Cum scrii un articol pe Wikipedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum scrii un articol pe Wikipedia
Cum scrii un articol pe Wikipedia

Dacă vrei să găseşti o informaţie pe internet, de cele mai multe ori apelezi la Wikipedia. Cu toate acestea, poţi să publici şi tu. Noi te învăţăm cum scrii un articol pe Wikipedia.

Dacă vrei să ştii cum scrii un articol pe Wikipedia, nu trebuie decât să îţi creezi un cont pe enciclopedia online şi să alegi un subiect despre care nu s-a mai scris şi la care te pricepi. Dacă vrei să contribui la uriaşa enciclopedia online, noi te învăţăm cum să o faci, dar, mai ales, ce să faci.

În primul rând, creează-ţi un cont pe Wikipedia şi învaţă toate detaliile tehnice ale enciclopediei online. Articolele care nu au formatul bun sau care nu au link-uri poziţionate corect, ar putea fi eliminate sau modificate de către alţi utilizatori. De asemenea, acceptă faptul că Wikipedia primeşte contribuţii de la toţi oamenii, aşa că articolul tău va fi editat mai devreme sau mai târziu.

Înainte de a publica, fii hotărât unde vrei să publici - la ediţia internaţională, în engleză sau la ediţia în română, unde vei găsi cu uşurinţă un subiect neacoperit.

Iată cum scrii un articol pe Wikipedia, într-un ghid vizual

Caută dacă articolul despre care vrei să scrii există deja pe Wikipedia în căsuţa de Search

Cum scrii un articol pe Wikipedia
Cum scrii un articol pe Wikipedia

Dacă niciun articol nu există despre un subiect, ori eşti norocos să ştii mai multe despre ceva care nu e cunoscut de multă lume sau nu e un subiect de interes. Analizează dacă merită să intre într-o enciclopedie.

Creează-ţi o pagină pentru userul tău.

Cum scrii un articol pe Wikipedia
Cum scrii un articol pe Wikipedia

Începe să scrii în partea inferioară a profilului tău sau creează un draft, dacă nu eşti sigur.

Citeşte cu atenţie ce ai scris şi apasă pe Save Page.

Cum scrii un articol pe Wikipedia
Cum scrii un articol pe Wikipedia

Sfaturi despre cum scrii un articol pe Wikipedia 

Ai grijă la drepturile de autor. Articolul tău va fi raportat sau editat dacă nu citezi sursa atunci când scrii despre un subiect. Chiar şi materialele care sunt publice trebuie marcate ca citate.

Articolele despre persoane care trăiesc. Ele trebuie trimise pentru a fi verificate. Dacă nu sunt bazate pe fapte sau au prea multă opinie, ele vor fi şterse.

Începe prin a face editări la articole existente care sunt incomplete. De asemenea, scrie despre subiecte la care te pricepi, nu încerca să o iei de la zero, pentru a menţine calitatea enciclopediei.

Editează articole folosind contul personal.

Învaţă să foloseşti link-urile şi modul de citare de pe Wikipedia. Un ghid complet înainte de a scrie poţi găsi aici.

Ce să nu faci pe Wikipedia?

Să scrii articole despre tine, prietenii tăi sau o afacere personală. Dacă meriţi să ajungi pe Wikipedia, lasă pe altcineva să scrie despre tine. Să-ţi adaugi prietenii pe Wikipedia poate părea o surpriză interesantă, dar articolele vor fi probabil eliminate. De asemenea, dacă articolul va fi scos, vei putea fi blocat pe viitor de la a mai scrie articole. Articolele trebuie să conţină un ton neutru şi să se bazeze pe fapte deja ştiute şi pe referinţe exacte.

Subiecte neinteresante. Deşi Wikipedia are articole despre subiecte diverse, nu toate ariile tale de interes merită să intre într-o enciclopedie, oricât de nelimitată ar fi ea.

Nu faci publicitate pe Wikipedia. Nu adăuga o pagină doar pentru a promova o afacere sau un concept. Deşi pe Wikipedia există articole despre branduri, ele trebuie scrise dintr-o perspectivă neutră şi nu trebuie să existe un conflict de interese între autor şi brand.

Eseuri personale. Pe enciclopedia online nu este locul de a scrie opinie personală sau conţinut creativ. Dacă faci un eseu, atunci trebuie să-l susţii prin referinţe.

Atacuri la persoană. Wikipedia încurajează conţinutul neutru, aşa că nu trebuie să ataci sau să te răzbuni folosind enciclopedia. Articolele oricum vor fi editate imediat.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite