eGuvernarea în România: vine cu doi ani întârziere şi costă zeci de milioane de lei

eGuvernarea în România: vine cu doi ani întârziere şi costă zeci de milioane de lei

România a investit câteva zeci de milioane de lei într-un site. FOTO Shutterstock

România vrea e-guvernare şi portalul care ar trebui să facă acest lucru se numeşte e-România. Numai că este lansat cu o întârziere de doi ani, iar costul total ajunge la peste 50 de milioane de lei. Aici ar trebui să fie adunate toate informaţiile relevante despre şi din ţară.

Site-ul e-România este creat de compania Omnilogic, iar lucrul la acest domeniu a început în urmă cu trei ani. Până în prezent, firma a primit 41 de milioane de lei, iar anul viitor va mai încasa o tranşă de 11 milioane de lei, Totuşi, site-ul nu a fost livrat la timp, atunci când compania a spus că îl va avea gata, iar penalizarea este în cuantum de un milion şi jumătate de lei, notează Digi24.

e-România, cunoscut şi drept „Portalul Democraţiei Participative“, este disponibil din această săptămână la adresa portaleromania.ro şi în curând va putea fi accesat prin intermediul adresei romania.eu. Accesul cetăţenilor şi al administraţiei publice - principalele publicuri ale portalului - se face securizat, atât după înscrierea în portal cu user şi parolă, cât şi fără autentificare. La momentul lansării, portalul e-România oferă 39 de funcţionalităţi principale şi 101 funcţionalităţi derivate.

„De-a lungul timpului, proiectul eRomânia 2 a avut 14 de comisii de recepţie. Omnilogic a finalizat acest proiect în decembrie 2010. Întârzierea proiectului s-a datorat unei lipsei de viziune la nivelul Ministerului pentru Societatea Informaţională. Tot ce s-a realizat din decembrie 2010 şi până în acest moment s-a făcut pe banii Omnilogic. Practic, am refăcut proiectul“, a precizat Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic, citat de Monitorul de Suceava.

Conform menirii de forum al democraţiei participative, prin e-România instituţiile publice vor avea posibilitatea de a propune şi genera teme de dezbatere, iar orice cetăţean înregistrat în site va avea posibilitatea de a răspunde la oricare temă lansată. De asemenea, va putea veni cu opinii şi idei, dar îşi va putea exprima şi acordul sau dezacordul în privinţa iniţiativelor.

Banii investiţi în trei ani

Digi24 notează că, potrivit anchetei Corpului de Control, valoarea estimată a contractului a fost supraestimată, iar câştigătorul contractului a fost favorizat. Concluziile au fost însă contestate de şeful Omnilogic. „Noi am fost singurii pentru că ceilalti fie nu avea finanţare, fie nu aveau expertiză“, a explicat Marin.

„Este unul dintre multele exemple de e-guvernare care s-au întâmplat, nu numai în România, în care se ajunge la o notă de plată uluitoare pentru chestii care nu îşi aduc niciun fel de mare avantaj public. Prin definiţie, proiectele astea de e-goverment, cu mici excepţii, sunt întârziate cu ani de zile. În momentul când sunt gata, tehnologia lor este deja depăşită, pentru că ele au fost gândite cu şase-şapte ani în urmă“, spune Sorin Ioniţă, expert în reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale.

În prima zi de la lansare, doar 1.400 de utilizatori au avut curiozitatea să intre pe eRomânia. De-a lungul anilor, sumele pe care autorităţile le-au plătit se împart astfel: 2010 - 17,4 milioane de lei, 2011 - 17,4 milioane de lei, 2012 - 2,6 milioane de lei, 2013 - 3,5 milioane de lei, 2014 - 11,2 milioane de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: