Viceprimar găsit în incompatibilitate. Cum a fost sancţionat de către colegii din Consiliul Local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit raportului Agenţiei Naţionale de Integritate, în perioada iulie 2012 si august 2013, edilul a fost şi viceprimar, şi reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor la societatea de transport public.

Viceprimarul Zalăului, Nicolae Fazakas, a va primi o indemnizaţie redusă cu 5% în următoarele două luni, pentru că în perioada iulie 2012-august 2013, s-a aflat în incompatibilitate, fiind şi  reprezentant al municipiului în Adunarea Agenerală a Acţionarilor la compania locală de transport public Transurbis SA.

În raportul de evaluare întocmit de către Agenţia Naţională de Integritate se prevede că au fost încalcate prevederile Legii 161/2003, potrivit cărora "funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local".
Raportul amintit a rămas definitiv ca urmare a unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, situaţie în care, conform legii, Consiliului Local îi revenea misiunea de a-l sancţiona pe edil. Legea în vigoare prevede că starea de incompatibilitate reprezintă o abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 5-10% pe 1-3 luni sau cu eliberarea din funcţie.

Consilierii locali au decis să-i aplice viceprimarului o sancţiune blândă, constând în diminuarea indemnizaţiei cu 5% pentru următoarele două luni, pe motiv că "Fazakas nu a prejudiciat în niciun fel interesele unităţii administrativ-teritoriale, deoarece în calitate de viceprimar nu a beneficiat de indemnizaţie de sedinţă de Consiliu Local şi nici de remuneraţie de la Transurbis, în calitate de membru în AGA, dimpotrivă, prin experienţa sa, a contribuit la buna funcţionare a societăţii".

Nicolae Fazacas a explicat că a ajuns în această situaţie pentru că nu ştia prevederile legii. "Nu am ştiu despre reglemetările legale, dar necunoaşterea legii nu mă exonerează de răspundere. Nu am fost remunerat pentru munca prestată în AGA. Vă rog să mă sancţionaţi conform legii", le-a transmis viceprimarul colegilor săi din Consiliul Local.

Mai puteţi citi:

Cine sunt sălăjenii care ar putea scăpa de probleme prin modificarea Legii ANI

Colecţie de dosare penale pentru un fost primar. Edilul are deja o condamnare pentru conflict de interese

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite