WiFi pe buletin: legea prepay îţi cere să te identifici, dacă vrei Internet wireless

WiFi pe buletin: legea prepay îţi cere să te identifici, dacă vrei Internet wireless

WiFi-ul o fi gratuit, dar fără buletin nu „merge“. FOTO Adrian Boioglu/Adevărul

De la 1 ianuarie 2016 nu doar cartele prepay vor trebuie „certificate“ cu buletinul, ci şi o simplă conectare la un punct wireless din oraş. N-ai act de identitate? N-ai Internet la terasă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ieri, „legea prepay“ a trecut de Camera Deputaţilor cu doar 20 de voturi împotrivă şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Au votat „pentru“ 195 de oameni, astfel că o cartelă preplătită va putea fi cumpărată doar în urma încheierii unui contract, iar contectarea la un WiFi hotspot de la o terasă, de la un restaurant sau dintr-un magazin se poate face doar după ce îţi dai datele, informa Mediafax.

Odată ce te vei fi conectat la Internetul unei terase sau unui restaurant, datele acele vor fi stocate vreme de şase luni. Informaţiile de navigare vor fi păstrate de furnizorii de Internet, iar datele de contact vor fi stocate de cei care deţin acel loc prin al cărui punct de acces wireless te conectezi la Internet. Totuşi, există o mică „portiţă“ de liberate, dacă se poate considera libertate.

Măsura nu se aplică pentru punctele de acces din parcuri, instituţii oficiale sau aeroporturi ori alte locuri publice, doar persoanelor juridice. De ce e nevoie de aşa ceva? Ei bine, nu exista o justificare documentată, e doar o măsură de prevenire. „S-a cerut de CSAT pentru creşterea siguranţei naţionale“, a spus deputatul Daniel Oajdea. „Dacă aţi săvârşi un atac cibernetic sau nu ştiu ce de pe Internet, se poate afla identitatea dumneavoastră uşor“, a completat acesta.

Potrivit textului de lege adoptat de deputaţii din cele două Comisii, iniţiativa legislativă urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Deţinătorii de cartele prepay au la dispoziţie un an, până la 1 ianuarie 2016, pentru a comunica operatorului de telefonie datele personale, în caz contrar numărul fiind anulat.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările