Nebuloasa din jurul clasei pregătitoare se prelungeşte până anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În clasa pregătitoare vor fi înscrişi copiii de 6 ani
În clasa pregătitoare vor fi înscrişi copiii de 6 ani

Unde va funcţiona clasa pregătitoare - la şcoală sau la grădiniţă? Cine le va preda copiilor - învăţătoarea sau educatoarea? Ce vor face copiii în această clasă? Toate acestea sunt întrebări la care părinţii copiilor care aucm sunt în grupa mare vor avea un răspuns abia anul viitor.

Potrivit informaţiilor primite de la inspectorul şcolar general al Sălajului Ioan Abrudan, metodologia care va reglementa modul de funcţionare a clasei pregătitoare va fi gata abia în luna ianuarie 2012. Anunţul cu privire la acest termen a fost făcut săptămâna aceasta de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, într-o videoconferinţă avută cu inspectorii şcolari generali. Viitorul act normativ (metodologia) va reglementa modul de înscriere în clasa pregătitoare şi în clasa I, programa pentru aceste clase, dar şi activităţile de formare pe care trebuie să le parcurgă cadrele didacticecare vor preda la aceste clase.

"Prin urmare, înscrierea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I se va derula numai după emiterea de către Ministerul Educaţiei a metodologiei şi a calendarului", precizează Ioan Abrudan. Asta înseamnă cel mai devreme în luna februarie.

Reamintim că, potrivit noii Legi a Educaţiei Naţionale, începând cu anul şcolar 2012 - 2013 se înfiinţează clasa pregătitoare. În clasa pregătitoare vor fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar. Prin solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor sau a susţinătorilor legali, vor putea fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la sfârşitul anului calendaristic, dacă au o dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare.

Cum înfiinţarea acestei clase în cadrul învăţământului primar ar presupune găsirea unor săli  pentru încă un rând de clase, este greu de crezut că, cel puţin în oraşe, şcolile îi vor putea primi de anul viitor pe micuţi. Cel ai probabil, ei vor rămâne, cel puţin pentru o vreme, să facă această clasă pregătitoare tot la grădiniţă. Acest aspect va trebui, însă, reglementat de metodologia aflată în lucru.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite