Huawei Matebook 13: Un ultrabook elegant, care îţi oferă cam tot ce ţi-ai putea dori (TECH REVIEW)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Huawei Matebook 13 este unul dintre cele mai bune ultrabook-uri pe care le-am folosit şi o dovadă a faptului că producătorul chinez merită luat în calcul pe această piaţă. Ce m-a impresionat la Matebook 13, în cele ce urmează.

Matebook 13 vine în două variante, una cu un procesor i5 şi una cu un i7. Eu am testat-o pe cea cu un un i5-8265U (adică de a 8-a generaţie) şi 8GB de RAM aşa că, în mod evident, voi vorbi numai despre aceasta.

În primul rând, design-ul. Matebook 13 este un laptop de culoare gri închis, foarte arătos, cu un ecran de 13 inci şi bezel-uri mici. Carcasa din metal conturează aspectul premium al ultrabook-ului, care are o greutate de numai 1,3kg.

Tastele sunt destul de mari, cu excepţia săgeţilor sus-jos, ”sacrificate” în dauna unui design uniform al tastaturii. Lipseşte NumPad-ul, dar vorbim de un ultrabook până la urmă, deci cine se aşteaptă să îl găsească acolo? Touchpad-ul este mare, spaţios şi dispus central. Este responsive şi acceptă mai multe tipuri de gesturi.

image

Dispunerea tastelor face ca scrisul să fie natural, existând un spaţiu îndeajuns de mare între ele pentru a limita eventualele greşeli. În partea din dreapta sus, deasupra butonului Delete, găsim butonul de power, cu senzor de amprentă integrat. Până acum, evitam să folosesc aceşti senzori pe laptop-uri, însă cel de pe Matebook 13 m-a convins să îl utilizez mai des, datorită unei precizii şi al unei viteze excelente.

La capitolul porturi, ai putea să te încrunţi puţin la prima vedere. Două porturi USB-C, poziţionate câte unul pe fiecare parte, şi un jack de 3,5mm pentru căşti, pe partea stângă. Atât. De menţionat că portul USB-C din stânga este cel prin care se efectuează încărcarea.

Însă, nu trebuie să îţi faci prea multe probleme, pentru că Huawei include în pachetul laptop-ului şi un dongle, care îţi oferă încă un USB-C (care îl înlocuieşte pe cel pe care îl foloseşti deja când introduci dongle-ul, deci practic tot două porturi rămân), un HDMI, un VGA şi un USB 2.0. Practic, nu ar trebui să ai probleme cu porturile, iar decizia celor de la Huawei de a include dongle-ul în pachet este naturală şi binevenită.

image

Ecranul denumit FullView Display este de tip LED, un QHD cu o rezoluţie de 2160 x 1440p şi are, aşa cum indică şi numele, o dimensiune de 13 inci. Culorile sunt clare, luminozitatea este excelentă şi beneficiază şi de un mod Eye Comfort, care filtrează lumina albastră pentru a limita oboseala ochilor, oferind ecranului o tentă gălbuie. Singurul minus îl reprezintă reflexiile, care pot fi deranjante atunci când încerci să lucrezi într-un mediu luminat. Raportul screen-to-body este de 88%, iar marginile au numai 4,4 milimetri.

La capitolul memoriei RAM, Matebook 13 vine cu 8GB, suficienţi pentru a nu întâmpina nicio problemă de performanţă. Am folosit ultrabook-ul intens şi nu m-am confruntat cu probleme de viteză, procesare sau cu erori random, indiferent de numărul de programe folosite în acelaşi timp.

Capacitatea de stocare este de 256GB, una standard pentru majoritatea ultrabook-urilor. Ai destul spaţiu cât să foloseşti programele de care ai nevoie la birou, şi să îţi descarci şi vreo 2 sezoane dintr-un serial, dacă te aşteaptă un drum lung până la destinaţie în următoarea deplasare.

image

Am făcut şi gaming pe Matebook 13. Nu intens, şi nimic care să împingă laptop-ul la limitele sale, însă e bine să ştii că poţi face şi asta pe el, în special dacă îţi plac jocurile de strategie şi simulatoarele (eu am investit câteva zeci de ore în Imperator:Rome şi Football Manager 2019).

Avantajul cel mai mare al unui ultrabook este însă portabilitatea, şi cam la fel stă treaba şi cu Huawei Matebook 13. Greutatea redusă, combinată cu dimensiunea ecranului, care se foloseşte foarte bine de spaţiul pe care îl are la dispoziţie, îl fac laptopul perfect pentru utilizarea în spaţii restrânse, precum în avion.

Nici la capitolul sunet nu stă rău. Deşi eu prefer să folosesc căşti pentru orice formă de conţinut video şi audio pe care îl consum, difuzoarele lui Matebook 13 m-au mulţumit cam de fiecare dată, atunci când am apelat la ele. Sunt puternice, iar sunetul e clar şi la nivele mari.

Bateria este suficient de mare pentru a-ţi oferi cam 4 ore de muncă continuă. Pe site-ul Huawei, este specificat că Matebook-ul oferă 10 ore de redare video. Nu am testat lucrul acesta, maximum de conţinut video pe care l-am putut consuma au fost 4 ore, iar nivelul bateriei abia se apropia de jumătate. Deci, luaţi-o ca pe un ”educated guess”, dar cred că timpul real ar fi pe undeva pe la 8 ore şi jumătate, 9 ore. Chiar şi aşa, este foarte mult şi nu ar trebui să îţi petreci 9 ore în faţa unui calculator, indiferent de cât de interesant este serialul la care te uiţi.

image

Un lucru foarte bun este însă încărcarea. Un sfert de oră de încărcare îţi oferă 2 ore şi jumătate de utilizare, iar Huawei demonstrează prin acest lucru că e capabil să scoată totul dintr-o baterie de laptop, aşa cum face deja pe P30 Pro.

Mai spun ceva şi despre Huawei Share, tehnologia prin care poţi face transfer de fişiere între telefon şi laptop prin atingerea acestora. Este bine implementată, am folosit-o de câteva ori, şi te salvează de câteva click-uri sau de cabluri în plus. Bineînţeles însă, funcţionează doar cu dispozitive Huawei.

Per total, Huawei Matebook 13 mi se pare un ultrabook excepţional. Preţul său de pornire este de 4199 de lei, mai ieftin decât un Macbook Air, principalul său concurent, şi puţin mai scump decât unele variante de Zenbook sau Vivobook. Însă, pentru ceea ce oferă şi anume un design superb, o performanţă de top, un ecran foarte bun şi o baterie excelent optimizată, nu prea ai cum să greşeşti dacă îl alegi. 

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite