fabricat iPhone. În redacţie am exclamat: „Apple tocmai a băgat un burghiu în prezentare! O, doamne!“. Aşa a fost, nu a mai fost o prezentare artistică, sentimentală, un succes de marketing, ci una aproape inginerească. 

Speram să primim cele mai bune hărţi, dar până la proba contrarie, Apple Maps nu se compară cu Nokia Maps şi mai ales Google Maps, cu toate variaţiunile sale: Street View, Traffic, Transit. 

Speram la realitate augmentată, cea pe care Nokia Lumia 920 a prezentat-o prin aplicaţia City Lens. La Nokia aceasta funcţiona ca o filmare tradiţională a mediului înconjurător, la care sunt adăugate informaţii despre restaurante, muzee şi alte obiective din jurul nostru. Apple ar putea pregăti terenul pentru următoarea generaţie. Dar cine mai are răbdare?

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite