SERIAL Cel mai complet browser: Google Chrome - simplu, rapid şi sincronizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google Chrome este cel mai complet browser FOTO Reuters
Google Chrome este cel mai complet browser FOTO Reuters

Google Chrome devine încet, încet cel mai popular browser din lume. Avantajele sale sunt recunoscute şi fără îndoială, Google a reuşit să facă o treabă excelentă cu acesta, prin conectarea sa la o adevărată industrie.

Chrome a fost lansat acum aproape patru ani, pe 2 septembrie 2008. În iunie 2012, browserul gigantului online avea 32,76% cotă de piaţă, ajungând aproape de Internet Explorer. În funcţie de firma care făcea analiza şi modalitatea de a calcula, Chrome se plasează mai aproape sau mai departe de softul Microsoft.

Browserul nu a fost în planurile Google până în 2008, şeful companiei, Eric Schmidt, opunându-se ideii, considerând că firma condusă de el era prea mică pentru un astfel de război. Dar fondatorii Sergey Brin şi Larry Page au angajat mai mulţi oameni de la Mozilla Firefox şi a început dezvoltarea programului. În stilul Android, Google a pornit proiectul Chromium, oferind codul sursă al browserului pentru dezvoltare. De atunci, multe alte softuri sunt bazate pe acest cod, iar versiunile pentru Mac şi Linux au fost dezvoltate.

Cât de rapid se mişcă la pornire?

Am testat iniţial  acceleraţia browserului, practic timpul care-i trebuie programului să se încarce, pornind de la zero. Am făcut acest lucru de trei ori pentru a ajunge la o cifră mai exactă. Diferenţa s-a văzut instantaneu. Avantajul pentru Chrome este faptul că rulează pe fundal de cele mai multe ori, aşa că se porneşte rapid.  Evident, browserul se deschide sub două secunde, iar acest lucru se păstrează constant în general. Am făcut acest mic test din simplul motiv că există diferenţe clare de viteză iniţială, mai ales între Chrome şi Internet Explorer sau Firefox.

Viteza

Pentru a calcula viteza unui browser am folosit mai multe unelte găsite pe internet. Pentru viteza totală am folosit Peacekeeper Futuremark, un site care ia fiecare indicator şi oferă la final un scor. Cu cât mai bun este scorul, cu atât mai rapid este browserul.

În testul Peacekeeper Chrome a înregistrat 2.414 de puncte, iar capabilităţile HTML 5 au ajuns la 7/7.

Pentru a testa capacităţile HTML 5, codul după care sunt realizate din ce în ce mai multe site-uri, am folosit aşa numitul Fishie Tank. Este practic un acvariu cu peşti care pune la grele încercări orice browser. Se poate porni de la un singur peşte şi se ajunge la 1.000 (moment când browserul se chinuie să funcţioneze).

Cu 10 peşti în acvariul online, Chrome a înregistrat 60 de cadre pe secundă, un scor excelent. În momentul când am pus 1.000 de peşti, cadrele pe secundă au scăzut la doar 13. O cifră normală.

Cât de multe resurse consumă?

Foarte mulţi utilizatori apreciază capacitatea unui browser de a ţine deschise mai multe pagini web deodată fără să consume foarte multe resurse. Noi, ca jurnalişti, funcţionăm după un minim de 10 taburi deschise, dar zilele nebune ne aduc şi la aproape 30. Fiecare după posibilităţi. Astfel, este important ca un browser să fie, în limbaj auto, economic. Dacă distruge multe resurse, navigarea va fi încetinită, iar întreg sistemul riscă să pice.

Google Chrome, spre deosebire de celelalte browsere, are un sistem avantajos uneori de a consuma resurse. Practic, browserul nu se deschide ca o singură aplicaţie, ci îşi deschide pur şi simplu restul de aplicaţii ca procese separate. Astfel, calculul resurselor este mai dificil, pentru ca partea principală consumă doar 100 de MB din memoria internă, dar pe lângă aceasta mai există aproximativ alte 10 procese diferite. Avantajul este că ele pot fi închise separat, astfel dacă un element Flash se încarcă greu sau blochează browserul, poate fi „ucis“ cu uşurinţă separat şi redeschis apoi.

Noi am testat browserul cu 10 taburi deschise. Ele reprezentau trei reţele sociale (Facebook, Pinterest şi Twitter), am deschis o transmisune live a unei televiziuni, un video al formaţiei Queen pe YouTube, două conturi de mail (Gmail şi Outlook), un cititor de flux RSS (Google Reader), un site pe care-l considerăm mare consumator (în cazul de faţă Miniclip.com – o platformă de jocuri online) şi, evident, site-ul adevarul.ro.

În total, Chrome a consumat aproximativ 310 MB de memorie internă. Fără să-l putem compara cu celelalte browsere, această sumă este una rezonabilă. Menţionăm însă că a avut un moment în care se încărca jocul de pe Miniclip când s-a blocat, iar YouTube s-a blocat şi el. De altfel, aceasta este una din marile probleme, pe care le-am raportat în ultimele două săptămâni la Google prin formularul special din Chrome. Pentru unii useri această problemă s-a rezolvat, deci nu trebuie prezentată ca o greşeală capitală.

Design şi aplicaţii

Browserul de la Google câştigă foarte mult din faptul că are integrate o mulţime de aplicaţii, iar designul poate fi schimbat cu uşurinţă. În cadrul magazinului de aplicaţii pentru Google Chrome pot fi găsite o sumedenie de utilităţi care pot fi amplasate pe prima pagină. Astfel, utilizatorii pot deschide browserul cu paginile favorite sau pot să-l deschidă cu aplicaţiile.

Personal, am instalat un număr limitat de aplicaţii pe care le folosesc, deoarece multe nu-mi folosesc şi nu utilizez un browser ca un motor de aplicaţii. Am Tweetdeck-ul, un integrator pentru Twitter şi Facebook, Gmail, YouTube, World Clocks (pentru că evenimentele de peste ocean trebuie sincronizate cu ora României), Gmail Offline (pot să-mi verific mesajele de pe mail chiar dacă nu am o conexiune activă), My Time Organizer (calendar), Google Search, Google Calendar şi Google Drive (hard disk-ul online, în Cloud, de la Google).

În Chrome WebStore puteţi să vă distraţi câteva zile. Puteţi instala jocuri (recomandăm Angry Birds), vi se fac sugestii în funcţie de oamenii din cercurile de pe Google+ (dacă v-aţi înregistrat în Chrome) sau găsiţi o serie de integratoare pentru reţelele sociale. Dacă vi se pare o modalitate uşoară, noi v-o recomandăm. Sfatul adevarul.ro este să vă păstraţi Google Chrome cât mai lipsit de aplicaţii. Instalaţi-le doar pe cele de care aveţi nevoie. Nu este o problemă de viteză, ci de funcţionalitate. Pur şi simplu nu le veţi folosi.

Un alt avantaj în WebStore sunt temele pentru Chrome. Puteţi să vă personalizaţi browserul după cum doriţi (vedeţi detalii în Galeria Foto).

De asemenea, puteţi să vă instalaţi şi extensii diverse. Personal, folosesc o extensie de Facebook, pentru a primi alertele direct în browser, fără reţeaua socială pornită, o extensie Bitly (un site care vă transformă link-urile lungi în link-uri scurte, extrem de bun pentru Twitter) şi un AdBlock, pentru blocarea reclamelor de tip Pop Up.

În mare, Google Chrome câştigă foarte multe puncte la acest capitol, făcând mediul de lucru unul mai plăcut, iar utilităţile sunt interesante.

Alte avantaje

Dacă în episodul anterior am provocat controverse vorbind despre Maxthon 3 ca despre un campion, trebuie să menţionăm că Google Chrome are totuşi avantajele sale. Da, în materie de viteză pură este net superior. Toate testele spun asta. Dar la nivel subiectiv, experienţa cu Chrome se aseamănă cu cea de pe Maxthon. Pur şi simplu nu există întârzieri la nivelul încărcării paginilor sau blocaje.

Însă Chrome are câteva avantaje. În primul rând este un site foarte sigur din punct de vedere al site-urilor periculoase, având un filtru cu care ne avertizează că pagina care este deschisă ar putea conţine malware.

În al doilea rând, integrarea dintre dispozitive, într-o lume cu trei-patru ecrane pentru utilizatori este extraordinară. Din nou, obiectiv, Chrome este mai bun la acest capitol, putând să ne continuăm sesiunea de muncă direct pe tabletă, fix de unde am lăsat-o pe laptop. Maxthon permite o opţiune asemănătoare, dar nu la fel de bine integrată.

Mici concluzii

Per total Chrome rămâne un browser rapid, uşor customizabil şi intuitiv. Pentru cei care au şi un smartphone sau o tabletă şi folosesc un laptop acasă şi unul la muncă, funcţia de a sincroniza Chrome pe toate sistemele este excelentă, păstrând paginile favorite şi setările iniţiale. Personal, aceasta este probabil cea mai bună funcţie din Chrome pentru că dimineaţa îmi salvez mai multe link-uri pe care le citesc în metrou şi le găsesc pe laptopul de la muncă.

Am mai apreciat faptul că are protecţie de phising şi malware pornită, iar browserul detectează atunci când un site are probleme sau este virusat şi blochează practic intrarea. De asemenea, navigatul secret, fără a lăsa urme, se găseşte uşor şi este o opţiune uneori utilă.

Concluzia noastră este una controversată şi paradoxală: Google Chrome este cel mai bun browser din lume, este cel mai rapid şi are cele mai multe opţiuni, dar la nivel personal, m-am obişnuit cu Maxthon 3, un browser care nu ofer cu nimic mai puţin decât Chrome. Acum, rămâne pur şi simplu o opţiune personală. Unde câştigă Chrome, iar acest lucru face diferenţa, este în simplitatea sa. Maxthon este minunat, dar trebuie configurat vreme de câteva ore înainte de a fi folositor.

Noi vă recomandăm să le încercaţi pe amândouă. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite