Alo, Europa? Tarifele de roaming vor fi, oficial, eliminate din această vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vorbitul la telefon va fi, în sfârşit, la fel în UE. FOTO The Verge
Vorbitul la telefon va fi, în sfârşit, la fel în UE. FOTO The Verge

Tarifele de roaming sunt una dintre neplăcerile oamenilor de fiecare dată când călătoresc în străinătate. Pentru toţi locuitorii statelor din Uniunea Europeană, de anul acesta, vine însă o veste bună: tarifele vor fi eliminate. Parlamentul, Consiliul şi Comisia Europene au căzut, în sfârşit, de acord cum vor reglementa această decizie.

„Fără tarife de roaming din 15 iunie! Salut, viitor, salut, GigabitSociety!“, a scris pe Twitter Miapetra Kumpula-Natri, raportor PE. „Societatea Gigabit“ l-a care s-a referit aceasta presupune că pe parcursul următorilor cinci ani va fi derulată o reducere progresivă a tarifelor pentru serviciile de date de la 50 de euro per gigabyte (GB), în prezent, până la 7,7 euro. Din 15 iunie, preţul scade direct la şase euro, urmând ca din 1 ianuarie 2018 să ajungă la 4,5 euro. Comunicarea migrează din ce în ce mai mult spre internet, de unde şi nevoia de a avea tarife mai mici chiar şi aici.

„Aceasta a fost ultima piesă a puzzle-ului. Din 15 iunie, europenii vor putea să călătorească în UE fără tarife la roaming“, a declarat Andrus Ansip, vicepreşedintele Comisiei Europene. Prezentul acord pentru care se bucură aceşti reprezentanţi presupune că preţul maxim la apelurile telefonice va scădea de la cinci eurocenţi pe minut până la 3,2 eurocenţi minutul. Mesajele vor fi tarifate cu un eurocent (de la doi, cât costau în prezent).

Parlamentul şi Consiliul trebuie acum să aprobe formal şi oficial acordul. Noile preţuri vor începe să fie aplicate de la 15 iunie 2017. Astfel, operatorii au timpul necesar pentru a face pregătirile necesare.

Actuala reuşită pentru cetăţenii UE vine după 10 ani de reduceri treptate. Primul pas în direcţia aceasta a fost făcut în 2007, când preţul a scăzut cu 90%. Ultima scădere a fost în aprilie 2016. În decembrie 2018, va fi realizată o evaluare intermediară a acestei decizii, iar în 2019 va fi publicată cea finală pentru a vedea care a fost impactul.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite