Microsoft, căderea lentă a unui gigant din cauza propriilor decizii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Ballmer, actualul preşedinte Microsoft. FOTO: Mediafax
Steve Ballmer, actualul preşedinte Microsoft. FOTO: Mediafax

Un colaborator al revistei „Vanity Fair”, Kurt Eichenwald, a identificat cele mai mari probleme și cele mai proaste decizii din istoria Microsoft. Acestea au transformat ceea ce era cândva o companie de succes, într-una care se zbate să recupereze teren față de concurență. Acum, un singur produs Apple, iPhone, aduce mai mult profit decât toate produsele Microsoft.

Eichenwald a folosit pentru concluziile sale zecile de interviuri pe care le-a luat de-a lungul timpului şi înregistrările din interiorul companiei, cum ar fi mail-urile trimise între angajaţii de top. Acesta pomeneşte de un sistem Microsoft de triere a angajaţilor (stack ranking). Astfel aceştia sunt: „cei mai buni”, „buni”, „mediocri” şi „ineficienţi”. Acest sistem este detestat de toţi angajaţii care nu sunt în funcţii cheie, care depind de deciziile altora şi este una dintre cauzele pentru care mulţi au plecat de-a lungul timpului.

Lupta pentru ierarhiei acum, inovaţia mai târziu

„Dacă erai într-o echipă de zece oameni, ştiai că doi vor fi clasificaţi drept de top, şapte vor fi mediocri, iar unul va primi un calificativ prost”, a spus un fost programator Microsoft. „Acest sistem face ca angajaţii să nu se concentreze pe produse şi pe inovaţie, ci să concureze cu ceilalţi pentru a nu ajunge în coada listei”. Un alt inginer de la Microsoft, Brian Cody, a afirmat că mai mereu era vorba de imaginea în ochii şefului, faţă de calitatea muncii sau de ideile noi aduse.

Ed McCahill, care a lucrat 16 ani la Microsoft pe postul de manager de publicitate, a vorbit şi despre secţia de sisteme de operare mobile. „Azi există Windows Phone, dar nu te poţi abţine să nu te întrebi cum a pierdut Microsoft poziţia fruntaşă pe care o avea cu dispozitivele cu Windows Mobile. Aveau ceva ani în faţă, dar au pierdut din cauza birocraţiei.”

Windows Mobile este un sistem de operare pentru dispozitive mobile lansat în anul 2000 şi abandonat în 2010, când a fost înlocuit cu Windows Phone. La început, sistemul era similar Windows 95 şi Windows 98 şi punea la dispoziţia utilizatorului programe de Windows, dar într-o formă compactă, mobilă. HTC a fost unul dintre producătorii importanţi de terminale pe care venea instalat Windows Mobile. Alţi producători au mai fost Samsung , HP şi Dell.

Dacă nu e Windows, nu e bun

Compania americană Amazon s-a remarcat pe piaţă prin promovarea cititoarelor de cărţi electronice din seria Kindle. Stocul primului produs, lansat în 2007, s-a epuizat în aproape şase ore. Dar Microsoft avea un e-reader încă din 1998, cu aproape zece ani înainte de iniţiativa Amazon. Atunci, un grup de angajaţi i-a prezentat lui Bill Gates produsul, dar el l-a refuzat. „Nu i-a plăcut interfaţa, pentru că nu arăta ca Windows”, a spus un programator implicat în acel proiect.

Steve Stone , unul dintre fondatorii grupului, a spus că singurul lucru bun era Windows, iar totul trebuia să funcţioneze în concordanţă cu acesta, să fie ca acesta. „Ideea unui dispozitiv de calcul mobil, cu o interfaţă mai curată, mai rapidă decât a unui PC a fost catalogată drept neimportantă de către câţiva oameni importanţi din acea divizie”. Un fost oficial Microsoft a susţinut că nu nevoia de profit a ucis programul, ci touchscreen-ul. „Office era gândit să funcţioneze cu o tastatură, nu prin atingere cu degetul sau cu un stylus”. Loialitatea pentru Windows şi Office a împiedicat compania să accepte noile tehnologii.

După acea iniţiativă, grupul în cauză a fost mutat la secţia care se ocupa cu dezvoltarea suitei de aplicaţii Office. „Dintr-o unitate care venea cu idei şi cu soluţii pentru viitor, ei au fost transferaţi la raportarea profiturilor şi pierderilor”, a afirmat Eichenwald.

Aromă de Facebook şi Twitter, dar în bucătăria Microsoft

Înainte de Yahoo! Messenger, Microsoft avea propriul program pentru comunicare instant -  MSN Messenger. Concurentul principal era AIM de la AOL (America Online). Unul dintre dezvoltatorii tineri de la Microsoft a observat că prietenii săi folosesc funcţia de status pe care programul le-o oferea. „Acela a fost începutul modei Facebook, oamenii aveau un loc în care să-şi publice gândurile, un flux continuu al ideilor”, i-a spus acesta lui Eichenwald. „Utilizatorii nu intrau pe AIM pentru a vorbi, ci mai mult pentru a vedea ce fac prietenii lor”.

Însă când programatorul i-a spus şefului său ideea de a implementa şi ei aşa ceva în propriul program, acesta nu a văzut rostul unui status şi astfel n-a acceptat. „Şi pentru că el n-a ştiut sau n-a crezut că tinerii folosesc acea funcţie, programul a rămas la fel”.

Bill Hill, un fost manager Microsoft, a afirmat că decăderea companiei seamănă cu cea suferită de IBM. „Obişnuiau să râdă de proasta organizare de la IBM, dar acum au ajuns la fel.”

Viitorul, incert şi cu riscuri

În 2010, Microsoft a lansat pe piaţă Windows Phone, urmaşul unui produs de succes, Windows Mobile, dar care nu s-a afirmat prea bine, o cauză fiind şi că nu oferea mare parte din funcţiile pe care concurenţa le avea deja. Anul acesta a anunţat, pentru toamnă, Windows Phone 8, dar şi o versiune pentru tablete, împreună cu un Windows nou pentru PC-uri. Practic, vine toamna schimbării la Microsoft, odată cu intrarea pe piaţa tabletelor, una dominată de iPad, produsul vechiului şi eternului competitor Apple şi încercarea stabilizării bazei de utilizatori Windows Phone.

Microsoft încă este lider pe piaţa sistemelor de operare pentru PC-uri cu Windows 7 şi este puţin probabil că va scădea prea mult în următorii cinci ani, dar în domeniul smartphone-urilor nu s-a remarcat. Microsoft are de luptat pentru şi de asigurat locul trei în ierarhie, după Android şi iOS.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite