Paginile de internet sunt mai aproape decât par: doar 19 click-uri le separă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cam aşa arată internetul dacă ar fi pus pe o hartă FOTO Opte Project
Cam aşa arată internetul dacă ar fi pus pe o hartă FOTO Opte Project

Un studiu realizat de un cercetător maghiar în privinţa legăturilor de pe internet arată că oricât de infinit ar fi spaţiul virtual, două pagini web sunt separate maximum de 19 click-uri.

Albert-Laszlo Barabasi este un expert în teoriile conexiunilor, el scriind şi o carte pe această temă. Dar ideea nu este nouă, nici măcar pentru epoca virtuală. Potrivit Mashable.com, site-ul 19clicks.com există din 2005 şi se bazează pe această teorie. Cea care deţine pagina, Samantha Orme, a spus că “atunci când am înregistrat pagina, aceasta era distanţa medie între două pagini web”.

Chiar dacă au trecut opt ani de atunci, teoria lui Barabasi arată că oricât de mult s-a extins internetul, legăturile dintre pagini au rămas la fel de strânse, iar cele 19 click-uri sunt constante, aşa cum la oameni există cele “şase grade de separaţie”. Această teorie spune că două persoane, oricât de diferite ar fi, se pot găsi printr-un lanţ comun de prieteni şi cunoştinţe prin doar şase paşi.

Motoarele de căutare, cheia din mijlocul internetului

Potrivit site-ului Smithsonian, pe internet există în  momentul de faţă 14 milioane de pagini web, iar Barabasi a realizat studiul pe 1.000 de miliarde de documente web existente. El a descoperit că, deşi sunt unele site-uri care par izolate, cu ajutorul motoarelor de căutare, agregatoarelor sau indexurilor de pe internet, paginile sunt foarte conectate şi pot fi folosite pentru a “ne muta” dintr-o parte a internetului într-un fel sau altul.

Barabasi pune această alăturare a paginilor, uneori chiar involuntară, pe faptul că oamenii au dorit mereu să trăiască în grupuri şi comunităţi, iar această organizare a unor comunităţi este cea mai simplu de înţeles de către noi. Toate paginile sunt cumva organizate într-o ierarhie bazată pe tematică, regiune, ţară sau subiect. Maghiarul consideră că oricât de mult va creşte internetul, media aceasta de legături nu va scădea prea devreme, deoarece web-ul va încerca să rămână interconectat.

Care sunt totuşi pericolele acestui lucru? Ei bine, spune Barabasi în studiul său, lovirea unui număr limitat de noduri aduce de la sine posibilitatea de a răspândi virusul sau de a izola pagini, prin tăierea legăturilor dintre ele. Aceste noduri sunt printre cele mai puternice de pe internet, aşa că lipsa lor şi scoaterea lor din folosinţă ar fi practic imposibilă. Vorbim aici de site-uri cum ar fi Google sau Facebook, în care se rotesc multe alte pagini. 

Cine este Barabasi?

Albert-Laszlo Barabasi s-a născut pe 30 martie 1967 în Cârţa, judeţul Harghita şi este un cercetător maghiar, născut în România. În 1989 a emigrat în Ungaria, după ce a studiat la Universitatea din Bucureşti fizică şi inginerie. El este unul dintre oamenii cei mai influenţi în domeniul teoretizării ştiinţelor reţelelor sociale şi fizicii statistice. 

El a teoretizat conceptul de reţea care nu depinde de scară şi a descoperit că site-urile care formează o reţea au anumite proprietăţi matematice. El este considerat unul dintre cei mai citaţi cercetători din lume.

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite