Din istoria Jandarmeriei din Sălaj: "Pentru că nu aveau hârtie dădeau ordine şi dispoziţii pe cărţi poştale"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Col. Vasile Bocea, şeful IJJ Sălaj
Col. Vasile Bocea, şeful IJJ Sălaj

Colonelul Vasile Bocea, inspectorul şef al inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj, se declară pasionat de istoria instituţiei pe care o reprezintă, de aceea spune că a căutat, personal, în arhivele disponibile date despre începuturile jandarmeriei sălăjene.


"Primele date despre existenţa Jandarmeriei în Sălaj sunt din 1919, când se înfiinţează, în 7 aprilie, Legiunea de Jandarmi Sălaj", a explicat joi, în cadrul unei conferinţe de presă dedicate Zilei Jandarmeriei Române (3 aprilie), şeful IJJ. El spune că în perioada celui de-al doilea război mondial jandarmii sălăjeni au fost dislocaţi în zona oraşului Deva, unde au desfăşurat activităţi militare, revenind în judeţ după retragerea trupelor germane. Au rămas aici până în 1949, când jandarmeria ca instituţie a fost desfiinţată, o parte dintre angajaţi regăsindu-se în trupele de securitate din perioada comunismului.

Colonelul Bocea spune că a aflat toate acestea căutând prin arhivele judeţului. "Am găsit, astfel, toţi comandanţii pe care i-a avut, de-a lungul timpului, jandarmerie din judeţ. Am aflat chiar şi despre problemele cu care se confruntau. Spre exemplu, pentru că nu aveau hârtie, comandanţii dădeau ordine şi dispoziţii pe cărţi poştale", completează inspectorul şef.

În 3 aprilie este Ziua Jandarmeriei Române, care marchează în 2012 împlinirea a 162 de ani de la înfiinţarea în 1850, printr-o hotărâre a Divanului obştesc aprobată de domnitorul Alexandru Ghica, a "Corpului slujitorilor în jandarmi". În Sălaj, manifestările dedicate acestei zile au început deja, în zilele de 21 - 22 martie având loc competiţii sportive de tenis de masă, minifotbal şi volei.

Luni, 2 aprilie, pe platoul din faţa Prefecturii, jandarmii vor fi prezenţi, între 10.00 şi 13.00, cu un punct de informare, de unde cei interesaţi vor putea afla date despre instituţie dar şi despre modul de admitere la şcolile de subofiţeri şi la academie. Tot acolo vor fi amenajate şi standuri de prezentare a ţinutei, tehnicii şi armamentului din dotare.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite