Zalăul se „umple” de scriitori. Vezi ce va scrie în buletinul tău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitori români celebri vor da numele unor străzi din Zalău
Scriitori români celebri vor da numele unor străzi din Zalău

Zece mari scriitori români, fără nicio legătură concretă cu Sălajul, vor da, începând din perioada următoare, numele unor străzi din Zalău. Decizia aparţine Primăriei Municipiului Zalău, care a obţinut deja aviz favorabil din partea comisiei judeţene de atribuire de denumiri.

Pentru a fi pusă în practică, iniţiativa Primăriei mai are nevoie doar de aprobarea consilierilor locali, care sunt chemaţi să voteze proiectul de hotărâre în şedinţa programată pentru luni, 19 decembrie.

Cele mai multe străzi cu nume de scriitori vor fi în apropiere de Grădina Poporului, mai exact în zona cunoscută ca şi Grădina Dochiei. Este o zonă aflată în plină dezvoltare ca şi cartier rezindenţial, locatarii din acolo urmând să-şi treacă în cartea de identitate, la adresa de domiciliu, nume precum Eugen Ionescu, Mircea Eliade, Mihail Sadoveanu, George Călinescu, Emil Cioran, Marin Preda sau Anton Pann. În zonă mai sunt şi alte străzi ce au împrumutat anterior numele unor scriitori sau persoane care au avut legătură cu acest domeniu – Leontin Ghergariu (scriitor şi ziarist care a trăit şi chiar a murit la Zalău), Marin Sorescu şi Ioan Mango (fost inspector şcolar general al judeţului dar şi fost primar al Zalăului, ales în funcţie în 1930).

Tot nume cu rezonanţă în literatura română au găsit edilii şi pentru zona 22 Decembrie 1989 – continuare cu Ion Ghica. În noul cartier rezidenţial ce se conturează acolo se va circula, de acum, pe străzile Ion Agârbiceanu şi C.A.Rosetti.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Municipiului Zalău, Manuela Ghiuruţan, în alegerea acestor denumiri nu s-a ţinut cont neapărat de existenţa vreunei legături a personalităţii cu oraşul ci pur şi simplu pentru că s-a decis ca pentru zonele Grădina Dochiei şi 22 Decembrie 1989 să se aleagă nume de scriitori. La fel cum străzile din Dealul Morii au primit nume de oraşe, iar cele din livada Meseş au primit nume de domnitori – completează purtătorul de cuvânt.

 Hotărârea de Consiliu Local intră în vigoare, dacă nu vor fi contestaţii contestaţii, în 15 zile de la aprobare.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite